fredag 21 september 2007

Budgeten

Att få möjlighet att resa är givetvis en förmån men tyvärr finns det också en baksida: massor av jobb som inte hinner skötas under resans gång som växer på hög...

Jag har nu spenderat två dagar på Riksdagen med att hantera det mest akuta. Det handlar om allt från inläsning av budgeten, motionsskrivande, fixande med två seminarium, boka in höstens aktivieter, skriva årsredovisning, genomföra möten och svara på frågor. Samtidigt med detta så ökas också tempot i arbetsgruppen för en ny same- och rennäringspolitik och spelfrågan fortsätter att ta tid i anspråk. Min politiska sekreterare är en ovärderlig resurs just nu men jag är nog inte världens roligaste uppdragsgivare:-)

Budgeten tog upp en stor del av gårdagen och jag är mycket nöjd med den. Visst finns det enstaka delar och förslag som inte står på min önskelista men det är ju inte särskilt förvånande. Alliansregeringen består av fyra olika partier som alla ska ge och ta. Dessutom kräver sänka skatter finansiering och det är aldrig populära åtgärder så klart.

Fem förslag ser jag som de främsta ljuspunkterna i budgeten:

1. Förstärkt jobbavdrag för personer med låga eller normala inkomster. Viktigt för att öka sysselsättningen och viktig ideologisk för att öka människors makt över den egna vardagen.

2. Satsning på att minska antalet sjukskrivna med nyfriskjobb, bättre rehabilitering och nya regler. Äntligen kommer en reform på ett område som stått stilla i över femton år.

3. Satsning på psykvården med 500 miljoner. Efter alla år av försummelse har vi fått en regeringen som inte bara talar om förstärkningar utan också levererar det.

4. Fastighetsskatten. Visst, strulig process men förslaget blev som helhet bra utifrån förutsättningarna. Ingen får högre skatt och reavinstskatten höjdes endast med två procent. Men framför allt: vi säger bye bye till den godtyckliga fastighetsskatten.

5. Satsning på skolan med 2 miljarder, främst riktad till lågstadiet. Det är en investering i framtiden.

Inga kommentarer: