måndag 29 juni 2009

Spelmonopol och hemresa



Avslutade en intesiv dag med att debattera spelmonopolet hos Pokerförbundet. Det blev en rätt nyanserad diskussion men tyvärr fick jag rusa iväg innan den var klar. Hann precis till flygplatsen i alla fall och nu åker jag hem. Reser sedan imorgon till Palma för en veckas semester och det ska bli så skönt.

Seminarium om den finansiella krisen



ST arrangerade ett seminarium på eftermiddagen om den finansiella krisen. Det blev en intressant diskussion med bland annat mig, Karin Pilsäter, Stefan Fölster, Luciano Astudillo och Josefin Brink.

Jag påpekade att regeringen inte sitter passiv utan driver en aktiv politik för att möta krisen med åtgärder för att få den finansiella marknaden att fungera bättre, med resurser till kommunerna och landstingen, fler utbildnings- och praktikplatser, förstärkta nystartsjobb, coachningsstöd och så vidare.



Ungdomsarbetslöshet



Idag har Folkpartiet gjort ett utspel angående ungdomsarbetlösheten där de bland annat presenterar ett system med lärlingslöner. Jag har kommenterat det till SVT, TV4och TT och anser att det är ett intressant och kontruktivt förslag. Ungdomsarbetslösheten är ett mycket allvarligt problem och jag ser fram emot fortsatta diskussioner inom alliansen på detta område.



Kompetensutveckling hos Unionen



Dagens första seminarium är avklarad och det handlade om kompetensutveckling. Unionen arrangerade och jag fick bland annat möjlighet att debattera en hel del skolpolitik med Ibrahim Baylan. Efteråt blev det intervju där jag gav budskapet att arbetsmarknadens partier har ett stort ansvar för att själva kompetensutveckla sina medarbetare.

Almedalsindex

Almedalsveckan beskrivs ofta som ett gigantiskt mingel i en ankdamm. Det är en rätt sann bild och opinionsbildare kämpar varje dag om att vara den som alla ska prata om. Resultatet kan ofta följas på bloggar som Politikerbloggen men i år finns till och med ett Almedalsindex där ett fiktivt börsvärde följer utveclingen under veckan.

söndag 28 juni 2009

Statliga banker


Jag har nu gjort min första debatt och den handlade om Västerpartiets förslag att öka det statliga bankägandet. Debatten sänds i SVT Yotube och min motdebattör var Ulla Andersson. Debatten kan kollas in på följande länk

På plats i Almedalen



Jag har precis checkat in i mitt mysiga rum med härlig utsikt mot havet. Ett litet hotell som ligger mitt i Almedalen. För mig blir det en kort men intensiv visit på politikerveckan över söndag-måndag. Jag har precis varit och träffat organisationen Företagarna som presenterade sin årliga ranking av riksdagsledamöter. Inom alliansen utsågs jag till den tredje mest företagsvänliga riksdagsledamoten! Förra året var visserligen 1:a men jag är nöjd med hög placering i alla fall.

lördag 27 juni 2009

Ett nytt Försvar

Idag skriver jag i hälsingetidningarna om att riksdagen nyligen fattat beslut om en ny inriktning för Försvaret.

fredag 26 juni 2009

Michael Jackson

Det är bara så tragiskt med Michael Jackssons död. Talade precis med en politisk vän i NY som berättade att hela stan spelar hans musik som hyllning. Han var verkligen King of Pop.

Filmtips


Somnade in till en bra film igår: Frost/Nixon. Se den!

onsdag 24 juni 2009

Frihet i Iran


Utanför mitt riksdagsfönster har demonstration för frihet i Iran pågått hela dagen. Trots allvaret i frågan har det mest varit glad musik och jubel. Tyvärr är det värre med situationen på Irans gator och regimen måste omgående sluta arrestera, hota och döda demonstranter.

Skattekommissionen


På seminarium hos Svenskt Näringsliv där deras Skattekommission presenterar sin slutrapport. Jag har själv motionerat i riksdagen om behovet av en översyn av hela det svenska skattesystemet. Den demografiska utmaningen och internationella konkurrensen kräver att Sverige vågar ta i frågan snart. Företagen behöver ett mer gynnsamt klimat och det är i sin tur helt centralt för den framtida finansieringen av välfärden.

tisdag 23 juni 2009

Trams, retorik och samsyn

Oppositionen skriver idag på Brännpunkt inför det svenska ordförandeskapet. Det är blandning av trams, retorik och uppvisande av samsyn. Trams är att tala om oro för folkomröstning om euron som på inget sätt har något med ordförandeskapet att göra. Retorik är att påstå att de rödgröna skulle ha bättre förutsättningar att nå positiva reslutat i den internationella klimatpolitiken. Samsynen gäller Laval och ett införande av socialt protokoll där nu även Miljöpartiet viktit sig för LO:s krav. Hur många sådana här debattartiklar kommer under "borgfredens halvår"?

måndag 22 juni 2009

Valutvärdering

Hela dagen har gått till arbetet med att utvärdera den moderata EU-valkampanjen. Moderat-Sverige har skickat in flera värdefulla åsikter som vi just nu bearbetar. Under hösten återkommer vi med en rapport som kommer att vara offentlig.

torsdag 18 juni 2009

Midsommar


På väg till stugan för midsommarfirande. Mini Coopern är proppad med mat och en hel del dricka för 10 gäster. Ska bli så trevligt!

tisdag 16 juni 2009

Sol och lokalradion



Solen strålar utanför min tjänstrum och det känns väldigt lovande eftersom vi ska ha vårfest med riksdagsgruppen ikväll. Efter ett maratonrally idag så förtjänar jag faktiskt lite kul med kollegor som man knappt hinner umgås med normalt.

Lokalradion sänder förresten ett repotage om ´mig denna vecka. Varje dag kring 15.40 sänds olima inslag som spelades in för några månader sedan. Rätt avslappnat och kul. Förvånas dock av hur sakta jag talar, det gör jag aldrig annars. Eller?

måndag 15 juni 2009

Whats up

Måndagen blev en dag då allt dåligt samvete skulle städas undan. Började med att träna, det var fem månader sedan sist. Känner redan träningsvärken komma smygande så det kan bli en jobbig morgondag. Hann öppna all brevpost och rensa hela inkorgen på förfrågningar. För er som vill att jag ska tala eller debattera i Almedalen så är jag redan fulltecknad den enda dag som jag dimper ned i ankdammen.

På agendan i övrigt var det valutvärdering av EU-valet samt politikproduktion kring ungdomsarbetslöshet och spelmonopol. Fick en hel del klokt nedtecknat tror jag. Ikväll skulle jag egentligen gått på filmpremiären av Proposal med min kompis Eva men det lyckades jag strula till genom att säga fel dag visade sig. Efter att jag insett mitt misstag beslutade jag mig för att gå till lägenheten. Att gå själv på bio gör jag bara inte (ja, jag är en sån) och dessutom visade sig att lite egen tid var rätt skönt!

söndag 14 juni 2009

Jämt mellan blocken

Söndagens opinionsmätning från Sifo var en välkommen nyhet. Avståndet mellan blocken är utraderad och moderaterna får 28,2 procent! Sverigedemokraternas march mot riksdagsspärren är dock oroande.

onsdag 10 juni 2009

Hej då, kårobligatoriet!


Röstar om att avskaffa kårobligatoriet. Lite mindre tvång i Sverige och alliansens ledamöter applåderar förtjust!

Tidig hemresa


Min pålitlige vän väskan och jag börjar tidig hemresa 05.30. Gäsp!

tisdag 9 juni 2009

Möte med Gud?


Möte med ILOs generalsekreterare Juan Somavia. Kallas av fackförbunden för "Gud på jorden". Intressant som blivit omvald två gånger trots att FN-kulturen bara medger ett.

Många länder


182 länder samlade till möte inom ramen för ILO (International Labour Organisation). Rätt imponerande.

måndag 8 juni 2009

Geneve


Har precis anlänt till Geneve där jag ska delta på en internationell arbetskonferens. Hotellrummet var inte klart så jag passar på att jobba i receptionen och bytte om på toaletten.

söndag 7 juni 2009

Utvärdering

Även om vi gick fram så blev EU-valet en besvikelse. Jag kommer att vara ordförande för den grupp som ska utvärdera den moderata EU-kampanjen och väljer därför att inte kommentera kampanjen vidare innan vårt arbete är klart. Stort tack iaf till alla valarbetare och för många intressanta samtal med väljare!

PS Lokalt i Gävleborg konstaterar vi en uppgång på 2,2 % vilket känns glädjande.

Färjan-Håkan går in i valrörelsen

lördag 6 juni 2009

Slutspurt i Sandviken



Justiteministern på besök.

Slutspurt i Gävle



Kulturminisrern och EU-nämndens ordf. Anna Kinberg Batra på besök.

fredag 5 juni 2009

M-tältet


Laddade valarbetare i M-tältet.

torsdag 4 juni 2009

Skylt-dag i regnet


Regnat hela dagen men vi har fått upp en hel skyltar. På bild kampanjhjälten Jacob Edin.

Bara att välja

Morgonutdelning


Tidig utdelning på tågstationen i Gävle av spurttidning. På bild en morgonpigg allianskamrat från Kd och vår egen kampanjhjälte Gun Lundberg.

onsdag 3 juni 2009

Kampanjbil


En väljare hade en golf-bil som jag blev sugen på att använda som transportmedel mellan husen. Kanske lite väl moderat-stereotypt men det bjuder jag på:-)

Dörrknackning igen



Sen kampanjlunch



Bananer på morgonen



Morgonkampanj med utdelning av bananer och foldrar. Mitt leende är falsk då jag i verkligheten är morgonsur.

tisdag 2 juni 2009

Corazza Bildt på besök



Idag fick vi besök av Anna Maria Corazza Bildt. Företagarlunch, kampanj på stan, besök på Mackmyra Whiskey och ett gäng mediaintervjuer var på agendan. Nu väntar dörrknackning och förhoppningsvis slipper jag regn.

måndag 1 juni 2009

Rösten


Idag har jag talat på Sparbankernas stämma om entreprenörskap i Norrtälje och sedan för nya m-medlemmar i Gävle. Hoppas att rösten håller för sex dagars stenhård EU-valrörelse nu bara:-) Lite kraxig redan...