fredag 12 september 2008

Stor satsning på infrastrukten


Idag presenterade vi från alliansen den närtidssatsning som sker på infrastrukturen och vad den betyder för Gävleborg.


Information nedan:
Regeringen har aviserat att 7,6 miljarder kronor kommer att avsättas för en särskild närtidssatsning under 2009 och 2010 för vägar och järnvägar. Tillsammans med de dryga två tidigare miljarder som avsatts för infrastrukturen uppgår närtidssatsningen till sammanlagt 10 miljarder kronor. Det innebär en rejäl satsning på rustade vägar och järnvägar också i Gävleborg.

Storleken på denna närtidssatsning kan jämföras med det befintliga anslaget för investeringar, som i 2008 års budget uppgår till 14 miljarder kronor. Regeringens satsning på investeringar i väg och järnväg under 2009 och 2010 innebär en kraftig förstärkning och är den enskilt största satsningen på infrastruktur som någonsin gjorts i en budgetproposition.

För Gävleborgs län betyder detta bl a att dubbelspårsatsningen på Ostkustbanan Gävle-Sundsvall kan komma igång med ökad kapacitet och bättre framkomlighet för resenärer och gods. För Skutskär-Furuvik innebär närtidssatsningen på motsvarande sätt att utbyggnaden kan påbörjas och vara färdigställd redan 2012!

Sträckan Söderhamn-Kilafors är idag en järnvägssträckning som förbinder Ostkusbanan med Norra stambanan. Sträckan måste rustas upp i sin helhet för att trafiken till och från Norrland vid behov ska kunna utnyttja denna bana. Närtidssatsningen innebär att åtgärderna kan påbörjas 2009-2010 och slutföras efter 2010.

I närtidssatsningen på järnväg ingår också kapacitetsåtgärder genom Bergslagen, som syftar till att förbättra det viktiga godsstråket på järnväg som går från Gävle-Dala-området, genom Värmland, väster om Vänern, till Göteborg. Därmed kan transporter till och från regionens tunga industrier förbättras samtidigt som Gävle hamn får ett bättre läge.

På vägsidan kan E4-bygget Hudiksvall-Enånger fullföljas enligt tidplan. Mera pengar anslås för drift- och underhållsåtgärder på vägnätet. En särskild satsning på 400 milj kr görs på tjälsäkringsåtgärder och höjd bärighet i norra Sverige. Av detta beräknas ca 40 miljoner kr satsas inom Gävleborg. Särskilt betydelsefullt för vårt län, med mycket tunga transporter.

Genomförandet av de nu gällande investeringsplanerna för vägar och järnvägar är kraftigt försenade, inte minst därför att planerna redan från början var underfinansierade av den tidigare regeringen. Dessutom har investeringskostnaderna ökat kraftigt, till stor del beroende på att priserna i anläggningsbranschen stigit betydligt snabbare än i andra branscher.

Med dagens satsning tas viktiga steg framåt för att långsiktigt förbättra tillväxtförutsättningarna i vårt län. Tillsammans med den infrastrukturproposition som regeringen kommer att presentera om några veckor tar vi ansvar för vårt lands viktiga transporter. Det är framtidsinriktad politik för tillväxt, jobb och välfärd.

Inga kommentarer: