söndag 28 februari 2010

Från Bryssel via Stockholm till New York


Jag kom hem från Bryssel i torsdag och då väntade ett intensivt arbete med alliansreformgruppen för entreprenörskap och hållbar tillväxt under fredagen och delar av helgen. Landade precis i New York där jag ska delta på FN-konferens under veckan.

Min mobiltelefon har tyvärr gått sönder och det funkar inte att blogga från lånetelefonen men jag hoppas på bra uppkopplingen i FN-byggnaden.

Hemma Sverige blir frågan om avdrag för hushållsnära tjänster allt hetare. Både S och MP velar fram och tillbaka. Har skrivit ett antal artiklar om det som jag snart hoppas publiceras.

tisdag 23 februari 2010

Till Bryssel


Jag flög i morse ned till Bryssel där jag tillsammans med m-kollegor från EU-nämnden kör möten under tre dagar. Idag träffade vi bland annat Gunnar Hökmark och diskuterade hur vårt samarbete mellan riksdag och europaparlament kan stärkas ytterligare. De följande två dagar väntar flera högnivå möten, bland annat med Herman Van Rompuy som är ordförande för Europeiska rådet. I övrigt kan jag glädjande meddela att Bryssel saknar snö! Hurra!

måndag 22 februari 2010

Öppen fråga till Tomas Eneroth

För att stimulera efterfrågan inom servicebranschen har alliansregeringen infört ett RUT-avdrag för hushållsnära tjänster som sedan förstärkts med ett ROT-avdrag för byggnationer i hemmet. De rödgröna har hela vägen varit ense om att bekämpa avdraget för hushållsnära tjänster men Miljöpartiet verkar nu öppna upp ögonen för att reformen ger jobb. Det är inte en dag för sent och ett välkommet besked för de 11 000 personer som fått jobb tack vare reformen.

Tyvärr kan det dock visa vara en klen tröst eftersom risken är överhängande att den gemensamma rödgröna politiken innebär att ideologiska skygglappar får fälla avgörandet. Eller är Socialdemokraterna beredda att tänka om? Om ja, vore det i sammanhanget också intressant att få besked om vad som gäller för ROT-avdraget? I Socialdemokraternas budgetmotion i riksdagen klargörs det tydligt att ROT-avdraget endast är en tillfällig åtgärd för att möta krisen.

För alliansen råder det ingen tvekan om att både RUT- och ROT-avdragen blivit är en veritabel succé. Servicesektorn har fått en större efterfrågan, svarta jobb har blivit vita och nya företag har etablerats. Avdraget för hushållsnära tjänster har bidragit till att göra det möjligt för fler att anlita hjälp i hemmet. Det handlar om allt från den ensamstående pensionären, som behöver ett komplement till sin hemtjänst, till ett medelålders par med barn som har det svårt att få dygnets alla timmar att räcka till.

Vi konstaterar vidare att en kvarts miljon personer har gjort avdrag för byggarbeten i hemmet förra året och att åtta av tio byggföretag uppger att svartjobben har blivit färre sedan reformen infördes. Istället för att ta bort reformer som skapar jobb vill vi istället göra fler insatser för att servicesektorn ska fortsätta utvecklas.

Sverige befinner sig i ett läge där den svenska ekonomin precis har börjat återhämta sig efter en allvarlig lågkonjunktur. Det är nu hög tid att väljarna får besked och att Tomas Eneroth, näringspolitisk talesperson (S), förklarar hur blir jobben fler av att avskaffa RUT- och ROT-avdrag?

torsdag 18 februari 2010

Två reformer för enklare företagande


Idag hade vi många ärenden vid voteringen. Två reformer för enklare företagande beslutades vilket var glädjande. Kapitaletkravet för att få starta aktiebolag sänkes från 100 000 kr till 50 000 kr och vi förlängde även tiden för företagen att betala in preliminär skatt och arbetsgivaravgifter vid årsskiftet. En bra dag med andra ord.

Svarar i GP om hushållsnära tjänster

Idag svarar jag och kollegan Lars Hjälmered i Göteborgs-Posten på Eva Olofssons (V) angrepp på hushållsnära tjänster-avdrag. Läs det här.

Här finns de nya Volvo och SAAB

Idag skriver jag i GT/Expressen om Västsverige, fordonsindustrin och de snabbväxande företagen. Läs den här.

tisdag 16 februari 2010

Debatt om arbetslöshet

Idag debatterade jag arbetslöshet med Raimo Pärssinen (S) i lokalradion. Lyssna här. (börjar ca kl. 15.35)

måndag 15 februari 2010

I´m back


Ber om ursäkt för att jag inte bloggat på ett par dagar. Det är just nu ett väldigt högt tempo och då blir det tyvärr ofta bloggen som får nedprioriteras. Möten avlöser varandra från morgon till kväll och i helgen valde att jag vara helledig både lördag och söndag. Idag måndag väntar iaf arbete i alliansreformgruppen för "Entreprenörskap och hållbar tillväxt" och på kvällen går jag på förhandsvisning av filmen "I love you, Philip Morris".

onsdag 10 februari 2010

Debatt om SAS i Gomorron Sverige


I morse debatterade jag frågan om SAS med Miljöpartiets Katin Svensson Smith. Ni kan kolla in debatt här.

måndag 8 februari 2010

Starkt stöd hos företagarna

Dagens Industri har låtit intervjua närmare 11.200 vd:ar i svenska företag för att ta reda på var partisympatierna ligger. Den visar att moderaterna har ett stöd på hela 68,4 procent! Det är ett styrkebesked och visar att vår breddning av partiet inte per automatik innebär väljarflykt hos de som bryr sig om företagandets villkor. Uppenbarligen uppskattar de ett parti som tar ansvar för statsfinanserna och som gör det mer lönsamt att starta och driva företag i Sverige.

lördag 6 februari 2010

Avdrag för IT-tjänster i hemmet

Centerpartiet föreslår idag att IT-tjänster ska ingå som hushållsnära tjänst och därmed ge skattereduktion. Förslaget förtjänar att prövas eftersom det skulle kunna stärka unga entreprenörer. On vi kan hitta en rimlig avgränsning samt finansiering för reformen så ser jag gärna att vi arbetar vidare med förslaget inom vår alliansreformgrupp för entreprenörskap.

fredag 5 februari 2010

S vill även avskaffa ROT-avdrag


Idag skriver jag i Expressen med Schlingmann om att Socialdemokraterna även hotar med att bort ROT-avdraget. Läs den här.

torsdag 4 februari 2010

Sociala företag förvandlar bidrag till jobb

Skrev igår i Arbetarbladet att sociala företag förvandlar bidrag till jobb tillsammans med vårt oppositionsråd Inger Källgren Sawela. Läs den här.

tisdag 2 februari 2010

Lönsamt att driva företag

Idag skriver jag i HT om att det ska vara lönsamt att driva företag. Läs den här.

måndag 1 februari 2010

Med blicken mot framtiden



Idag har jag och sex kollegor presenterat en gemensam debattbok med blicken riktad mot framtiden. Jag har skrivit om vilka utmaningar som väntar Sverige och om de reformer som är viktiga fram till år 2020 inom områdena arbetsmarknad och näringsliv. Läs mer om boken här.