torsdag 29 april 2010

Moderat jämställdhet

Idag skriver jag tillsammans med Hillevi Engström på Newsmill om moderat jämställdhet som ska riva undan hinder för entreprenörer. Läs den här.

Mera frukost!


Precis ätit en rejäl frukost på tåget mot Gävle. Det har varit lite svagt på frukostfronten på senaste tiden men jag ska skärpa mig. Efter gymträning igår och att jag hann jobba undan några surdegar så är jag på strålande humör idag. Nu dags för möten och sedan en del skrivjobb inför nästa vecka.

onsdag 28 april 2010

Vänsterpartiernas höjda bensinskatt

Vänsterpartierna har idag presenterat ett gemensamt förslag om kraftigt höjda bensinskatter. Förslaget skulle allvarligt försämra möjligheterna att bo på landsbygden. Det är en orättvis politik som ensidigt höjer skatter och riskerar jobb över hela Sverige.

Under nästa mandatperiod vill oppositionen se skattehöjningar på bensin med totalt 49 öre. Det innebär att drivmedelskostnaden för genomsnittsbilisten skulle öka med mellan 500 och 600 kronor per år. För den som har en dieselbil uppgår de ökade drivmedelskostnaderna för genomsnittsbilisten till ungefär 1 200 kronor per år.

Vänsteroppositionens skattehöjningar skulle slå hårt mot dem som behöver bilen – för att handla, skjutsa barnen eller för andra aktiviteter. Särskilt allvarliga skulle konsekvenserna bli för låginkomsttagare som redan idag har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Därtill är det en tydlig glesbygdsfientlig politik som vänsterpartierna nu vill gå till val på. Kraftiga höjningar av bensinskatten skulle försämra möjligheterna att leva och bo i glesbygden, där avstånden ofta är långa och alternativen till bilen färre. Tillsammans med förslaget om kilometerskatt och en återinförd förmögenhetsskatt slår man också rakt mot de entreprenörer och företagare som är avgörande för om vi ska kunna få fler jobb i Sverige. Följden skulle bli sämre möjligheter att driva företag och färre nya jobb.

Med vänsterpartiernas skattepolitik skulle jobben bli färre och Sveriges ekonomiska återhämtning hotas.

Miljöpartiet sviker företagen

De rödgröna har meddelat att de vill införa en ny förmögenhetsskatt. Det är detsamma som att skada företagens tillgång till kapital och därmed jobben. Miljöpartiet väljer återigen att svika företagen för att anpassa sig till Lars Ohlys retorik. Vidare börjar det bli smått parodiskt att de rödgröna återigen presenterar en ofärdig överenskommelse som behöver "utredas" efter valet.

Miljöpartiet profilerade sig förut som ett företagarparti genom grön skatteväxling där lägre skatt på arbete och företagande lyftes fram. Sedan det rödgröna samarbetet inleddes har dock Miljöpartiet valt överge tidigare positioner. Det nya Miljöpartiet vill kraftigt höja skatten på näringsinkomster för soloföretagarna, straffbeskatta företag med anställda under 26 år och avskaffa både RUT- och ROT-avdrag. Nu kan vi lägga förmögenhetsskatt till listan som riskerar att försämra kapitalbildningen i företagen och driva kapital ut ur landet.

måndag 26 april 2010

Rödgröna föreslår Gävleborgsskatt

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har idag presenterat sin infrastrukturpolitik. Deras förslag om kilomterskatt för lastbilar är som att införa en Gävleborgsskatt. Vår skogsnäring skulle drabbas hårt genom att vår konkurrenskraft försämras mot omvärlden. Vidare så hävdar de rödgröna i sitt förslag att de vill behålla samtliga av alliansens satsningar på väg och järnväg men anser sig ha råd med att dubbla satsningarna på järnväg. Det går endast om 8 av 10 kronor är ofinansierade. Återigen så vill de med andra ord bygga luftslott men jag tror inte väljarna går på det en gång till. En trovärdig infrastrukturpolitik kräver att det är finansierat och inte att det lånas från framtida skattebetalare.

Debatt om jobb



Idag har jag debatterat framtidens jobb hos Aftonbladet med Isabella Löwengrip (Blondinbella), Evin Cetin (S) och Ilja Batljan (S). Det blev bra fart i diskussionen och den sänds idag kl. 14.00 på aftonbladet.se. Jag hann även med en kort pratstund med Isabella inför valet som ni kan kolla in ovan.

Kolla in debatten här.

torsdag 22 april 2010

onsdag 21 april 2010

Intervju i Veckans Affärer

Här kan ni läsa intervju med mig i Veckans Affärer.

Min tisdag

Får Gävleborg folkomrösta?

De rödgröna experimentet gav igår besked om att de inte klarar av att komma överens om Förbifart Stockholm. De anser att allt ska avgöras i en folkomröstning år 2012 av stockholmarna. Med andra ord så väljer man att åsidosätta stora grupper som direkt påverkas av Förbifart Stockholm. De verkar tro att det bara är de som bor i Stockholm som berörs men inget kan vara mer fel.

En fråga som bör ställas till Sahlin är varför inte vi i Gävleborg också får vara med och bestämma? Vi är beroende av att detta byggs men om de rödgröna skulle få väljarnas förtroende så räknas inte vår åsikt - trots att vi är med och betalar.

måndag 19 april 2010

AU till länet


Under två dagar besöker just nu arbetsmarknadsutskottet Gävle och Sandviken. Det blir möten med myndigheter, företagsbesök och middag hos landshövdingen som är värd för hela besöket. Min förhoppning är att vi lyckas visa upp att det finns både möjligheter och framtidstro trots att vi har landets högsta arbetslöshet i länet.

Kommunala rikskonferensen

Vår kommunala rikskonferens avslutades i lördags med att Fredrik höll ett starkt tal. Hans talade om att hålla ihop Sverige och om att ha ordning och reda i statens finanser. Vidare uttryckte han önskemål om ytterligare kvalitetssatsningar i välfärden och om att sänka skatten för alla som jobbar och för pensionärerna.

Själv var jag med i fyra olika programpunkter under konferensen så det blev inte mycket tid över för annat. Jag är mest nöjd med seminariet "En stark politik för företagande" där vi gick igenom vad som gjorts under mandatperioden och vad som behöver göras framöver. I grunden var seminariet ett besked om att moderaterna kommer bli mer aktiv i diskussionen om företagandets villkor vilket var uppskattat.

fredag 16 april 2010

Om Jobbhus på Newsmill

Idag skriver jag och arbetsmarknadsminister på Newsmill om att Arbetsförmedlingen ska utvecklas till Jobbhus.

torsdag 15 april 2010

Vårbudgeten presenterad

Regeringen har idag presenterat vårbudgeten och i kammaren blev det en hård debatt. I budgeten finns satsningar om sänkt skatt för pensionärer, höjda flerbarnstillägg, förenklad kvalificering för nystartsjobb för äldre och sommarjobb till ungdomar. Men den stora nyheten är hur väl regeringen fört Sverige genom krisen. När stora delar av Europa förbereder stora skattehöjningar eller nedskärningar i välfärden så har Sverige ett reformutrymme.

I kammardebatten uppmärksammade Anders Borg det faktum att opposition, helt korrekt, presenterar förslag som skulle innebär "jobbstopp". Hur kan höjda skatter för att arbeta, dyrare att anställa och oansvarig hantering av statsfinanserna skapa nya jobb?

Mot Göteborg


På väg till kommunal rikskonferens på M-tåg med 2 500 moderater. Lite trött men klar med alla förberedelser iaf. På bild ovan Niklas som försöker hålla ordning på mig och min dagordning så gott det går.

onsdag 14 april 2010

Intensiv dag igen

Idag har jag hunnit med debatt hos TCO mot Luciano Astudillo (S) om statens som arbetsgivare samt talat hos både Svenskt Näringslivs småföretagardelegation och Förtagarförbundet. Klämde även in en kort kommentar till TV4 Nyheterna om en undersökning som Vänsterpartiet gjort om fattigdom och inkomstutveckling. Se den där.

tisdag 13 april 2010

Länk till SVT-debatt

Ikväll sänds debatten mellan mig och Östros (S) i SVT2:s program Dina Frågor kl 20.00. Det blev en tydig debatt där arbetslinje står mot bidragslinjen. Om ni är nyfikna och vill titta redan så hittar ni debatten här: http://svtplay.se/t/113227/dina_fragor

måndag 12 april 2010

Debatt mot Östros i SVT:s Dina Pengar


Sänds tisdag kl. 20.00 i SVT2.

Mp sviker företagen

Idag skriver jag i GP om att "Miljöpartiet sviker företagen". De vill kraftigt höja skatten på näringsinkomster, som särskilt skulle drabba soloföretagarna hårt. De vill straffbeskatta företag med anställda under 26 år och äldre än 65 år samt avskaffa både RUT- och ROT-avdragen. Till detta ska läggas att Miljöpartiet vill höja energiskatterna med två miljarder kronor, bensinpriset med två kronor per liter samt förbjuda allt inrikesflyg söder om Sundsvall. Vidare vill Miljöpartiet införa rätt till heltid, återinföra friåret samtidigt som de är skeptiska till tidsbegränsade anställningar. En politik som konsekvent handlar om att göra det dyrare och svårare att bedriva företag. I debattartikeln kräver jag besked om de nu också är beredd att återinföra förmögenhetsskatten och därmed försämra företagens tillgång till kapital.

fredag 9 april 2010

Schyman och Schlyter drömmer vidare

Idag på SvD Brännpunkt svarar Gudrun Schyman (F!) och Carl Schlyter (MP) mig om arbetstidsförkortinng. De hamnar snabbt i ett rundresonemang där de å ena sidan vill öka produktionen genom att sänka arbetstiden samtidigt som de vill att produktionen ska minska.

De missar att en aktiv och bra arbetsmarknads- och näringspolitik inte handlar om hur vi ska fördela ett visst antal jobb. Utmaning är hur vi ska skapa nya jobb i nya sektorer. Regeringen har under mandatperioden gjort det billigare att anställa, lättare och mer lönsamt att driva företag samtidigt som vi har mött finanskrisen på ett ansvarsfullt sätt. Det har fått effekten att Sverige har en av Europas starkaste statsfinanser. Allt detta riskeras om Miljöpartiet och de övriga vänsterpartierna skulle vinna regeringsmakten. Då skulle en arbetslinje ersättas av en bidragslinje som kryddas med att vi få dela på de jobb som blir kvar.

onsdag 7 april 2010

tisdag 6 april 2010

Ett företagsamt Sverige

Mackar behövs även i glesbygd


Idag skriver jag och två riksdagskollegor om pumplagen och om behovet av mackar även i glesbygd. Läs den här.

Lära av Holland

Skriver på Newsmill om att "Nya moderaterna ska inspireras av Holland och Wim Kok". Läs den här.

lördag 3 april 2010

Replik på Brännpunkt

Idag har jag en replik på Brännpunkt till Carl Schlyter (MP) och Gudrun Schyman (F!) som drömmer om arbetstidsförkortning. Sverige har dock inte råd att tulla på arbetslinjen. Läs den här.

fredag 2 april 2010

Om PRO

Idag skriver Per Gudmundson på ledarsidan i SvD om PRO. Läsvärt.

torsdag 1 april 2010

Debatt i Studio 1

Idag debatterade jag den arbetsmarknadspolitiska åtgärden LYFT med miljöpartiets Ulf Holm. Lyssna på debatten här.