tisdag 30 december 2008

Läsa böcker



Det har varit hur skönt som helst att bara ta det lugnt, umgås med familjen, äta mat, läsa böcker och bara vara. Behövde verkligen det. Ska iofs ta det lugnt denna vecka också men lite jobb ska jag hinna med. Har precis läst ut boken "Reinfeldt Ensamvargen" och den får ett medelbetyg. Visst var det intressant att ta del av hennes intervjuer med Fredrik och om händelser samt personer i mitt eget parti men det saknades något. Hon har inte lyckats fånga något som känns oväntat i bilden av Fredrik.

lördag 27 december 2008

Julbocken


I natt brann bocken. Tråkigt men viktigt för traditionen.

torsdag 25 december 2008

God Jul


Julbocken är fortfarande med.

fredag 19 december 2008

Kapitalismens död?

Idag skriver jag min andra fredagskolumn i Västerviks-Tidningen. Den handlar om finanskrisen och om kapitalism. Läs den gärna och ge feedback. Min huvudpoäng är det finns en fantastisk möjlighet nu för att vinna fler för en värdering om ett bättre företagsklimat.

Jag har även ett debattinlägg på Brännpunkt om spelutredningen. De var skriven före utredningen presenterades vilket egentligen gör den lite inaktuell men kul att de tog in den iaf.

torsdag 18 december 2008

Tillsägelse av talmannen?



Idag lämnade jag kavajen i lägenheten och tänkte inte på att vi hade två voteringar. Det är nämligen kavaj-tvång i kammaren, eller det anses i alla fall som en gemensam klädkod för manliga ledamöter. Jag kom det på väg till morgon-voteringen men tänkte att det var lugnt. Smyger och röstar lite snabbt resonerade jag. Men jag hade också glömt att ett av de betänkanden som det skulle röstas om var från mitt utskott. Det innebar att jag behövde ställa upp mig upp för att visa andra borgerliga ledamöter hur de skulle rösta. Simsala bim så stod det klart att jag inte hade någon kavaj på mig och min centerkollega Fredrick Federley var inte sen att påpeka det i ett sms. Han åkte dit för ett par veckor sedan och fick då en tillsägelse av talmansstaben. Så nu väntar jag och väntar på att det ska ringa i telefonen eller plinga till i mailboxen...

Seger för rovdjurslänen

Idag har regeringen presenterat inriktningen för den nya rovdjurspolitiken och den ska ses som en seger för de så kallade rovdjurslänen. Med anledning av att Sverige redan uppnått etappmålet för varg så får Naturvårdsverket nu i uppdrag att, redan den 15 februari 2009, återkomma med förslag för jakt utöver skyddsjakt på varg. I praktiken är det en öppning för licensjakt som jag bland annat krävt i en interpellationsdebatt med miljöminister Andreas Carlgren. Vidare ska den genetiska statusen för vargstammen förbättras och där kommer inplantering av varg att övervägas. Även en regional rovdjursförvaltning kommer att komma till stånd vilket Naturvårdsverket också ska presentera den 15 februari.

Äntligen så blir det mer av sunt förnuft i rovdjurspolitiken så att den även anpassas för ett liv på landsbygden. Många kommer kritisera oss för att tidsplanen är för kort men behovet av en ny politik är mer akut.

Äktenskap närmar sig

Idag kom regeringens proposition om äktenskap till riksdagen. Den innehåller ingen möjlighet för samkönade par att gifta sig, men det löser vi snart i riksdagen. I veckan blev det nämligen klart att moderaterna, centerpartiet och folkpartiet enats om att lämna in en följdmotion som föreslår könsneutrala äktenskap. Sedan blir det upp till samfunden att avgöra hur de vill göra. En missuppfattning i debatten är ofta att vi ska tvinga enskilda präster att viga homosexuella. Det stämmer inte. Vad vi gör är att öppna upp för möjligheten och min förhoppning är att Svenska Kyrkan och många andra tar den. Att fler får gifta sig är en ökad frihet som kan ske utan annan någon annans frihet begränsas. Ett utmärkt reform helt enkelt.

Oppositionen kommer också att lämna in en följdmotion och därefter är min förhoppning att civilutskottet kan säkerställa att vi gemensamt röstar igenom det i kammaren efter årsskiftet. I formell mening skulle den nya lagstiftning kunna vara på plats den 1 maj 2009.

Riksdagsdebatt



Igår debatterade jag arbetsmarknadspolitik i kammaren och det gick bra. Jag försökte locka upp vänsterpartiets Josefin Brink, oppositionen bästa debattör, men avstod tyvärr. Men två sossar och miljöpartist högg på betet. Detta var den sista debatten som oppositionen kan smita undan med att ge olika besked. Framöver kommer vi att kräva dem på gemensamma besked friår, a-kassa, arbetsförmedling och kompletterande aktörer, arbetsgivaravgifter, jobbavdrag, undantag i turordningsregler för småföretag osv. Det ser jag fram emot:-)

En fantastisk bra tjänst som riksdagen.se erbjuder är att se på debatterna i efter hand. Lika bra att erkänna att jag faktiskt är så ego att jag rätt ofta tittar på dem. Ger en bra känsla för om det fungerade och vad som kan förbättras. För egen el måste jag träna in att sluta svara på alla frågor som kommer upp i replikskifte. Fokusera på vårt huvudbudskap, inte deras.

tisdag 16 december 2008

Licensjakt på varg

Idag skriver jag i Ljusnan om rovdjurspolitiken och om att införa licensjakt på varg.

Newsmill

Idag skriver jag på debattsajten Newsmill om spelutredningen och om kartläggningen av Vegas-automater.

måndag 15 december 2008

Spelutredningen

Idag presenterade Jan Nyrén spelutredningens slutbetänkande. Tyvärr så missar han chansen att skapa en ny modell där statens intresse av intäkter inte väger högre än det sociala ansvaret. Det är uppenbart att utredaren valt att lägga fokus på att försöka rädda vad som finns kvar av det svenska spelmonopolet. På presskonferensen hänvisades till snäva direktiv från regeringen men utredningen hade full frihet att föreslå en modell som istället var modern och långsiktigt hållbar.

Om utredningens förslag blir verklighet riskerar Sverige att fällas i EG-domstolen. Det licenssystem som föreslås behöver utökas till fler spelformer och blockering av IP-adresser känns främmande.

Ska bli intressant att ta del av remissvaren på denna utredning. Tror den riskerar att sågas brett.

Vegas-automater i fattiga områden

Idag har jag presenterat en ny kartläggning från Riksdagens utredningstjänst om var Svenska Spels Jack- och Miss Vegas-automater är utplacerade. I Stockholms län framträder ett tydligt mönster där kommuner som Sundbyberg, Södertälje och Botkyrka har en hög andel Vegas-automater medan kommuner som Danderyd och Lidingö har få. På riksnivå har Strömstad, Essunga och Malung flest Vegas-automater per invånare.

I Sundbyberg har Svenska Spel till exempel placerat ut 61 stycken Vegas-automater medan det i Danderyd endast finns två stycken. Undersökningen visar att staten, via sitt monopol på spelformen, inte är en garanti för social skyddshänsyn.

lördag 13 december 2008

Vägra acceptera lågkonjuktur


Ser allt fler som uppmanar oss att våga vägra lågkonjunktur. På bilden en butik som uppmanar till shopping. Jag håller med och vi behöver inte bara handla svenskt:-)

Borgerligt landsting i Gävleborg?

Igår röstades den borgerliga oppositionens budget igenom i Landstinget Gävleborg. De borgerliga partier har en etablerad samverkan med sjukvårdspartiet men igår fick de även stöd från en avhoppad miljöpartist. Med röstsiffrorna 38-37 vann oppositionens budget vilket innebär lite mer frihet i ett landsting som sedan länge varit rött. Mer vård och valfrihet för människor och miskad byråkrati borde bli reslutatet om landstingsledningten följer budgeten.

Det ska nu bli intressant att se vad som händer. Landstingsledningen borde som en konsekvens av detta avgå och ge plats åt en ny majoritet. De har inte längre majoritet för sina förslag. Samtidigt borde miljöpartiet nu ta sitt ansvar och överge vänsterkartellen. Gällande den politiska inriktningen för landstinget ligger miljöpartiet egentligen närmare oppositionen än socialdemokraterna och vänsterpartiet. Tyvärr ställer väl iofs det nya rödgröna samarbetet på riksnivå till det och innebär en begränsad handlingsfrihet för miljöpartiet. Förhoppningsvis visar det lokala ledningen mer lojalitet med vad som är bäst för medborgarna än med partiledningen.

fredag 12 december 2008

Kevin ny Idol


Det blev Kevin som tog hem det med Alice som stolt 2:a.

Rösta på Alice


Ikväll kan den coola tjejen från Hedesunda utanför Gävle vinna Idol. Rösta nu!

Laval

Den särskilde utredaren Claes Stråth har idag överlämnat Laval-utredningen. Betänkandet ska nu remissbehandlas i vanlig ordning och det ska bli intressant att läsa igenom det ordentligt. Sammanfattningsvis föreslås att det även i framtiden ska vara möjligt att vidta stridsåtgärder vid utstationeringar för att få till stånd kollektivavtal. Den svenska modellen ska i grunden gälla även i dessa fall. Men en viss inskränkning av stridsrätten föreslås också för att värna den fria rörligheten i EU.

En avslappnad Bea



Deltog igår på en möte där gamla och nya-muf-ledningar möttes och på kvällen kom den f.d. MUF-ordföranden Beatrice Ask, numera justitieminister, förbi. Hon höll ett avslappnat middagstal fritt politiska floskler och bjöd på citat som fick Anna Charlotta Johansson (f.d. vice ordf. i MUF och numera Borgs pressekretetare) att bli orolig. Ibland är det skönt att bara vara bland vänner.

torsdag 11 december 2008

Tålmodighet


Kommunal demonstrerar varje månad utanför riksdagen. Alltid lite folk men samma arga budskap. De förtjänar dock en eloge för sin tålmodighet.

Glädjande SCB för Gävleborg

SCB har nu kommit med en väljarundersökning som gå att bryta ned på valkretsnivå. Den visar att moderaterna ökar kraftigt i Gävleborg, från 15,8 procent till 20,5 procent! Härligt.

Debattartikel

Idag skriver jag tillsammans med allianskollegor i Arbetarbladet om vilka insatser och reformer som genomförs för att möta finansoron och konjunkturnedgången.

onsdag 10 december 2008

Mänskliga rättigheter


Idag uppmärksammade kammaren 60-årsdagen av FNs förklaring om de mänskliga rättigheterna. Utrikesminister Carl Bildt talar. Han påminner om att världen kommit långt men att mänskliga rättigheter kränks varje dag i många länder.


Igår var jag inbjuden att tala Moderata Studenter i Uppsala om könsnetrala äktenskap och processen fram till idag. Insåg att det nog mer blev som en terapistund om alla kast fram och tillbaka i denna fråga. Jag hoppas att vi snart kan sätta punkt tillsammans med en bred majoritet i riksdagen.

måndag 8 december 2008

Ytterligare en julklapp



Julklapparna kom tidigt i år. Först kom räntesänkningen och sedan regeringens paket. Nu har även Sahlin kommit med sitt: vänsterpartiet och Lars Ohly släpps in från kylan och de tre oppositionspartierna bildar koalition.

Det ska bli oerhört intressant att följa dessa tre partier. Hur mycket ska skatterna höjas för att göra Ohly nöjd? Hur mycket ska bensinskatten höjas för att göra Wetterstrand nöjd? Hur mycket måste de andra vika sig för att göra Sahlin nöjd? Well, vi får se.

En eloge dock till Sahlin som insett att socialdemokraterna inte kan regera Sverige ensamt längre utan att det krävs en stark majoritetsregering. Det hade Göran Persson aldrig insett.

söndag 7 december 2008

Paketet

Regeringen presenterade i fredags ett paket för att dämpa effekterna av den finansiella krisen och konjunkturnedgången. Det handlar om satsningar på 8,3 miljarder utöver den budget som är lagd för nästa år och som redan rymmer reformer för 32 miljarder. Förslagen spänner över fem huvudområden:

1. Förstärkt stöd till nya arbetslösa och korttidsarbetslösa,
2. Förstärkt stöd för långtidsarbetslösa,
3. Förstärkning av yrkeshögskolan och gymnasial yrkesutbildning (yrkesvux),
4. Förstärkta satsningar på infrastruktur och
5. Förstärkt skatteavdrag för hushållstjänster i form av reparation, ombyggnader och underhåll av byggnader (ROT-tjänster).

Ser man till Gävleborg så är det framför allt förstärkningen av nystartsjobb samt ROT-avdraget som känns viktigast på sikt.

fredag 5 december 2008

Unga ledamöter och Timbro



Igår samlade jag och Maria Rankka, VD för Timbro, ett gäng unga moderata riksdagsledamöter på en träff utanför Stockholm. Viktiga reformer på sikt diskuterades och vi fick dessutom tid att äntligen umgås socialt på kvällen. I riksdagsarbetet är det väldigt lätt att fångas upp i allt som behöver hanteras här och nu i utskott eller valkrets. Sällan finns det tid att tillsammans med kloka personer samtala lite friare. Extra trevligt var det även att träffa Tove Lifvendahl som numera är kommunikationschef för Svenskt Näringsliv. Tove och jag arbetade nära tillsammans när hon var ordförande och jag generalsekreterare för MUF. Tyvärr hinner vi inte ses så ofta nu för tiden och hon är verkligen en toppenperson. Min förhoppnnig är att hon en vacker dag återvänder till politiken men hon verkar trivas allt för bra med sitt nuvarande uppdrag. Kul för Tove men en förlust för moderaterna.

Bredband för alla?



Igår arrangerade jag och riksdagskollegan Lars Hjälmered ett seminarium om bredband. Vi menar att det är en viktig politisk målsättning att Sverige stärker sin roll som ledande IT-nation. För att nå målet krävs att såväl bredbandsinfrastruktur som bredbandstjänster fortsätter att utvecklas. Men i detta sammanhang är det viktigt att fråga sig vilken roll som politiken och de offentliga aktörerna bör spela.

Seminariet blev mycket välbesökt och en namnkunnig panel var enig om att politiken måste landa i en ambition och ett tydligt regelverk för bredband. Idag råder förvirring och offentliga medel används inte sällan på marknader där kommersiella aktörer vill kunna verka.

Fildelning och upphovsrätt

Jag har tyvärr inte hunnit blogga så mycket de senaste dagarna men det beror inte på att inget intresant har hänt - tvärtom! Det har varit möten konstant från morgon till kväll. En fråga som tagit upp mycket tid internt i riksdagsgruppen har varit sanktionsdirektivet (läs: fildelning). Vår riksdagsgrupp enades i onsdags och i torsdags presenteras regeringens överenskommelse.

Min och moderaternas grundinställning är att upphovsrätten ska respekteras, både i den fysiska miljön och på Internet. Musiker, filmskapare och alla andra rättighetsinnehavare ska ha rätt att förfoga över sitt eget material; d.v.s. att de själva ska få avgöra var, när och hur deras verk ska spridas.

Det som varit viktigt är att hitta en rimlig balans när det gäller å ena sidan möjligheterna att kunna skydda sin immateriella äganderätt, och ingripa mot dem som kränker den, och å andra sidan värna den personliga integriteten.

I regeringens lagförslag skapas möjlighet för en rättighetsinnehavare att efter domstolsbeslut och under särskilda förutsättningar kunna få information bakom ett anonymt IP-nummer. Det är viktigt att betona att en bredbandsoperatör endast kan åläggas att lämna ut information efter att en domstol har beslutat det. Förutsättningarna för att domstolen ska kunna fatta ett sådant beslut är att det har skett ett upphovsrättsligt intrång och att den aktuella IP-adressen användes vid det tillfälle då det upphovsrättsliga intrånget skedde. Domstolen ska dessutom göra en proportionalitetsbedömning och då väga rättighetshavarens behov av informationen mot andra intressen, bl.a. den enskildes integritet. Detta innebär att det kommer att krävas att det är intrång av en viss omfattning för att en rättighetshavare ska få ut uppgifterna. Är det endast fråga om nedladdning av några få verk ska proportionalitetsbedömningen i normalfallet leda till att integritetsintresset överväger och att uppgifterna alltså inte ska lämnas ut.

Frågan om en enskild persons eventuella skadeståndsskyldighet är inte avgjord i och med detta. Om rättighetshavaren vill gå vidare och få skadestånd utdömt måste den väcka en skadeståndstalan mot abonnenten och i den rättegången bevisa att det är abonnenten som har orsakat honom skada. I regeringens lagförslag är närmare utvecklat kring vad som gäller i en sådan skadeståndsprocess, bl.a. i fråga om fördelning av rättegångskostnader.

Reglerna i lagförslaget ska, till skillnad från vad som annars brukar gälla i lagstiftning av detta slag, endast kunna tillämpas i fråga om intrång som har begåtts efter att lagändringarna trätt ikraft.

tisdag 2 december 2008

Rensat skrivbord



Se på mitt skrivbord (skärmen)! Det är rensat. Jag är en sådan som är lite slarvig när jag jobbar med dokument och sparar ned allt på skärmen. En stressfaktor, särskilt om datorn skulle säcka ihop. Men nu är det rensat och sparat i fina mappar på nätverk. Så skönt.

Började dagen med att tala på ett frukostmöte för Gävle City Rotaryklubb redan 07.30 men känner mig pigg faktiskt. Det här blir en bra dag.

måndag 1 december 2008

Julbocken på plats



Gävles fina julbock är äntligen på plats. Ni kan följa dess överlevnad på denna länk.