fredag 30 oktober 2009
torsdag 29 oktober 2009
Kol utanför Rosenbad
av
Tomas Tobé
Kl
09:46
1 kommentar(er)
onsdag 28 oktober 2009
Debatt om klyftor med Ulla Andersson (V)
Idag blev det debatt i lokalradion om sociala problem och klyftor med Vänsterpartiets Ulla Andersson. Debatten kan ni lyssna på här och den börjar ca kl. 15.40 in i sändningen.
av
Tomas Tobé
Kl
16:43
0
kommentar(er)
S till val på gammal jobbpolitik
Idag skriver jag på Politikerbloggen med anledning av att S-kongressen inleds. Socialdemokraterna vill gärna ge sken av att en förnyelse ägt rum och att de numera sätter jobben främst. Konkreta förslag visar dock på motsatsen och en tydlig vänstersväng.
Sahlin skriver idag på DN Debatt om jobbpolitiken men föga överraskande presenteras inga konkreta förslag som ger stöd för retoriken. Socialdemokraterna behöver svara på frågorna:
1. Varför ska det bli mindre lönsamt att arbeta?
2. Varför ska det bli dyrare att anställa unga?
3. Varför ska företagen drabbas av högre skatter och mer byråkrati?
av
Tomas Tobé
Kl
09:33
1 kommentar(er)
måndag 26 oktober 2009
torsdag 22 oktober 2009
En bra kyrka
Är nu på svensk mark igen ock kan konstatera att Kyrkomötet nu röstat ja till äktenskap även för samkönade par. Strålande!
av
Tomas Tobé
Kl
14:07
1 kommentar(er)
onsdag 21 oktober 2009
tisdag 20 oktober 2009
Tack för stöd!
Idag fick jag även besked från nomineringskommittén i Gävleborg om resultatet för medlemsprovvalet. Stort tack för allt stöd till er som röstat!
Resaultat medlemsprovval topp 5:
1. Tomas Tobé, 250 röster
2. Margareta B Kjellin, 160 röster
3. Lars Beckman, 97 röster
4. Ziita Eriksson, 93 röster
5. Birigtta Bjerkén, 77 röster
av
Tomas Tobé
Kl
03:50
0
kommentar(er)
måndag 19 oktober 2009
lördag 17 oktober 2009
Besvikelse och styrkebesked i Europavalet
Idag presenterar moderaternas Eftervalsanalysgrupp, där jag varit ordförande, en analys över valet till Europaparlamentet.
Vi anser att Europavalet både var en besvikelse och ett styrkebesked. Moderaterna nådde inte upp till sin fulla potential och hade svårigheter med vad som var huvudbudskapet. Samtidigt genomfördes en stark valrörelse med fler valarbetare mobiliserade än tidigare och mätningar visar att närmare 27 procent av väljarna hade röstat på oss om det varit ett riksdagsval. Det finns med andra ord viktiga lärdomar att dra och goda förutsättningar inför nästa års val.
Nedan presenteras eftervalsanalysgruppens 10 viktigaste slutsatser:
1. Målsättningarna med Europaparlamentsvalet uppnåddes men Moderaterna nådde inte upp till sin fulla potential.
2. Kampanjens budskap var otydligt och motiverade inte tillräckligt väl varför väljare skulle rösta på Moderaterna.
3. Kampanjen har bidragit till att förstärka bilden av Moderaterna som ett ansvarstagande parti.
4. Ett djupare utvecklingsarbete är nödvändigt för att analysera hur Moderaterna, som ett statsbärande parti, även kan vara attraktivt för unga väljare.
5. En kandidatdriven kampanj förutsätter en mer omfattande lansering av en toppkandidat som bär hela kampanjen i Europavalet 2014.
6. Personvalskampanjer är viktiga. Toppkandidaternas, de regionala kandidaternas och Anna Maria Corazza Bildts rikstäckande kampanj bidrog till att höja intresset för Moderaterna.
7. Valkampanjen är tekniskt väl genomförd med genomgående hög aktivitetsnivå runt om i landet jämfört med tidigare Europaval.
8. Sociala medier spelade större roll än tidigare valrörelser med ett överlag positivt utfall.
9. Spurtkampanjens budskap hade behövt förändras utifrån valrörelsens utveckling för att mer tydligt lyfta fram skälet att rösta moderat till Europaparlamentet.
10. Påminnelsekampanjen via SMS och telefon i slutspurten var en bra idé men det är värt att reflektera över huruvida vi ibland inte blir alltför fokuserade på teknik och metodik, snarare än att möta så många väljare som möjligt oavsett kanal.
Rapporten kan laddas ned här.
av
Tomas Tobé
Kl
08:07
0
kommentar(er)
torsdag 15 oktober 2009
Vem lånar egentligen?
av
Tomas Tobé
Kl
19:50
1 kommentar(er)
tisdag 13 oktober 2009
Alliansarbetsgrupp för företagande
Idag presenterade de borgerliga partiledarna tio arbetsgrupper som ska resultera i ett gemensamt valmanifest inför valet 2010. Jag kommer för moderaternas räkning att ingå i arbetsgruppen ”Entreprenörskap och tillväxt” och ser verkligen fram emot vårt arbete!
Sverige ska ha ett av världens mest företagsvänliga klimat och under nästa mandatperiod behöver mer göras för att det ska uppnås. Ni kan läsa mer om arbetsgrupperna här.
av
Tomas Tobé
Kl
17:05
1 kommentar(er)
måndag 12 oktober 2009
Okritisk Bodström
av
Tomas Tobé
Kl
19:25
0
kommentar(er)
Sänkt skatt för pensionärer
Idag skriver jag och en partikollega i Arbetarbladet om att skatten sänks för pensionärer. Vi noterar att S gärna talar om att de vill sänka skatten för pensionärer men det gällde inte när de själva satt i regeringsställning.
av
Tomas Tobé
Kl
19:20
0
kommentar(er)
lördag 10 oktober 2009
I Västerås om media
Idag har jag talat i Västerås på en flerlänskonferens om media. Ett sådant pass blir fungerar också som en utbildningsstund för mig själv. Jag har än så länge klarat mig från någon större kris medialt, men en vacker dag är den här och då känns det bra att kunna rafsa fram de råd som jag ger till andra.
av
Tomas Tobé
Kl
16:40
0
kommentar(er)
fredag 9 oktober 2009
Föregångslandet Sverige
Idag har jag ledarkolumn i Västerviks-Tidningen där jag skriver om "Föregångslandet Sverige" och att vi behöver mer idédebatt i svensk politik.
av
Tomas Tobé
Kl
09:28
0
kommentar(er)
torsdag 8 oktober 2009
Efter Laval
Idag har regeringen presenterat en lagrådsremiss som grundar sig på Lavalutredningen. De föreslagna åtgärderna innebär att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda för att fackföreningarna ska få vidta stridsåtgärder för att få till stånd ett kollektivavtal med ett utländskt företag som utstationerar arbetstagare i Sverige. Förslaget innebär också att Arbetsmiljöverket ska tillhandahålla information om svenska kollektivavtal som kan komma att bli tillämpliga vid en utstationering i Sverige.
Det är bra att regeringen funnit en lösning som på ett välbalanserat sätt förenar den svenska arbetsmarknadsmodellen med gällande EG-rätt. Det går att behålla den svenska modellen och samtidigt respektera EG-rätten. Vi behöver inte införa system med lagreglerade minimilöner eller allmängiltigförklarade kollektivavtal.
De nya förutsättningarna för stridsåtgärder innebär att de kollektiv¬avtalsvillkor som fackföreningarna tar strid för bland annat måste vara hämtade från ett svenskt centralt branschavtal och bara får reglera vissa områden - exempelvis lön, arbetstid och semester. Fackföreningarna måste också ta hänsyn till att de utstationerade arbetstagarna redan kan ha villkor som lever upp till en svensk standard, exempelvis enligt ett utländskt kollektivavtal.
av
Tomas Tobé
Kl
12:25
0
kommentar(er)
onsdag 7 oktober 2009
tisdag 6 oktober 2009
Drar ned rullgardinen över Gävleborg
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har idag presenterat sina budgetförslag för år 2010. Det står nu klart att vänsteroppositionen saknar en sammanhållen jobbpolitik och istället för fram förslag som både riskerar statsfinanserna och jobben. För Gävleborg är det som att dra ned en rullgardin med tanke på att vi har landets högsta arbetslöshet. Miljöpartiets förslag om 2 kronor höjd bensinskatt är också direkt skadlig för länet.
I de lagda budgetförslagen har Lars Ohlys inflytande över vänsteroppositionen blivit mycket tydligt. Socialdemokraterna girar nu till vänster med krav på omfattande skattehöjningar för vanligt folk och en nedmontering av arbetslinjen.
Oppositionen som helhet vill införa en särskild LO-skatt som innebär att låg- och normalinkomsttagare kommer att få betala mer i skatt. För ett vårdbiträde innebär S-förslaget en sammantagen skattehöjning på 11 000 kr under nästa mandatperiod. Med Vänsterpartiets förslag kommer skattehöjningen att bli närmare 70 000 kronor.
Oppositionens sammantagna försvagningar av arbetslinjen samt skattehöjningar för låg- och medelinkomsttagare och företag leder till att cirka 40 000 jobb försvinner på kort sikt. Eftersom de inte tar med effekterna av detta i sina beräkningar blir deras budgetar i praktiken underfinansierade med 10-15 miljarder kronor. Därmed lånar de till arbetslöshet.
Därutöver medför Socialdemokraternas budgetförslag att det skulle bli svårare för unga människor att få fotfäste på arbetsmarknaden. S-förslaget skulle innebära att kostnaderna för att ha ungdomar anställda i ett slag höjdes med närmare tio miljarder kronor.
På längre sikt blir effekterna än mer dramatiska. En sämre fungerande ekonomi med oppositionens förslag riskerar att leda till cirka 100 000 i lägre sysselsättning.
av
Tomas Tobé
Kl
20:49
0
kommentar(er)
måndag 5 oktober 2009
Debatt i LO-Tidningen
I LO-tidningen svarar jag och kollegan Hillevi Engström LO:s chefsekonom Lena Westerlunds kritik av regeringens politik. Hon ger ett genmäle direkt och uppenbarligen träffade vi en öm tå med tanke på hur starkt hon reagerade.
av
Tomas Tobé
Kl
19:04
0
kommentar(er)
torsdag 1 oktober 2009
Sur på mötet
Mötet idag var så där. Ordförande och vice ordföranden för arbetsgruppen var inte särskilt överens sinsemellan, vilket skapade lite oreda. Vidare blev jag för en gångs skull rätt sur. Det dokument vi förhandlade om ska bli en resolution på en kommande EPP-kongress och handlar om den finansiella krisen. Ett flertal bra förslag till vad som behöver göras, och som inte ska göras av regeringar, finns med. Men när en viss person började raljera över Anders Borgs åsikter om bankers bonusar så blev jag faktiskt riktigt arg. Jag köper att man inte behöver vara överens om alla tag men att på detta sätt försöka förminska frågans betydelse i debatten köper jag inte. Blev väldigt sugen att använda Beas ”Håll käften” men valde istället att vara lite mer smidig i sann ordförandeskapsanda:-)
av
Tomas Tobé
Kl
21:44
0
kommentar(er)