tisdag 29 april 2008

Många korta resor

Kom tillbaka från Barcelona i söndags kväll. Har haft mycket intressanta dagar och känner mig nöjd med resan. Ett minus är dock att jag kommer efter med arbetet här hemma så nu är full fart.

Igår körde jag först en presskonferens tillsammans med de övriga borgerliga föreningsordförandena i Gävle. Vi berättade om att vi kommmer att fördjupa vårt samarbete och att vi dessutom kommer att genomföra en gemensam aktion på 1 maj mot vänstermajoritetetens neddragningar inom missbrukarvården. Sedan bar det vidare till Avesta för att presentera regeringens arbetsmarknadspolitik. Efter Avesta reste jag till Stockholm och spenderade sen kväll åt att läsa igenom ett nytt betänkande om a-kassan. Idag har det varit möten på arbetsmarknadsdepartementet och snart åker jag vidare till Gävle för styrelsemöte. Imorgon väntar nya möten i Stockholm. På torsdag är det först kampanj tillsammans med den lokala alliansen och sedan reser jag ned till Göteborg för att medverka i SVT Debatt kl. 22.00. På fredagen väntar tidigt flyg för att hinna till radiodebatt i Ljusdal vid lunch. Det blir en hel del resa nu och jag är väldigt tacksam över att datorer är bärbara...

torsdag 24 april 2008

Barcelona



Igår reste jag ned till Barcelona och kommer under fem dagar ha förmånen att studera Spaniens politik för arbetskraftsinvandring och integration. Idag har det mest varit möten med moderaternas systerparti Partidu Popular.

måndag 21 april 2008

Glada Hudik

Idag har jag varit i Hudiksvall och besökt företaget SMP Parts, Uno-X-macken i Ilsbo, Bromangymnasiet, CUL och Arbetsförmedlingen. Intressant med många viktiga samtal. Stort tack Jonas Holm (ordförande för hudiksvallsmoderaterna) för en bra organiserad dag!

Kärrbrink avgår

I fredags deltog jag på en debatt i Göteborg om det svenska spelmonopolet och då ersättes Svenska Spels VD Jesper Kärrbrink av sin presschef Andreas Jansson. Inte ovanligt men redan då gick det rykten om att han skulle få gå. Idag kom då beskedet att han inte ska fortsätta som VD och jag förstår honom. Han har drivit Svenska Spel på ett sätt som knappast givit Sverige en god chans att slippa en stämning av EG-domstolen och han är inte beredd att förändra bolagets inriktning. Han vill driva ett spelföretag på en konkurrensutsatt marknad och det går inte ihop med att Sverige behöver gömma sig under "social skyddshänsyn" som försvar av spelmonopolet. Förhoppningsvis kan detta innebära starten på en diskussion huruvida det är klokt att staten äger spelföretag. Det är varken bra för en stat som vill ha en verkningsfull spelreglering eller för ett enskilt bolags utveckling.

torsdag 17 april 2008

Kickis avgång

Igår meddelade Kristina Axén-Olin att hon slutar som finansborgaråd i Stockholm. Beslutet är givetvis Kickis men för moderaterna är det oerhört trist. Få kommunpolitiker har visat samma stringens i att kunna kombiera en vardagsnära politik med tydlig värderingsgrund.

onsdag 16 april 2008

IT-seminarium



Idag arrangerade jag och riksdagskollegan Lars Hjälmered en seminarium om "Sverige som IT-nation" i riksdagen. Erik Zsiga från Timbro var moderator och talare var IT-ikonen Johan Staël von Holstein och statssekreterare Leif Zetterberg. Det blev både välbesökt och intressant. Vårt syfte med seminariet är att börja lyfta upp IT-frågorna på den politiska agendan.

tisdag 15 april 2008

Brännpunkt

Idag skriver jag och riksdagskollegorna Annie Johansson (c) och Barbro Westerholm (fp) på SvD Brännpunkt inför morgondagens votering om könsneutrala äktenskap.

Vårbudgeten


Idag kl. 11.00 presenterar jag och övriga alliansen vårbudgeten i Gävle. Satsningar på psykvård, äldre omsorg, infrastruktur och fortsatta skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare i fokus.

måndag 14 april 2008


EPP-mötet håller som vanligt en hög debatton. Har precis haft en omgång med en representant för tyska fackliga kristdemokrater som kräver flera omfattande statliga ingrepp på finansmarknaden. Min mer balanserad linje vann majoritet med starkt stöd från politiker från Norge, Grekland och Tyskland.

söndag 13 april 2008

Bryssel igen


Lyfter snart till Bryssel inför EPP-möte imorgon. Är trött och skulle gärna haft söndagskvällen hemma istället. I helgen har det annars varit tvådagarsmöte med den m-styrelsen i Gävle. Har planerat in massor av aktiviteter för hela året. Känns riktigt lovande och vi hade dessutom mycket trevligt.

fredag 11 april 2008

Instegsjobb och ytterligare jobbavdrag

De senaste två dagarna har varit fulla med möten med både utskott och departement. En glädjande nyhet är att förstärkningarna av instegsjobben nu är klara. Det innebär att arbetsgivare, både privata och offentliga, får en 75-procentig subvention av arbetsgivaravgiften under tre år om de anställer en nyanländ. Vidare har det meddelats att det blir ett ytterligare steg i jobbavdraget för ytterligare öka incitamenten att arbeta.

torsdag 10 april 2008

Vårdval för Gävleborg

Ziita Eriksson, m-kvinnordförande i Gävleborg, skrev för ett par dagar sedan en intressant debattartikel om när Gävleborg ska få vårdval. Ska bli intressant att se om s-ledningen tar debatten.

onsdag 9 april 2008

tisdag 8 april 2008

SVT "Eftersnack"

Ikväll kl. 22.25 medverkar jag i SVT GävleDalas "Eftersnack" med fokus på migrationspolitiken.

måndag 7 april 2008

Kickis skatteårerbäring

I gårdagens SvD skriver Stockholms finansborgarråd Kristina Axén Olin om att kommuners överskott borde kunna återbetalas till skattebetalarna. Klokt och läsvärt!

lördag 5 april 2008

EPP-jobb

På måndag ska mina och moderaternas kommentarer in om ett dokument inom EPP (European People´s Party) om hur Europa ska möta den demografiska utmaningen. I EPP ingår även de kristdemokratiska partierna vilket märks på de texter som jag just nu manglar mig igenom. I mina ögon behövs en rejäl uppdatering för att vi ska kunna leva med detta dokument. Bara att sätta igång att skriva, på engelska. Hej då, lediga helg:-)

fredag 4 april 2008

Winberg is back



Idag meddelades att Margareta Winberg blir ny ordförande för Svenska Spel. Med andra ord får en ny socialdemokrat förtroendet att försöka bättre på bolagets dåliga image eller kanske ska hon locka kvinnorna till svenskaspel.se i jämställdhetens namn?:-)

Möte med Eliasson



Började dagen med delta på ett möte med Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson och riksdagens vängrupp för Afghanistan. Ett flertal riksdagsledamöter deltog också och på bilden ovan lämnar vänsterpartiets Ulla Andersson över protestlista från elever med anledning av att Enayatulla Adel ska utvisas. Samtal om Migrationsverkets bedömningar dominerade i övrigt mötet och jag ställde frågor kring om migrationsdomstolarnas begäran om kompletterande motiveringar för utvisningar till Afghanistan innebär något i praktiken. Svaret blev ett rakt nej vilket förvånande mig.

Resten av dagen arbetade jag med utveckling av den moderata integrationspolitiken och det känns som att den arbetsgrupp jag ingår i börjar landa i riktigt bra förslag.

torsdag 3 april 2008

Bä(s)t på bidrag

Så var det dags igen, en testbalong från socialdemokraternas rådslag om jobb och företagande. Snyggt placerat på DN Debatt tillsammans tidigare trogen s-utredare. Även påhejat på morgonen i P1 av Företagarnas Anna-Stina Nordmark Nilsson. Så vad innehåller den? Något som gör det billigare och enklare att anställa? Nej. Något som ökat kaitaltillgången för småföretagare? Nej. Sossarnas trumfkort bidrag? Japp.

Att småföretagare behöver ett bättre trygghetssystem vid arbetslöshet och sjukdom stämmer. Visserligen ska man inte utesluta att sossarna skulle vara bäst på att utforma detta men det är direkt pinsamt att alla testbalonger som kommer från rådslaget handlar om vad som ske när någon inte arbetar. Att Företagarna applåderar det hör till men det känns samtidigt trist. Dags att ses med andra ord...

onsdag 2 april 2008

Premiärminister på besök



Idag besöker Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan riksdagen och ska även ha överläggningar med statsministern. Många flotta bilar, Polis och demonstranter med visselpiper på plats.

tisdag 1 april 2008

Arizona


Igår besökte jag företaget Arizona iSandarne. Ett företag som arbetar med råtallolja - skogens svarta guld. Imponerande och intressant. På bild Hans Sundgren (m) och VD Per Lundman.