onsdag 28 februari 2007

Nervöst i kammaren




Så var ännu en dag slut. Började med att spendera hela förmiddagen med Totto på arbetsmarknadsdepartementet. Fick mycket intressant information, framför allt gällande Jobb- och utvecklingsgarantin som jag har ansvar för från (m) när den ska behandlas i Riksdagen.

Fortsatte sedan till Riksdagen där vi från Svensk-Kanadensiska Parlamentarikerförbundet hade medlemsvärvarkampanj. Hela fem nya riksdagsledamöter valde att gå med! Välkomna.

Sedan fick jag två timmar på arbetsrummet då jag passade på att skriva två debattartiklar. Har skickat iväg dem på "remiss" nu till ett antal kloka personer som får bedöma om de är för djärva...

Vid voteringen kl. 16 idag (bilden) blev det ovanligt skakigt. Vid en omröstning blev det endast 148-147 till alliansens fördel pga av att flera allians-ledamöter uppenbarligen inte röstade. Det var faktiskt olika siffror vid varje omröstning vilket är ovanligt. Det var rätt pinsamt och sossarna såg ovanligt pigga ut:-)

Efter votering började jag beta av mail och gå igenom post. Sedan var det dags för veckans motionspass, dvs innebandy. Känner att jag börjar få upp konditionen nu faktiskt. Kanske ska sluta feströka? Nej, lite kul kan jag väl få ha:-)

tisdag 27 februari 2007

Utskott och riksdagsgrupp

Dagens möte med arbetsmarknadsutskottet behandlade ovantligt många ärenden. Grönbok om arbetsrätt från EU samt motioner kring arbetsrätt och jämställdhet. Gällande utlåtandet om grönboken kommer vi att ha som ambition att lämna ett gemensamt yttrande från hela utskottet (dvs inklusive oppositionen) men tyvärr tror jag att det blir svårt. Visst är vi överens om att nationerna själva skall besluta om detta samt att kollektivavtalsmodellen är gällande i Sverige men det finns ändå stora skillnader. Det är rätt intressant att läsa enskilda s-motioner om arbetsrätt som ofta landar i slutsatsen att det ska lagstiftas på politisk nivå om ett stort antal områden som normalt redan ingår i kollektivavtalen. Att vi i Sverige valt en modell där parterna får ta ett stort ansvar och där politiker håller sig borta är inte alltid gällande för socialdemokrater i opposition tydligen...

På riksdagsgruppen fick vi en mycket intressant föredragning av Henrik von Sydow om processen inom Grundlagsutredningen. Särskilt intressant är de eventuella förändringarna för personval tycker jag. Själv är jag en stark anhängare av ökat inslaget av personval i svenska val. Det skulle öka engagemanget både hos politiker och väljare men framför allt så ger det råg i ryggen till enskilda politiker. Tro mig, det behövs i dagens partiväsende. De 2470 personliga kryss som jag fick av moderata väljare i valet betyder mycket och sätter krav på leverans. Det är ett förtroende och uppdrag som jag tar på stort allvar.

måndag 26 februari 2007

Fullmäktigegruppen i Gävle


Ikväll var jag förbi Gävles moderata fullmäktigegrupp och talade. Fick några flashbacks från när jag själv som 18-åring började med kommunalpolitiken. Det var inte helt lätt att hävda sig alla gånger men det är en erfarenhet som jag inte vill vara utan. I Gävle har vi flera bra moderata kommunpolitiker och de kommer förhoppningsvis att ge sossarna med bihang en rejäl opposition under denna mandatperiod. Ovan en bild på Hanna Hjalmarsson, vice gruppledare, undertecknad och Inger Källgren Sawela, oppositionsråd.

söndag 25 februari 2007

Årsmötestal i Nordanstig


Ikväll har jag talat på den moderata partiföreningen i Nordanstigs årsmöte. Jag fick många bra frågor vilket gav intressanta diskussioner. Nu har jag två timmars bilresa framför mig i ett vintrigt län. Imorgon blir det en dag i Gävle med arbetsplatsbesök och tal för fullmäktigegruppen.

fredag 23 februari 2007

1,2 miljarder till Gävleborg

Jag har låtit Riksdagens utredningstjänst utreda hur mycket jobbavdraget innebär för Gävleborgs skattebetalare. Nu är utredning färdig och jobbavdraget ger detta år hela 1,2 miljarder i minskade skatter för länets skattebetalare! Jobbavdraget innebär att fler får bättre marginaler och att det lönar sig bättre att arbeta. Det är utveckling som både är viktig och rätt. Nedan redovisas fördelning per kommun i miljoner SEK:

Ockelbo: 28
Hofors: 44
Ovanåker: 46
Nordanstig: 39
Ljusdal: 87
Gävle: 421
Sandviken: 172
Söderhamn: 104
Bollnäs: 107
Hudiksvall: 150

Källa: Riksdags utredningstjänst (RUT)

torsdag 22 februari 2007

Ja till monarki




Ovan ser ni hur jag röstar Ja till monarki under dagens votering. Beslutet kändes inte särskilt svårt även om jag tidigare i mitt politiska liv både argumenterat för kungahusets avskaffande och införande av en republik. Men idag anser jag att den svenska monarkin fungerar bra som statsskick och att kungahuset är en god investering för Sveriges skattebetalare. Ibland kanske det är bra att vi mognar innan vi tågar in i Riksdagen? :-)

Skämt å sido så har jag stor förståelse för de som menar att monarki är principiellt fel och att OM vi skulle bygga ett helt nytt samhälle från grunden så vore kanske inte monarki det självklara valet. MEN nu har vi en verklighet att förhålla oss till och vi har en monarki. Vi har ett kungahus som har ett massivt folkligt stöd. Min knapptryckning kändes rätt i magen men jag noterade att en del både borgerliga och socialdemokratiska ledamöter skruvade på sig rejält...:-)

Den svenska modellen




Min dag har utan tvekan präglats av diskussioner om "Den svenska modellen". Vi moderater träffade över lunch Svenskt Näringslivs VD Urban Bäckström och vice VD Jan-Peter Duker. Diskussionerna under lunchen handlade mest om hur den svenska arbetsmarknaden fungerar och vilka förändringar de önskar. På eftermiddagen arrangerade allianspartierna inom arbetsmarknadsutskottet ett seminarium om "Den svenska modellen" där Christer Lundh föreläste (bilden). Att denna diskussion kommer leva under hela mandatperioden är nog ingen underdrift...

onsdag 21 februari 2007

Inegration och arbetsmiljö




Idag har det i kammaren debatterats två betänkanden som vi behandlat i arbetsmarknadsutskottet om integration och arbetsmiljö. Det är beklagligt att oppositionen är så enkelspårig och idéfattig på dessa områden. Det största problemet med integrationspolitiken, enligt oppositionen, var att riksdagen beslutat att lägga ned Integrationsverket. Men om lösningen på den misslyckade integration(s)politiken vore ett statligt verk så vore det väl enkelt? Det handlar om att en helt ny integrationspolitik måste på plats. Frukostmötet med Nyamko kändes mycket lovande på detta område vilket hon också delvis berättade om i debatten. De områden vi gick igenom på frukosten var mycket bra och det ska bli spännande att samarbete med henne under mandatperioden.

Gällande arbetsmiljö var det samma linje från oppositionen. Vår nedläggning av Arbetslivsinstitutet och förändring av anslaget till Arbetsmiljöverket skulle resultera i en katastrof. Hur ett anslag på 639 miljoner kronor till Arbetsmiljöverket för år 2007 innebär att vi inte satsar på arbetsmiljö förblir en gåta. Eller hur arbetslivsforskningen, som redan idag bedrivs till 4/5 utanför Arbetslivsinstitutet, med nya anslag till forskning och omställning inte kommer att resultera i en bra forksning kring arbetsliv är också lika obesvarat.

Well, det finns en anledning till att vi tillhör olika partier:-) Ovan ser ni hur den kloka centerpartisten Annika Quarlsson debatterar med socialdemokraten Luciano Astudillo i kammaren.

Nu drar jag på innebandy. Moderata ledamöter mot moderata tjänstemän. Jag känner segervittring:-)

tisdag 20 februari 2007

Signalspanning, Ansvarsutredning och PrisXtra




Idag hade vi en ovanligt lång riksdagsgrupp på grund av två mycket intressanta ämnen. Försvarsminister Mikael Odenberg presenterade huvuddragen i den kommande propositionen om signalspaning och därefter inleddes givetvis en lång diskussion. Jag har en del invändningar gällande integritetsaspekten men förslaget har blivit bättre under processens gång. Därefter var det dags för Carl Cederschiöld att berätta om Ansvarskommitténs arbete och även om frågorna givetvis var lika många så valde de flesta att avstå med frågorna med tanke på hur försenade vi redan var.

Direkt efter riksdagsgruppen åkte jag till PrisXtra för veckoinhandling av mat. Många vuxenpoäng, eller hur? En som också samlade vuxenpoäng var Fredrik som jag sprang på i entrén. Att en statsminister handlar mat på PrisXtra gav givetvis en hel del blickar och då menar jag inte bara från undertecknad :-)

Imorgon är det en dag fylld med fasta tider. Börjar med frukostmöte med vår integrationsminister Nyamko Sabuni, fortsätter med internt möte med rd-ledamöter, sedan integrationsdebatt i kammaren, sedan votering och avslutar dagen med möte med Svensk-Ukrainska Parlamentarikerförbundet alt. innebandyträning. Det blir en dag när mailboxen blir full igen befarar jag...

Victoria på Riksdagen




Idag sprang jag på Victoria Frankenius, företagaren från Kristianstad som sattes i blockad av Handels, i Riksdagens kaféteria. Hon hade möte med Luciano Astudillo som är socialdemokratisk riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet. Det är bra att de samtalar med varandera. Jag tror att fler inom socialdemokratin behöver skaffa sig mer kunskap om småföretagares villkor i Sverige, precis som att vi är många moderater som behöver öka vår kunskap om bakgrunden till fackens agerande. Luciano är dessutom en socialdemokrat som jag tycker bra om. Han verkar bry sig på riktigt om att Sverige behöver en bättre integrationspolitik. Det hedrar honom. Många andra socialdemokrater vägrar erkänna det. Kanske bryr han sig också på riktigt om att småföretagare behöver bättre villkor? Låt oss hoppas på det. Ovan en bild på Victoria och undertecknad när jag besökte henne i Kristianstad.

måndag 19 februari 2007

SR äger sommaren

Att Sveriges Radio ogillar konkurrensen från de kommersiella kanalerna blir allt tydligare. Idag meddelades att SR vill varumärkesskydda programmet "Sommar". De anser att andra åker snålskjuts på det, bland annat genom att ge ut cd-skivor med Sommar-musik. Att SR nu skaffar sig ensamrätt att använda benämningen "Sommar" i radioprogram är bara ett ytterligare exempel på att de beter sig som en bufflig aktör. Rädda sommaren från SR istället.

lördag 17 februari 2007

Media om plusjobben

Regeringen fattade igår ett beslut om att ta bort den så kallade "merkostnadsersättningen" som är kopplad till plusjobben. Ersättningen har främst gått till att finansiera handledning av plusjobbarna och har gett ca 100 kr/plusjobbare/dag (ibland högre beroende på omständighet).

Bakgrunden till beslutet är att antalet plusjobbare i Sverige blev klart fler än vad regeringen hade räknat med. Efter att beslutet om att plusjobben skulle upphöra som åtgärd kommunicerades ut så förmedlades hela 4400 plusjobb (!) den sista veckan. Det innebar att det istället för ca 16.000 plusjobbare blev över 20.000 plusjobbare. Den oväntade kostnaden: -1,1 miljarder.

Media i länet valde igår att "informera" om beslutet. Hur informerade media? Jo, man kopierade socialdemokraternas pressmeddelande som berättade att 350 plusjobb var hotade. Att kommunerna fortfarande får 1000 kr/dag/plusjobbare valde de att glömma berätta. Att kommunderna fått rejält höjda statsbidrag för i år glömde de också att berätta. Att merkostnadsersättning varit oskäligt hög och ofta bara gått rätt in i kommunkassan glömdes också bort...

Att vara bitter på media är inget framgångsrecept för politiker men ibland skulle jag önska att de inte bara kommunicerade ut budskap från oppositionen utan källkritik. Jag har idag fått massor av mail från plusjobbare som tror att deras åtgärd nu är avslutad pga mediarapporteringen.

fredag 16 februari 2007

Talarstol och semlor




MUF Gävleborgs nyvalde distriktsordförande Linus Fredriksson kom idag på besök till Riksdagen och fick bland annat testa på talarstolen. Kanske det är hans tur på riktigt någon gång i framtiden? :-)

På eftermiddagen kom Cherine, min politiska sekreterare, och hämtade mig. Hon sa att vi hade en akut kris att hantera. Jag stormade in på hennes rum men där väntade ingen kris utan istället semlor i sällskap med Niclas och Patrik...Jag fyller nämligen 29 år idag och det blev en oväntad överraskning. Tack!

Besök från Ukraina




Idag har jag fått besök av min vän Vitaly från Ukraina. Vi träffades när jag var i Kiev förra året på en konferens och han har ett stort engagemang för Ukrainas relationer till Sverige. På bilden ovan syns min riksdagskollega Christian och Vitaly när vi intaget ett par drinkar på Hotellet.

torsdag 15 februari 2007

Keep going, Lena!

Kulturminster Lena Adelsohn Liljeroth ger idag positiva besked och väcker förhoppningar i dagens Resumé angående den framtida mediepolitiken.

Mina egna motioner angående den kommersiella radion ser alla ut att få ett svar i kulturministerns agenda framöver. En ändring av reklamreglerna kan vara på plats redan vid årsskiftet. Ändring av koncessionsavgift, krav på lokalt innehåll och sändsningseffekt ses över och formuleringarna känns väldigt lovande.

Keep going, Lena!

onsdag 14 februari 2007

Diskussion om Arbetsmiljöverket

Imorse var jag med i TV4 igen men denna gång för region Mitt. Jag deltog per telefon och fick kommentera vår förändring av Arbetsmiljöverkets anslag och inriktning. Motdebattör var bland annat är s-riksdagsledamoten Maria Öberg från arbetsmarknadsutskottet.

"Klassmorfar" i TV4


Diskuterade på morgonen "Klassmorfar" i TV4 Morgon som sänds i Gävleborg, Dalarna och Uppland.

tisdag 13 februari 2007

Intressant debattartikel

Läste precis en debattartikel i Expressen som min riksdagskollega Öskar Öholm skrivit. Den var väldigt intressant och lyfter upp behovet av att vi inom borgerligheten behöver söka mer efter de frågor som kan vinna kraft hos dagens unga. Att miljö är en av dessa områden instämmer jag i och där tror jag att riksdagskollegan Sofia Arkelsten är en moderat som kommer att bidra mycket. Hon har ett starkt intresse för frågorna, sitter i miljö- och jordbruksutskottet och har politisk ryggrad. Känns tryggt med Sofia på plats och igång med frågan.

Att sökandet efter "nya" frågor också behöver kompletteras med en idéutveckling inom borgerligheten stämmer också. Men jag vill varna för att sätta etiketter, det handlar inte om att gå från liberalism till modern konservatism. Eller tvärtom. Under min tid som generalsekreterare inom ungdomsförbundet var ett etiketterande ofta direkt kontraproduktivt eftersom det satte en mental begränsning (Läs: riskerade att bli bokstavstroget).

Visst kan man landa i att initiativ som "Liberala gruppen" inte omfamnar alla men jag väljer ändå att välkomna det. Initiativet har, precis som alla andra som bryr sig om borgerligheten, också något att bidra med. Däremot kanske ett ytterligare forum vore intressant att öppna upp för? Tål att fundera på.

Arbetet med att utveckla Nya moderaterna har skapat ett klimat där det är naturligt att våga tänka nytt. Det är styrkan med Nya moderaterna. Visst kan det vara jobbigt att ibland tänka nytt och utmana gamla ståndpunkter men ett parti som vill leverera lösningar på dagens problem kräver kontinuerlig utveckling. Står detta i kontrast till ideologisk ryggrad? Det tycker inte jag. Och om det händer så finns det vänner runt omkring som talar om det. Det är bra.

TV4 Morgon

Imorgon medverkar jag i lokala TV4 Morgon vid 09-snåret i en diskussion om "klassmorfar". Det är projekt som på senare år i huvudsak finansierat sig med hjälp av olika former av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Min roll i diskussionen är att förklara alliansens syn på frågan och förhoppningsvis reda ut en del frågetecken som lokalmedia, främst i Dalarna, rapporterat om.

Glada riksdagskollegor på rd-grupp



måndag 12 februari 2007

En ursäkt och avtal


Handels har bett om ursäkt och konflikten är löst. På bilden ovan dricker Anna kaffe efter en hektisk dag.

Företagaren Victoria Frankenius





Hade även ett bra kort möte med Victoria Frankenius även om det mediala trycket gjordet det omöjligt att tala igenom allt ordentligt.

Kommer precis ifrån Handels presskonferens och har med anledning av den givit följande kommentar:

Handels ber om ursäkt


Tomas Tobé (m) och Anna König Jerlmyr (m), ledamöter i arbetsmarknadsutskottet, har nyss medverkat på en presskonferens med Handelsanställdas Förbund i Kristianstad med anledning av blockaden mot Victoria Frankenius och hennes företag Make Up Store. På presskonferensen bad Handelsanställdas Förbund om ursäkt för att företagaren Victoria Frankenius upplevt att de agerat på ett obehagligt sätt.

- Vi välkomnar beskedet från Handels och hoppas att parterna nu kan hitta en lösning på konflikten, säger Tomas Tobé och Anna König Jerlmyr i gemensam kommentar.

Blockaden inledd


Blockaden är inledd mot Make Up Store i Kristianstad. Haft ett positivt möte med Handels på morgonen.


Kört iväg följande kommentar:

Tonläget från Handels kommer förhoppningsvis att förbättras

Tomas Tobé (m) och Anna König Jerlmyr (m), ledamöter i arbetsmarknadsutskottet, besökte på måndagen företagaren Victoria Frankenius och hennes företag Make Up Store i Kristianstad. Besöket skedde i samband med att Handelsanställdas Förbund inledde en blockad mot företaget. Innan blockaden inleddes träffade Tobé och König Jerlmyr även representanter för Handelsanställdas Förbund.

- Jag vänder mig starkt mot de signaler som Handels inledningsvis sände med sitt agerande. Victoria Frankenius är en ung tjej med invandrarbakgrund som vågat starta företag. Sverige behöver fler unga som vågar förverkliga sina drömmar och just därför är denna blockad bekymmersam, säger Anna König Jerlmyr.

- Att Victoria ger en bild av att Handels meddelat att de ska ”sänka henne” och driva hennes företag i konkurs om hon inte tecknar kollektivavtal är upprörande. I Sverige lämnar vi ett stort ansvar till parterna men med det följer också ett ansvar med krav på ett rimligt agerande, säger Tomas Tobé.

- Parterna är egentligen inte långt från en lösning. Vi hoppas att samtalstonen kan förbättras vilket vi idag fått signaler om från Handels. Vi föredrar en modell i Sverige där parterna gemensamt tar ansvar på arbetsmarknaden istället för att det ska lösas via lagstiftning, säger Tobé och König Jerlmyr i gemensam kommentar.

söndag 11 februari 2007

The Ark




Igår leverade The Ark i Göteborg och är klara för finalen i Globen. Själv är jag en stor The Ark-fantast och gillar verkligen deras bidrag i årets Melodifestival. Ola är kul artist som bjuder på sig själv. Jag tror det kan hålla hela vägen.

lördag 10 februari 2007

Pressinbjudan

Moderata riksdagsledamöter besöker blockadföretag i Kristianstad

Måndag den 12 februari kl. 10.00 inleder Handelsanställdas Förbund en blockad mot företagaren Victoria Frankenius och hennes företag Make Up Store i Kristianstad. De moderata riksdagsledamöterna Tomas Tobé och Anna König Jerlmyr, som är ordniarie ledamöter i arbetsmarknadsutskottet, besöker därför Kristianstad på måndagen den 12 februari för att både träffa Handelsanställdas Förbund och företagaren Victoria Frankenius.

Tobé och König Jerlmyr säger sig vara oroade över att allt fler småföretagare och fackförbund hamnar i direkt konflikt och att syftet med besöket är att skaffa sig en översiktlig bild av problemet.

- Det är viktigt att vara med på plats och att träffa båda parter för att förstå tankarna bakom konflikten. I Sverige lämnar vi ett stort ansvar till parterna på arbetsmarknaden och det har historiskt fungerat bra. Nu när vi ser ytterligare ett exempel på en ung kvinnlig företagare som sätts i blockad så känner vi en oro över vilka signaler det sänder, säger Tobé och König Jerlmyr i gemensam kommentar inför besöket.

Tobés och König Jerlmyrs program i Kristianstad måndag den 12 februari:

Kl. 08.30 Möte med Handelsanställdas Förbund

Kl. 10.00 Möte med Victoria Frankenius, Make Up Store

Kl. 11.00 Pressträff med kommentarer om konflikten (Östra Storg. 38, Gallerian)

fredag 9 februari 2007

Besök hos landshövdingen




Idag besökte jag tillsammans med riksdagsledamöter från länet landshövdingen Christer Eirefelt på Slottet i Gävle. Han hade samlat länets olika myndighetschefer som gav en rapport inom respektive område. Rapporten från länsarbetsdirektören var mest glädjande. Jobben kommer starkt och nystartsjobben har redan givit stor effekt. På bilden ovan ser ni min moderata riksdagskollega Margareta B Kjellin. Hon sitter i socialutskottet och är vår talesperson för äldreomsorgen. En bra och klok politiker som har lätt till skratt.

torsdag 8 februari 2007

SVT:s Sverige!




Idag har jag fått möjlighet att lämna en kommentar till SVT:s program "Sverige!" som gör ett repotage om den lokala SR-kanalen "Din Gata 100,6". Jag har ställt en fråga till kulturministern med anledning av kanalen och är i grunden mycket skeptisk. Att SR väljer att starta upp en lokal kanal trots att de redan har en lokal kanal på marknaden är inte ok. Särskilt inte när de väljer samma målgrupp och innehåll som de två redan befinliga privata kanalerna på marknaden. Det handlar om att strategiskt konkurrera ut de privata kanalerna med skattebetalarnas pengar i ryggen.

Den första matchen är iaf avklarad genom att SR fått beskedet att de inte får en ny frekvens i Göteborg (dit de vill expandera kanalen). Ska bli intressant att följa nästa rond som gäller Stockholm där de lägger ned P5 för att skapa frekvensutrymme.

Jag kommer inte att släppa denna fråga.

onsdag 7 februari 2007

Finansmarknadsdagen 2




Finansmarknadsminister Mats Odell talar och får försvara varför regeringen inte avskaffar hela förmögenhetsskatten på en gång

Finansmarknadsdagen




Förmiddagen spenderas på Stockholms Handelskammare och Finansmarknadsdagen. De enda politikerna på plats är undertecknad, Mats Odell och Kristina Axén Olin. Borde vara fler här med tanke på hur viktigt det är med en fungerande finansmarknad för svensk ekonomi och därmed vår gemensamma välfärd. Peter Egardt (bilden) inleder som är VD för Stockholms Handelskammare.

tisdag 6 februari 2007

Personlig almanacka




Passar på att göra reklam för en almanacka jag handlade på nätet som jag gillar skarpt. Du får personligt anpassa den, både framsida och innehåll. Två veckor senare kommer den med posten och kostar inte mer än 275 spänn. Me like!

Salladsbaren till försäljning

Nåddes precis av att beskedet att Sofia Appelgren ger upp och säljer sin salladsbar. Det beklagar jag och alla vi som tror att Sverige behöver fler unga som vågar satsa på att starta företag och anställer.

Krav på schyssta villkor är bra. Tvång på kollektivavtal, trots schyssta villkor, är mindre bra.

måndag 5 februari 2007

Snöigt Gävle

Idag har jag haft möte med partiombudsman Jörgen Engvall, riksdagskollegan Margaretha B Kjellin och hoforsmoderaten Ziita Eriksson. Vi har gått igenom den nya organisationen för länsförbundet som just nu är ute på remiss hos föreningarna. Det känns bra att arbetet med att sätta organisationen inför valrörelsen 2010 redan är igång.

Det snöade ordentligt i Gävle idag vilket jag fick känna på när jag gick till Arbetarbladet för en intervju om förändringarna i a-kassan. Jag har en stor förståelse för att många känner oro inför förändringarna, det är rätt naturligt. Det finns även alltid undantag eller personer som hamnar i kläm mellan våra system. Ett exempel är Rose-Marie Ekström som AB rapporterade om idag. Hon har förlorat sin sjukersättning och uppfyller inte nu arbetsvillkoret i arbetslöshetsförsäkringen vilket påverkar hennes situation dramatiskt. Morgondagens AB kommer givetvis att följa upp hennes situationen vilket till stor del styrde intervjun med AB-journalisten Anders Eklind. Ska bli spännande att läsa intervjun i morgondagens tidning där jag hoppas att även andra områden av vår politik redovisas. Ibland ges en bild av att det enda alliansregeringen gör är att förändra a-kassan. Satsningar på välfärdens kärnområden, jobbavdrag och nystartsjobb är inte lika förekommande och där har vi inom majoriteten ett stort kommunikativ arbete framför oss.

Avslutningsvis måste jag säga att kvällspressen historier om "Svan-kvinnan" bara blir roligare för varje dag. Bilden av henne som en galen kvinna med en lägenhet full av svanar utvecklas nu till att hon snart är hjälte för sitt arbete med att rädda svanar...själv är jag mest rädd för svanar....

söndag 4 februari 2007

Regionkonferens

Efter Riksdagsinternatet blev det äntligen hemresa till Gävle i fredags. På kvällen träffade jag minglande moderater från sju län på CH. Jag blir så stolt när jag hör hur våra kommunal- och landstingspolitiker driver på för att de statsbidrag som alliansregeringen bidrar med verkligen skall resultera i en utveckling av skolan, sjukvården och äldre omsorgen. Visserligen sitter vi fortfarande i opposition på några orter och regioner men visst går det att skjuta sossarna framför sig iaf.

På lördagen var det regionskonferens och då kom ett flertal av våra främsta företrädare för att utbilda inom ett flertal politiska områden. Statsministern inledde dagen och därefter följde seminarier. Tyvärr fick jag kasta mig iväg från konferensen och åka till Stockholm igen för ett möte på eftermiddag. Hade planerat att bara ta det lugnt på kvällen men ibland styr man inte över sin agenda (känns mer och mer så nu förtiden...).

lördag 3 februari 2007

Jobbavdraget och oppositionen

Oppositionen går nu till storms mot alliansregeringens skattesänkning i form av jobbavdraget som alla arbetstagare kunde ta del av via lönebeskedet 25 januari. De försöker i olika forum slå fast att i synnerhet moderaterna struntar i låginkomsttagarna. Det är att välja en debattnivå som varken imponerar eller beskriver verkligheten på ett korrekt sätt.

Jobbavdraget ger som allra mest procentuellt sett just till låginkomsttagare, det kan inte ens oppositionen blunda för, även om de inte anser att de är värda det. Med alliansregeringens politik får människor nämligen mer betalt för det arbete som de utför. Att den nya politiken krävt en del tuffa reformer stämmer, men det är ingen tvekan om alla delar sammantaget kraftfullt kommer att försöka bryta med det stora utanförskapet.

En metallarbetare får med jobbavdraget närmare 800 kronor mer i plånboken. En undersjuksköterska i Gävle med en inkomst på 21 400 kronor får genom jobbavdraget över 700 kronor över varje månad. Även efter att exempelvis avgiften till a-kassan är betald får hon eller han ändå över 400 kronor mer i plånboken. Och en normal LO-familj får 1 000 kronor mer över varje månad. Att det ska löna sig bättre att arbeta och att kunna leva på sin lön är en linje som jag tror applåderas av många, till och med kanske av väljare som röstat på något av partierna i oppositionen.

Utvecklingen i Sverige har sedan år 1994, då vänsterblocket återfick regeringsmakten, lett till att klyftorna har ökat och att andelen människor som betecknas som fattiga i vårt land aldrig varit större. Samtidigt har i synnerhet socialdemokraterna och vänsterpartiet fullständigt övergett arbetslinjen. Ensamstående kvinnor med barn har drabbats hårdast av vänsterns politik. Varför förvägrar de ensamstående kvinnor jobbavdraget som på allvar kommer att göra vardagen lite enklare? Allt medan utländska forskare kunnat verka i Sverige skattefritt har svenska låginkomsttagare tvingats vända på slantarna varje månad. Genom jobbavdraget utökar vi i stället handlingsfriheten för att de som tjänar minst ska kunna känna att de räcker till även efter att skatten är betald.


Tolv års politisk tomgång har bidragit till att arbetslösheten skjutit i höjden och eftersom Gävleborg är särskilt drabbat av utanförskapet välkomnar jag alliansregeringens jobbpolitik. Det märkliga är att oppositionen inte tycks vilja inse att de själva varit med om att göra de dramatiska nedskärningarna som försämrat för de människor som tjänar minst och som är i störst behov av större marginaler i vardagen. Samtidigt som man sänkt skatten mest för höginkomsttagare. Ibland är lättare att ta till retorik i stället för att beskriva verkligheten, men jag tror de flesta lyssnar mer på vad lönebeskedet visade den 25 januari än vad oppositionen försöker slå fast.

torsdag 1 februari 2007

På Riksdagsinternat


Gruppledaren och statsministern inleder. Deltar gör riksdagsledamöter, statsråd, personal mfl.

Vinnaren Årets Kock




Efter en lång arbetsdag åkte jag vid 23-tiden till efterfesten för Årets Kock. På bilden visas den värdiga vinnaren Tommy Myllymäki.