söndag 31 augusti 2008

TCO:s prioritering

Idag skriver TCO att alla barnfamiljer, där föräldrarna arbetar, ska ha rätt till 2-3 timmars hushållsnära tjänst i veckan. Staten ska stå för 90 procent av räkningen. Personligen anser jag inte att det är en rimlig prioritering. Visst skulle en sådant förslag ge en reell avlastning för barnfamiljer men är det rimligt att staten skall gå in med en sådan kraftig subventiobering? Till viss del tycker jag att det är att slå in öppna dörrar. Vi har redan en subventionering om 50 procent idag och det är en både rimlig och generös nivå.

Gävlekonferensen



Igår arrangerade jag coh Gävlestyrelsen en konferens i Gävle för medlemmarna. Vår gruppledare i Europaparlamentet, Gunnar Hökmark, inledde dagen med ett ideologiskt tal om ett ett starkare och friare Europa. Vår nya rättspolitiska talesperson, Henrik von ydow, fortsatte sedan och igenom regeringens reformer för ett starkt rättssamhälle. Mats Gerdau, riksdagsledamot och tidigare kommunalråd i Nacka, talade sedan om moderat kommunpolitik och därefter avslutade jag genom att tala omm hur vi vinner tillbaka opinionen långsiktigt. En bra dag och det känns verkligen som att hela föreningen är på gång nu.







fredag 29 augusti 2008

Engelska skolan



Idag besökte jag, riksdagskollegan Mats Gerdau och oppositionsrådet Inger Källgren Sawela den fristående Engelska skolan i Gävle. Gävle kommun, under ledning av socialdemokraterna, har nyligen överklagat deras planerade öppnande av en gymnasieskola till Kammarrätten. Hundratals elever som i höst skulle börja på Engelska skolan får nu söka sig till andra skolor och Engelska skolan tvingas stå med tomma lokaler. Att de i februari månad fick godkänt av Skolverket att starta en gymnasieskola har kommunpolitikerna gjort allt för att grusa sönder. I oktober kommer iaf Kammarrättens dom och av allt att döma borde det bli positivt. Gävle har återigen visat upp sig från sin sämta sida. Mot elevers fria val till förmån för politisk planeringsbyråkrati. Riktigt trist.

torsdag 28 augusti 2008

Torsdagen

I morse träffade jag först arbetsgruppen för en ny integrationspolitik och vi hade riktigt bra diskussioner inför slutfasen av vår första rapport. Arbetet leds av Ulf Kristersson, socialborgarråd i Stockholms stad, och i gruppen ingår bland annat även migrationsminister Tobias Billström. Flera kloka personer med andra ord:-)

På eftermiddagen ställde jag upp för en intervju med TV4. På tisdag sänder de ett program med alliansens partiledare live i studion. Programmet heter "Halvtid" och i den första delen av programmet behandlas alliansen första två år vid makten. Den andra halvan ägnas åt de "knäckfrågor" som alliansen har att hantera och där är givetvis frågan om könsneutralt äktenskap en av dem. Intervjun med mig handlade givetvis om detta och jag återupprepade än en gång att statsministern meddelat att en proposition kommer i höst.

tisdag 26 augusti 2008

Integration

Idag presenteras en inriktning för vår integrationsgrupps arbete på DN Debatt. Givetvis tolkas det av opposition som en "hård politik" när det egentligen är precis tvärtom. Passivitet och isolering från samhället är en hård politik.

Vi kommer framöver att presentera mer konkreta förslag och undertecknad har främst varit fokuserad på de s k utanförskapsområdena.

FRA-debatten

FRA-debatten börjar nu sakta men säkert bli något mer nyanserad och sansad. Givetvis ligger mycket fokus kring de arbetsgrupper som centerpartiet och folkpartiet bildat men sanningen är ju att processen är öppen för alla att bidra. Att Mikael Odenberg nyligen gick ut till försvar för lagen kanske inte faller under vad som pr-mässigt skulle etiketteras som "bästa avsändare" men utan tvekan var hans argumentation klargörande. Läs den!

lördag 23 augusti 2008

Hemresa


Planet var fullt så jag fick business class. Perfekt avslutning på bra vecka.

Ann


Fredag kväll och veckans intensiva kurs är över. På bild min kära vän Ann som jag äntligen fick tid att träffa. Vi hade underbar kväll i Londons nattliv:-)

War room 2


Churchills plats vid bordet.

War room


Vår lärares flickvän jobbade på Churchills museum och gav oss en privat visning. Vi fick till och med gå in i war room! Coolt.

Mobil och t-bana


I Londons tunnelbana fungerar inte mobilen vilket är oerhört frusterande. Det främsta skälet är tydligen inte teknik utan att de vill förhindra mobiler som bombutlösare.

torsdag 21 augusti 2008


Länspolismästare Carin Götblad är här på kurs också. Hon är supertrevlig verkligen. Här på bild med Fia.

Holland Park


Varje morgon går jag genom Holland Park. Underbart!

onsdag 20 augusti 2008

Fruktstund i parlamentets väntsal


Mats äter banan och Jessica päron.

Parlamentet


Glada ledamöter med vår lärare Andy Johnson.


Kollegorna Elisabeth Svantesson och Jessica Polfjärd. På väg till parlamentet.



Intensivt

Sprakkursen ar verkligen intensiv fran morgon till sen kvall. Jag far en utbildning tillsammans med min kollega Sofia Arkelsten och vi har verkligen fatt en toppenlarare. Tjuvbloggar just nu pa en rast och som ni marker finns det inga a, a, och o...ni farstar:-)

Hade varit trevligt att hinna med att uppleva London mer men samtidigt kommer jag ha stor nytta av denna utbildning vid framtida politiska moten, sarskilt de i Bryssel. I eftermiddag ska vi iaf pa en visning av parlamentet.

Nu har lararen kommit tillbaka och jag maste sluta...I ovrigt ar alla har overlyckliga over alla OS-guld de tagit. Inte lika muntra mioner hos oss svenskar.

måndag 18 augusti 2008

London


Är i London på språkkurs med ett flertal kollegor. På bild centerpartisterna Annie Johansson och Sofia Larsen. Sofia budgetförhandlar via mobilen.

lördag 16 augusti 2008

Förbundsråd


Lördagen var det förbundsråd i Gävle och vi startade upp sex politikförnyelsegrupper lokalt i länet. Ska bli oerhört intressant att följa deras arbete det närmaste året.

Riksdagsinternat


Torsdag och fredag hade vi möte med riksdagsgruppen. Höstbudget, politikförnyelse, FRA och valet 2010 avhandlades.

onsdag 13 augusti 2008

Georgien

Den uppkomna situation mellan Ryssland och Georgien följer jag givetvis precis som alla andra med stort intresse och oro. Mailade precis med en politisk vän i Georgien och hon känner en viss glädje över att Ryssland säger sig vara beredda att avstå fortsatt militära aktioner men är samtidigt mycket orolig inför framtiden. Är det ett nytt Ryssland som nu börjar resa på sig? Vilka medel kan Europa och USA sätta in för visa handlingskraft? Viktiga frågor som behöver diskuteras och där vi behöver bli eniga inom EU. Vår utrikesminister Carl Bildt har iaf varit tydlig från början och det är viktigt: Vi accepterar inte att Ryssland angriper Georgien!

Besök hos FRA

Har på allvar inlett riksdagsarbetet denna vecka. Idag har det var jobb med arbetsgruppen där vi utvecklar den moderata integrationspolitiken och sedan besök på Försvarets Radioanstalt, FRA. Till FRA reste jag med stora delar av den moderata riksdagsgeuppen och det var ett mycket givande möte. Ett öppen dialog direkt med ledningen för FRA och många frågor kunde diskuteras på djupet. Imorgon är det dags för ett längre möte med riksdagsgruppen och då kommer givetvis frågan upp på angendan igen:-)

torsdag 7 augusti 2008

Cityfesten


Kampanjar idag på Cityfesten i Gävle. Bra stämning trots regnigt väder.