Fildelning och upphovsrätt
Jag har tyvärr inte hunnit blogga så mycket de senaste dagarna men det beror inte på att inget intresant har hänt - tvärtom! Det har varit möten konstant från morgon till kväll. En fråga som tagit upp mycket tid internt i riksdagsgruppen har varit sanktionsdirektivet (läs: fildelning). Vår riksdagsgrupp enades i onsdags och i torsdags presenteras regeringens överenskommelse.
Min och moderaternas grundinställning är att upphovsrätten ska respekteras, både i den fysiska miljön och på Internet. Musiker, filmskapare och alla andra rättighetsinnehavare ska ha rätt att förfoga över sitt eget material; d.v.s. att de själva ska få avgöra var, när och hur deras verk ska spridas.
Det som varit viktigt är att hitta en rimlig balans när det gäller å ena sidan möjligheterna att kunna skydda sin immateriella äganderätt, och ingripa mot dem som kränker den, och å andra sidan värna den personliga integriteten.
I regeringens lagförslag skapas möjlighet för en rättighetsinnehavare att efter domstolsbeslut och under särskilda förutsättningar kunna få information bakom ett anonymt IP-nummer. Det är viktigt att betona att en bredbandsoperatör endast kan åläggas att lämna ut information efter att en domstol har beslutat det. Förutsättningarna för att domstolen ska kunna fatta ett sådant beslut är att det har skett ett upphovsrättsligt intrång och att den aktuella IP-adressen användes vid det tillfälle då det upphovsrättsliga intrånget skedde. Domstolen ska dessutom göra en proportionalitetsbedömning och då väga rättighetshavarens behov av informationen mot andra intressen, bl.a. den enskildes integritet. Detta innebär att det kommer att krävas att det är intrång av en viss omfattning för att en rättighetshavare ska få ut uppgifterna. Är det endast fråga om nedladdning av några få verk ska proportionalitetsbedömningen i normalfallet leda till att integritetsintresset överväger och att uppgifterna alltså inte ska lämnas ut.
Frågan om en enskild persons eventuella skadeståndsskyldighet är inte avgjord i och med detta. Om rättighetshavaren vill gå vidare och få skadestånd utdömt måste den väcka en skadeståndstalan mot abonnenten och i den rättegången bevisa att det är abonnenten som har orsakat honom skada. I regeringens lagförslag är närmare utvecklat kring vad som gäller i en sådan skadeståndsprocess, bl.a. i fråga om fördelning av rättegångskostnader.
Reglerna i lagförslaget ska, till skillnad från vad som annars brukar gälla i lagstiftning av detta slag, endast kunna tillämpas i fråga om intrång som har begåtts efter att lagändringarna trätt ikraft.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar