fredag 31 oktober 2008

Soho for Obama


Butikerna i Soho visar sitt stöd för Obama. Jag har även hört flera butiksäljare påminna kunder om att de måste rösta.

Shopping


Lite shopping i Soho kan inte vara fel. Första inköpet:-)

Möte med demokrat


Hank Sheinkopf, demokratisk konsult, menar att kön är en större fråga än hudfärg vilket bl a ska förklara Hillarys misslyckande.

Helikopterresa


Passade på att resa med helikopter för första gången tillsammans med några vänner över NY. Så trevligt!

Möte med rebublikan


Alan Zakin är politisk analytiker för republikanerna i NY. Han var inte särskilt optimistisk om McCains chanser i valet.


I New York är valkampanjen knapp närvarande förutom några som bär kampanjknappar och uppmaningar att "drive for change" (åk till annan delstat och kampanja). I NY är det glasklart att demokraterna och Obama vinner. Lyssnar just nu på Bo Krogvig från Springtime om val. Han har tidigare organiserat flera av sossarnas kampanjer.

onsdag 29 oktober 2008

I love NY



Mot USA


Kom hem sent igår och blev tvungen att tvätta mitt i natten. Idag reser jag nämligen till USA för att bevaka valet under en och en halv vecka. Ska bli oerhört spännande! Hinner med New York, West Palm Beach och Miami. Kommer att följa både McCains och Obamas kampanj. Gick i morse för att hämta ett paket med linser (trodde jag) men det visade sig vara ett paket från min kära vän Ulli. Hon driver ett presentartikelföretag och passade på att skicka två böcker med kandidaterna som klippdockor! Tack så mycket, nu känner jag mig redo för resan:-)

tisdag 28 oktober 2008

Trendspaning 2


På konferensen fick jag en kombinerad handradio och ficklampa. Rolig kombination som dessutom drivs med solel! Gäller att vara ute i solen men då försvinner liksom behovet av ficklampan...

Trendspaning 1


I Budapest är det fortfarande fritt fram att röka över allt. En iakttagelse är dock att de lägger i ett önskemål om icke-rökning i askkopparna. Lite dubbelt budskap som dock ingen verkar bry sig om nämnvärt.

Extrem grön politiker?


Min insats på konferensen gick bra men att övertyga öst- och centraleuropa om att det går att kombinera ekonomisk tillväxt med att samtigt minska Co2-utsläpp är ingen lätt uppgift. Flera var dock väldigt intresserade men de fanns även de som nog ansåg att jag var en "extrem grön politiker".

SFI och Startsvenska

Idag skriver jag pch riksdagskollegan Elisabeth Svantesson pa SvD Brannpunkt om att ersatta Svenska for invandrare, SFI, med Startsvenska. Forslaget ar en del i den nya integrationspolitiken som vi just nu arbetar fram inom moderaterna. Reaktionerna har varit valdigt positiva aven om jag har haft svart att vara medialt tillganglig fran Budapest.

Ber om ursakt for att inte alla svenska bokstaver finns pa hotelldatorn:-)

måndag 27 oktober 2008

Budapest


Flyger idag till Budapest för att delta på en konferens i två dagar. Givetvis lyckades jag pricka in den enda flight som är försenad denna morgon. Under konferensen ska jag bland annat tala om hur Sverige lyckas med att hitta en balans mellan tillväxt, klimat- och energipolitik. Det är inte min hemmaplan i politiska frågor men de är oerhört vikiga och jag har uppdaterat mig på det senaste. Jag har varken varit i Budapest eller Ungern tidigare och hoppas att jag får någon timme över. En äkta ungersk gulasch kanske?

söndag 26 oktober 2008

Sossebråk på Newsmill



Idag hittade jag en intressant artikel på Newsmill där Urban Ahlin går till attack mot Pär Nuder och hans bok. Ahlin har faktiskt en poäng i att sossarna är duktiga på att hålla interna stridigheter borta från offentligheten samt att "partiet" ska gå före allt annat. Givetvis är Nuders bok patetiskt på många sätt, speciellt de snaskiga delarna, men samtidigt vet jag inte om sossarnas partikultur är något att efterlikna. Det är lätt att partiets bästa går före väljarnas bästa med en allt för strikt partidiciplin.

fredag 24 oktober 2008

Veckan och könsneutrala äktenskap



Jag har tyvärr inte hunnit blogga de senaste dagarna på grund av otroligt intensiva dagar från morgon till kväll. Det har var allt från utskottsarbete på grund av betänkanden och varsel till möten med departement. I tisdag hade vi även riksdagsårets första votering i kammaren och nog kände man sig lite ringrostig men det gick bra:-)

Idag har jag även haft en intensiv dag på grund av att en diskussion startat i media angående regeringens hanterande kring frågan om könsneutrala äktenskap. Journalister har också under en lång tid "jagat mig" i denna fråga för att veta hur jag avser agera i olika scenarion.

Ett flertal journalister har dock idag sagt sig ha uppgifter om att jag "hotat partiledningen med att rösta med Mona Sahlin" och jag har därför valt att komentera detta. Det stämmer inte att jag ställt ultimatum men däremot har jag hela tiden sagt att jag förväntar mig en proposition som går i linje med den utredningen som presenterats på området. Om regeringen inte presenterar en proposition så blir det en fråga för riksdagen att hantera.

Om ni vill ha en inblick i hur en intervju går till och särskilt när en journalist återkommer med samma fråga om och om igen för att få ett svar de önskar: se det här. Materialet kommer från en "back stage-kamera" till ett SVT-team under nyhetsrubriken "Långkalongser hjälper inte alltid".

tisdag 21 oktober 2008

Public service

Kommer precis från ett möte på Kulturdepartementet där jag fått möjlighet att delge mina åsikter kring Public service-utredningen. Jag har tidigare beskrivit dem på bland annat Politikerbloggen. Ska bli spännande att följa vilka förslag propositionen till slut landar i. Personligen tycker jag det är aldeles för lite debatt om public service men den kanske dröjer till propositoonen väl presenteras.

måndag 20 oktober 2008

Finansoro

Den finansiella oron dominerar självfallet mycket av det politiska arbetet just nu. Ny information kommer ständigt. Jag kan tipsa om att regeringen skapat en samlingssida på regeringen.se för dig som vill följa de politiska initativen.

lördag 18 oktober 2008

fredag 17 oktober 2008

Allmänpolitisk debatt



Idag deltog jag i den allmänpolitiska debatten i kammaren och sammanlagt blev det ett eget tal och åtta repliker. Ämne var arbetsmarknadspolitiken och det var verkligen kul idag! Vår budget är väldigt stark i förhållande till den splitrrade oppositonen och de hade svårt att värja sig mot att deras budget innebär ett kraftigt avsteg från arbetslinjen.

På bild ovan centerkollegan Fredrick Federley som stickar en halsduk i kammaren. Jo, det är sant! För mig föll iaf poletten äntligen ned idag: Fredrick är nog i rätt parti trots allt. Tidigare har jag haft svårt att förstå hur han hamnat i just centerpartiet men nu känns det glasklart. Att se Fredrick sticka gör att jag inte längre tvivlar:-)

onsdag 15 oktober 2008

Kommer Sofia att skälla?



Jag betraktar mig själv som rätt ok när det kommer till att ta ansvar för miljön. Jag försöker sortera det mesta. Skaffade en soda streamer när mineralvatten-debatten var som värst. Åker inte bil när det är lika enkelt att gå. Och så vidare.

Men nu är det dags att erkänna: Soda steamern används inte efter att tandläkaren varnat för att det sabbar tänderna och antalet mineralvatten-flaskor eller burkar har ökat lavinartat. Jag älskar nämligen mineralvatten och nu kommer jag säkert få skäll från Sofia:-)

En vändpunkt?

I Gävleföreningen arrangerade vi ikväll ett medlemsmöte. 30 medlemmar träffades och diskuterade politik under två timmar. Stämningen var väldigt god och det är något som går igen i hela partiet just nu. Och i alliansen också för den delen.

Vad är det som bidrar till detta? Flera saker: FRA-debatten tär inte längre. Budgetens lansering gick lysande och innhehållet känns väldigt starkt jämfört med den splittrade oppositionen. Och apropå oppositionen så har ju Sahlins agerande satt igång ett rimligt granskande av dem som de faktiskt varit förskonade från i två år.

Innebär detta ett trendbrott i opinionen? Ja, kanske. Det känns som att budgeten, Sahlin-pudeln och partiledardebatten borde ge en skjuss i opinionen för alliansen. Ska bli spännande att ta del av mätningarna framöver. Men samtidigt tror jag att det är först nästa år som vi på allvar börjar ta igen opinionsglappet men det skulle inte skada om vi tog några procent före årsskiftet.

(S) inför ungdomsskatt

Idag skriver jag, tillsammans med alliansvänner, i Arbetarbladet om regeringens satsningar för att minska ungdomsarbetslösheten samt om att socialdemokraterna vill införa en ungdomsskatt.

måndag 13 oktober 2008

Lovande partiledardebatt


Gårdagens partiledardebatt var riktigt underhållande och lovande för alliansen. En enad allians kunde visas upp mot en minst sagt splittrad opposition. Mest förtroende ingav Fredrik men Björklund var stundtals mycket vass. I humorklassen var dock Ohly överlägsen. Han tog både sin politiska och organisatoriska ensamhet helt rätt genom att bjuda på det.

Växjö


Idag flyger jag ned till Växjö för att tillsammans med riksdagskollegan Anna Bergkvist göra olika studiebösök. På kvällen ska jag sedan tala om arbetsmarknadspolitiken för lokala moderater. Jag känner mig ovanligt pigg med tanke på att det är måndag morgon.

lördag 11 oktober 2008

Redan flörtar trots förlovning

Det dröjde inte länge innan det började knaka i förlovningen mellan socialdemokraterna och miljöpartiet. Sahlins svaga ställning internt har visat upp sig offentligt och igår tvingades hon till en rejäl pudel. Dörren är nu återigen öppen för vänsterpartiet och miljöpartiet har därmed inte längre exklusivitet. I riksdagens korridorer har det länge talats om hur förvånande svag Sahlin är inom partiet och att det ständig kommer nya attacker på henne internt. Men än så länge har hon trots allt vunnit striderna men det bröts som sagt igår. Nu tvingas hon förhålla sig Lars Ohly som en potentiell regeringsmedlem i hennes önskade regeringsbygge och splittringen inom oppositionen har blivit ännu mer uppenbar.

torsdag 9 oktober 2008

Pk, möten och linsvätska


Idag har jag kört presskonferens om vad regeringens första två år betytt för Gävleborg och sedan varit på olika partimöten till sen kväll. Hann iaf köpa linsvätska på lunchen vilket mina ögon kommer uppskatta:-)

onsdag 8 oktober 2008

Förlovningen ett faktum

Vi har sett flörtarna allt mer intensivt den sista tiden och nu är det faktum: socialdemorakterna och miljöpartiet förlovar sig. Tanken är att förlovningen ska övergå i giftemål och koalitionsregering år 2010 och sedan ska äktenskapet kunna hålla ända fram till år 2020. Kommentarerna till att de inte vill ha med vänsterpartiet i samarbetet har varit hårda. Inte ens om vänsterpartiet böjer sig för deras krav så är de intresserade.

Mona Sahlin kommer därmed inte att gå till val för att bilda en majoritetsregering och verkar förlita sig på att deras koalition blir större än vad allianspartierna får i nästa val. Vidare så verkar hon förlita sig på att vänsterpartiet inte röstar emot en s+mp-regering. Sahlin erkänner med dagens besked att vänsterpartiets oansvarsfulla ekonomiska politik inte ens kan accepteras av socialdemokrater längre. Hur borgerligt sinnade miljöpartistrer och traditionella s-väljare reagerar på detta besked återstår att se. Helt lättsmält blir det inte.

Men är det inte överraskande? Nja, det är ett rätt rimligt utfall men att de ska presentera politik ända fram år 2020 var för mig en nyhet.

En chansning? Absolut. Detta är ett högriskspel. Det ger möjlighet att framstå som modern men regeringsunderlaget torde bli för tunnt i slutändan.

tisdag 7 oktober 2008

S-budgeten

Idag har socialdemokraterna presenterat sin budgetmotion. Jag har inte läst igenom den i detalj än men vid första anblick framgår att den vore ett dråpslag mot Gävleborg. Jobbreformerna ska återställas och det ska bli mindre lönsamt att arbeta. Det är motsatt politik mot vad Gävleborg behöver som redan har ett av landets största utanförskap.

Socialdemokraterna föreslår bland annat att det tredje steget i jobbavdraget avskaffas samt att taket i a-kassan höjs. Personligen har jag svårt att förstå rättvisan i att göra det mindre lönsamt att arbeta för en lärare eller en metallarbetare för att finansiera en höjning av a-kasseersättningen till en VD?

Återigen visar också oppositionen att de inte klarar av att presentera ett gemensamt alternativ. Sammantaget ger oppositionens olika budgetmotioner ett mycket splittrat intryck. Om Ohly får bestämma ska de allra flesta få 1000 kronor i höjd skatt.

Vidare bör frågan också ställas om hur en ansvarsfull ekonomisk politik formas mellan dessa tre? De verkar inte förstå att utan en politik för jobb så klarar man inte satsningar på välfärden.

fredag 3 oktober 2008

31 motioner



På bild jag och min politiska sekreterare Cherine. Bilden är från ett tillfälle då vi ser mycket fräschare ut än vad vi gör idag så det fick bli den. Efter hårt slit är vi nämligen äntligen klara och sammanlagt blev det 31 motioner. Cherine har varit fantastisk, tack!

Motionerna handlar exempelvis om företagares trygghetssystem, public service, radio, osund offentlig konkurrens, spelmonopolet, rovdjur, riskkapitalavdrag, filmstöd, upphovsrätt, värnskatt, hedersrelaterat våld, tvångsäktenskap, filmcensur, CSN, kårobligatoriet, fribelopp, alkohol, hushållsnära tjänster, skatteöversyn, målsägandebiträde, bredband, 3:12-reglerna och bensinmackar. Med andra ord en rätt ordentligt blandning.