tisdag 18 december 2007

Vaxholmsmålet

Idag kom EG-domstolens dom i Lavalmålet, ofta kallat Vaxholmsmålet, och förenklat översatt så förlorade Byggnads. I grunden har det handlat om att två rättigheter som stått mot varandra: konflikträtten och rätten till fri rörlighet för tjänster inom EU. I domen framgår att Byggnads konflikträtt inte ifrågasätts men att förutsägbarheten när det gäller lönevillkor brustit. Läs: i gällande fall fanns inte fog för Byggnads att ta till konflikträtten.

Personligen anser jag att den svenska modellen med kollektivavtal ska utgöra grunden på svensk arbetsmarknad. Vi ska låta parterna reglera villkor och löner. Men det förutsätter att det är balans mellan parterna och att det tas ett stort ansvar från båda parters sida.

Parterna får nu gå igenom hur denna dom kan påverka kollektivavtalens konstruktion och regeringen får överväga förändringar i Lex Britannia, dvs de bestämmelser i MBL som givit en facklig organisation generell rätt att vidta stridsåtgärder för att tränga undan ett utländskt kollektivavtal till förmån för ett svenskt kollektivavtal.

Inga kommentarer: