torsdag 31 januari 2008

EU-kommissionen och spelmonopolet

Idag har EU-kommissionen valt att göra en stark markering mot det svenska spelmonopolet. Igen. Denna gång handlar det specifikt om pokerspelandet och detta öppnar nu öppnar för en stämning inför EG-domstolen. Spelfrågorna är som bekant begravda i en utredning men det nöjer sig inte kommissionen med. Debatten tar nog fart igen nu då...

onsdag 30 januari 2008

Middag i Stadshuset


Efterrätten kommer in.

Årets Kock 2008


Tom Sjöstedt!

Favorit?


Tom Sjöstedts rätt var häftig. Han gjorde grönsakerna till huvudnumret med kött som tillbehör.

Matjuryn


Där bland annat Maud är med.

Årets Kock


Idag går finalen i Årets Kock av stapeln. Har fått möjlighet att delta både på dagen och den efterföljande middagen. Lyx i vardagen:-)

tisdag 29 januari 2008

Same- och rennäringspolitik



Idag har det blivit samepolitik för hela slanten. Arbete med Moa på statsrådsberedningen på morgonen, sedan deltagande på seminarium och sedan föredragning för riksdagsgruppen.

måndag 28 januari 2008

Ockelbo



Idag har jag varit i Ockelbo och gjort arbetsplatsbesök. Jag slås alltid av hur många häftiga företag som finns i Gävleborg. Jag har till exempel kollat in hur 4000 pannkakor tillverkas varje dag samt varifrån salladen i butiken kommer ifån. Stort tack till Lena för en toppendag!



torsdag 24 januari 2008

Vaxholmsdomen



Idag hade arbetsmarknadsutskottet ett öppet möte där vi gick igenom konsekvenserna av Vaxholmsdomen. Parterna på arbetsmarknaden deltog och det blev riktigt intressant. Frågan behöver nu i lugn och ro diskuteras vidare.

Hej då, Pär Nuder?

I skrivande stund råder det fortfarande oklarhet om Sahlin bytt ut Nuder som ekonomisk-politisk talesperson för socialdemokraterna men det mesta talar för det. Många bedömare menar att det har sin bakgrund i att han tillhör det gamla (läs: Göran Perssons gäng) och därmed behöver gå i förnyelsens namn. Det kan nog stämma men jag tror också det har att göra med (s)kuggbudgeten. Den är direkt undermålig och inte seriös. Både miljöpartiet och vänsterpartiet har lyckats presentera mer seriösa budgetar och det har varit uppenbart att Nuder inte tagit oppositionsrollen på allvar.

Riksdagens betydelse

Idag skriver Barbro Westerholm (fp) på DN Debatt om ett mer generöst parlamentariskt system. Hon menar att enskilda statsråd borde ha möjlighet att reservera sig mot beslut samt att enskilda riskdagsledamöter också ska ges möjlighet att avvika från partilinje i vissa s k "samvetsfrågor". Tanken är sympatisk men givetvis inte svart eller vit.

En sådan utveckling skulle kunna bana väg för en situation där regeringen blir handlingsförlamad beroende av för osäkert stöd i riksdagen. Om jag intar en mer positiv inställning så skulle det kunna vitalisera demokratin och verkligen förvandla riksdagen till den parlamentariska kärnan. För egen lutar jag åt det senare. Dagens situation är inte särskilt tillfredsställande och rätt hanterat skulle Westerholms idé kunna fungera.

I frågan om könsneutrala äktenskap kommer det att prövas på allvar.

onsdag 23 januari 2008

Belgisk choklad



Diskussionen om EU:s biståndspolitik blev utan tvekan mycket mer omdiskuterad än förväntat och vi hann därför inte med några av de dokument som vi avsåg behandla. För svensk del gjorde det så inte mycket med tanke på att vi är starkt kritiska till några av formuleringarna. Istället får vi vässa argumentationen till nästa möte i april och bygga allianser för vår sak med några av de andra länderna. Känner mig mycket nöjd med dagen och har nu tagit mig till flygplatsen. Där möts jag av den härliga belgiska chokladen som det blir svårt att motstå...

Högt tempo


Ämnen och dokument behandlas i rasande tempo. Klar med finanansmarknad och sysselsättning precis. Nu EU-bistånd.

Sovereign Wealth Funds


På EPP-mötet blev diskussionerna heta på en gång. Själv hamnade jag nyss i hetluften efter ett inlägg där jag varnade för tanken att gå mot protektionism inför de statsägda fonderna. Ibland förundras jag över att högerpartier i EU kan stå så långt ifrån varandra. Linjen jag företrädde vann majoritet och Lars Wohlin (Kd, f.d. Junilistan) från Sverige verkade inte nöjd.

tisdag 22 januari 2008

Bryssel


Har anlänt till Bryssel och förbereder mig just nu inför ett möte imorgon där jag ska ersätta Totto (arb.minister) på ett EPP-möte. Har lyxat till med ett glas rött till inläsningen om morgondagens ämne: den finansiella orons betydelse för sysselsättningen i Europa.

måndag 21 januari 2008

Mera kärnkraft

Idag följer DN upp folkpartiets utspel om kärnkraft genom att presentera en undersökning som visar att varannan svensk vill ha nya kärnkraftverk. Ingen större överraskning. Hos folkpartiet och moderaterna finns ett starkt stöd för linjen och även inom kristdemokraterna görs förflyttningar. Det intressanta att följa nu är centerpartiets utveckling på området. De har redan tagit stora steg men kanske finns det utrymme för ytterligare förflyttningar? Det vore bra för både miljön och borgerligheten inför nästa val.

Samtidigt är det viktigt att vi fortsätter att hedra den energiuppgörelse som är gjord för mandatperioden. Ingen skulle tjäna på att de gamla låsningarna inom energipolitiken blev verklighet igen.

torsdag 17 januari 2008

Dags för månadens protest



Nedanför fönstret till mitt riksdagsrum har förberedelserna inför den återkommande protesten från Kommunal börjat riggas. Kommunal protesterar mot regeringens politik i allmänhet och mot arbetsmarknadspolitiken i synnerhet. Givetvis skall vi som politiker vara lyhörda inför hur enskilda personer upplever olika beslut men samtidigt så känns denna aktion väldigt onyanserad. Inte med ord nämns att allt fler kommunalare får heltidsarbeten, särskilt kvvinnor, eller att de flesta medlemmarna fått en väsentligt bättre tillvaro tack vare jobbavdraget.

Krafttag mot organiserad brottslighet

Idag skriver justitieminister Beatrice Ask på DN Debatt om satsningar mot grov organiserad brottslighet. Helt rätt. Läs den här

onsdag 16 januari 2008

Moberg och utskottsinitiativ

När regeringen igår lämnade besked om att den avser lägga fram en proposition i frågan om könsneutrala äktenskap till riksdagen så borde nu Carina Moberg (s) dra tillbaka sitt utskottsinitiativ. Det är faktiskt direkt oansvarigt av Moberg att fortsätta driva linjen om ett utskottsinitiativ i riksdagen. Könsneutrala äktenskap är en för viktig fråga för att riskera att bli ett hafsverk. Mobergs utskottsinitiativ hade bara en logik före det att regeringen meddelat om avsikten med en proposition.

Inslaget

Debatten i Gomorron Sverige. Kändes bra.

tisdag 15 januari 2008

Gomorron Sverige

Imorgon deltar jag SVT:s Gomorron Sverige kl. 07.15 för att diskutera könsneutrala äktenskap tillsammas med kristdemokraten Yvonne Andersson.

Könsneutrala äktenskap

Idag skriver jag och Olof Lavesson om könsneutrala äktenskap i Sydsvenskan. Vi undrar om kristdemokraterna anser att de har rätt till veto i frågan.

På riksdagsgruppen meddelade statsministern att de fattat beslut idag om att regeringens kommer att lägga fram proposition i frågan. Det visar att det ledarskap Fredrik historiskt visat i frågan är att lita på.

C-svar på Fp-utspel

Idag kom då ett svar från Centerpartiet på Folpartiets utspel om kärnkraft.

fredag 11 januari 2008

Fp-utspel om kärnkraft

Idag gör Folkpartiet på DN Debatt ett utspel om kärnkraften. De anser att riksdagen nästa mandatperiod ska fatta beslut om att nya reaktorer ska byggas. Jag håller med om det politiska innehållet men samtidigt blir jag lite irriterad. Vi har precis avslutat en lång period av omöjligt energisamarbete mellan de borgerliga partierna och gjort en historisk överenskommelse. Dagens utspel kan säkerligen plocka politiska poänger och opinionsbilda men frågan är om det är värt priset? När kommer ett utspel från Centerpartiet som stänger dörren för nya reaktorer och därmed sätter oss i samma gamla låsning igen? Jag tror det hade varit klokt att avvakta med detta utspel.

Inställt P1

P1 ställde in sent igår kväll. De ville ha mer "slugger-debatt" än vad vi avsåg leverera gissar jag.

torsdag 10 januari 2008

Unionen



Idag uppvaktade jag och partiombudsman Jörgen Engvall det nya fackförbundet Unionen Gävleborg. Det är en sammanslagning av HTF och Sif och samlar över 500.000 medlemmar. Vi överräckte en blomma och önskade dem lycka till. Ska bli spännande följa dem framöver eftersom Unionen utan tvekan är en utmaning för LO. Ska lönekrav i kommande avtalsrörelser spikas i LO-borgen eller hos Unionen? Kommer löner att förhandlas mer individuellt framöver? Kommer Unionen att kunna utveckla det fackliga medlemsskapet? Frågor som borde sätta igång ett moderniseringsarbete hos LO.

Holmberg ny landshövding



Idag blev tidigare migrationsminister Barbro Holmberg (s) utsedd till ny landshövding för Gävleborg. Känner henne inte men har endast hört positiva omdömen om henne tidigare. I hennes roll som migrationsminister var hon så klart inte populär men säg den migrationsminister som varit det...

I övrigt är hon känd för att hennes dotter är gift med golfspelaren Tiger Woods. Kanske Tiger dyker upp på golfbanan i Gävle nästa sommar? :-)

Min förhoppning är att Holmberg verkligen kommer visa ett engagemang för länet och tar för sig. Det behöver vi.

P1 om fildelning

Imorgon diskuterar jag fildelning och upphovsrätt tillsammans med partikollegan Margareta Cederfeldt i P1 kl. 07.20.

Dagens artiklar

Idag skriver jag tillsammans med åtta moderata riksdagsledamöter ett inlägg på SvD:s Brännpunkt med anledning av den senaste tidens debatt om fildelning och upphovsrätt.

I Expressen skriver samtidigt 27 stycken svenska kreatörer en artikel om deras rätt till det dem skapar och där de hårt kritiserar de som vill ta bort upphovsrätten.

onsdag 9 januari 2008

Carls kavaj



Kollade ikväll på Grammisgalan och utrikiesministern chockade rejält med en riktigt poppig grön kostymjacka när han delade ut regeringens pris för svensk musikexport. Om kavajen var snygg? Hmm. Cool på Carl? Tveklöst.

Vår syn på upphovsrätt

Inom mitt eget parti pågår nu en uppfriskande debatt om upphovsrätt och fildelning. För oss moderater som har en mer principiell utgångspunkt, med äganderätten som bas, har det varit svårt att få redaktionellt utrymme men nu äntligen har vi fått klartecken. Kolla in svenskan imorgon:-)

Clinton överraskade

I USA har primärvalen nu inletts. I Iowa skedde ingen större överraskning men i New Hampshire överraskade Hillary Clinton och slog Barack Obama på den demokratiska sidan. På den republikanska sidan har det mest häpnadsväckande varit att Mitt Romney inte gått starkare. Framöver tror jag dock att vi får se Rudy Guiliano segla fram starkt och han framstår också som den bästa republikanen ur mina ögon.

Svensk media ger tyvärr en mycket onyansrad bild av det amerikanska valet och väljer för det mesta att endast hylla Hillary Clinton vilket gör det svårt att få en seriös bild. Personligen anser jag att Hillarys starka motstånd till frihandel är oroväckande eftersom det redan börjat sprida sig till fler kandidater.

måndag 7 januari 2008

Upphovsrätten

I Expressen rullar nu en debatt som startade när några av mina m-kollegor skrev ett inlägg om att fildelning är en rättighet. Frågan är givetvis inte helt okomplicerad men jag anser att mina kollegor gjorde det lite väl enkelt för sig. Även om det så klart är mer populistiskt och mindre krångligt att inte behöva stå upp för äganderätt - även på nätet - så väljer jag att göra det. Själv har jag tidigare skrivit följande på Aftonbladet Debatt tillsammans med unga kreatörer och politiker.

Filmtips



Det var länge sedan jag skrattade så mycket till en film. Se den!

fredag 4 januari 2008

Ny rovdjurspolitik

Idag tågade flera hundra personer genom Gävle till stöd för en ny rovdjurspolitik. I huvudsak stödjer de utredaren utredaren Åke Petterssons förslag om att rovdjurspolitiken ska skötas regionalt. Jag håller med. Själv har jag tidigare skrivit följande debattartikel i ämnet.

Dåligt med svar i GP:s bok



Har nu läst ut Göran Perssons bok. Blev rätt besviken faktiskt. Trodde att jag kanske skulle få fler svar. Varför varnade han till exempel för "social turism"? Hur såg han på Per Nuder som partiledarkandidat? Varför arbetade han inte fram ett nytt jobbprogram till valrörelsen 2006? Boken ger en känsla av att vara aldeles för tillrättalagd. Kanske är den skriven för snabbt inpå sin avgång? En ny bok ska enligt uppgift iaf vara på gång och kanske den kan ge fler svar än denna. Bilden av en person som tror sig veta bäst om det mesta kom iaf fram även i denna bok:-)

Idag åkte jag till Riksdagen och jobbade undan lite. Post, mail och sådant som blivit liggande före jul. Två debattartiklar hann jag också skriva. Sakta men säkert startar jag om det nya året...