måndag 31 december 2007

lördag 29 december 2007

Utredningen om public service

Idag har jag följande debattinlägg på SvD:s Brännpunkt:

Frebran måste lyfta blicken

I den socialdemokratiska medietraditionen har statens ägande och kontroll genomgående utgjort utgångspunkten. De privata medierna har främst betraktats som något som måste regleras hårt och hållas tillbaka. Nu är det dags att bryta med den traditionen och den pågående utredningen om public service ger chansen till ett första viktigt steg.

Tyvärr är dock den svenska debatten om public service fortfarande kvar i ”för eller emot” när den egentligen borde handla om vad som behöver förändras givet en ny omvärld. Ett av de medieområden som är i tydligast behov av nytänkande är tv. Få andra marknader i Sverige, om någon, har varit så styrd och osjälvständig från statlig inbladning.

Det nya TV-landskapet väcker också många intressanta frågor som en modern politik måste hantera; vilken roll kan public service spela när staten inte längre är ensam tv-aktör? Hur kan public service stimulera det samlade tv-utbudets kvalitet och bredd? Hur påverkar public service de privata aktörernas möjligheter och initiativ?

Visst måste de praktiska frågorna om finansieringsmodell, hur public service-bolagen bäst ska samordna sina resurser och organiseras lösas. Men det är att börja i fel ände.

Utredaren Maria Freban måste våga börja med att ta de principiella frågor som rör public service grundläggande roll och syfte. Direktiven ger Freban full möjlighet att göra detta men det förutsätter att utredningen framöver inte upplevs som allt för intim med SVT. Utredning behöver istället lyfta blicken och göra den genomgripande analys som föregående utredare, så sent som våren 2006, duckade för. Då kanske Sverige kan få en mediepolitik som utgår från hela marknaden och inte bara staten.

Tomas Tobé
Riksdagsledamot (m)

torsdag 27 december 2007

Benazir Bhutto



Mordet på Benazir Bhutto idag är verkligen tragiskt. Hon var hoppet för ett mer demokratiskt och öppet Pakistan. Oroväckande och beklagligt.

lördag 22 december 2007

Statlig merchandize



På Gallerian i Stockholm har SVT och Sverige Radio slagit upp en stor monter sedan en tid tillbaka. Den riktar sig till barn och säljer diverse merchandize. Ja, ni läste rätt. De säljer reklamprodukter till barn. Rätt festligt att det sker i en tid när SVT:s egen kampanj "Fri television" rullar och där de i en av reklam-filmerna starkt kritiserar andra tv-kanaler för barn-reklam. Det brukar kallas hyckleri.

Juluppehåll



Riksdagen har nu tagit juluppehåll och det har jag också. Känner mig rätt utarbetad faktiskt. Måste bara hinna med att köpa klappar idag bara. Det är väl ingen annan som ska göra det idag lördag antar jag?:-)

Ett tecken i tiden är att jag köpt en julskinka och blir lycklig när Christer Sjögren sjunger. Det är inte nornmalt och betyder troligtvis att jag mentalt tagit ledigt. Skönt.

onsdag 19 december 2007

Nikotinläkemedel



Idag röstade vi för att även vanliga affärer ska kunna sälja nikotinläkemedel från och med 1 mars nästa år. Sverige har därmed tagit ytterligare ett steg bort från Apoteksmonopolet. Vänsterpartiet gick förståss emot och sossarna konstlade.

tisdag 18 december 2007

Vaxholmsmålet

Idag kom EG-domstolens dom i Lavalmålet, ofta kallat Vaxholmsmålet, och förenklat översatt så förlorade Byggnads. I grunden har det handlat om att två rättigheter som stått mot varandra: konflikträtten och rätten till fri rörlighet för tjänster inom EU. I domen framgår att Byggnads konflikträtt inte ifrågasätts men att förutsägbarheten när det gäller lönevillkor brustit. Läs: i gällande fall fanns inte fog för Byggnads att ta till konflikträtten.

Personligen anser jag att den svenska modellen med kollektivavtal ska utgöra grunden på svensk arbetsmarknad. Vi ska låta parterna reglera villkor och löner. Men det förutsätter att det är balans mellan parterna och att det tas ett stort ansvar från båda parters sida.

Parterna får nu gå igenom hur denna dom kan påverka kollektivavtalens konstruktion och regeringen får överväga förändringar i Lex Britannia, dvs de bestämmelser i MBL som givit en facklig organisation generell rätt att vidta stridsåtgärder för att tränga undan ett utländskt kollektivavtal till förmån för ett svenskt kollektivavtal.

måndag 17 december 2007

Många beslut



Vid dagens votering var det ovanligt många betänkanden, till exempel miljö- och naturvård, jord- och skogsbruk, fiske, hälsovård, sjukvård, kommunikationar, slopad förmogenhetsskatt och ändrad bostadsbeskattning. Alliansen vann föga överraskande samtliga voteringar:-)

Ett beslut som gladde mig särskilt var att vi nu förlänger redovisningsperioden av moms för småföretagare från att behöva redovisa varje månad till att istället kunna redovisa kvartalsvis. Det innebär att småföretagare inte längre behöver ligga ute med pengar för kundfodringar och att administrationen minskar. Jag har själv även motionerat om detta och kan därmed bocka av den frågan.

söndag 16 december 2007


Är i skrivande stund i bilen på väg till Stockholm inför morgondagens votering om bland annat fastighetsskatten. Beslutet innebär att boendeskatten blir mer rimlig än dagens och att en maxnivå om 6000 kronor per år men max 0,75% av taxeringsvärdet införs. Bättre än idag? Ja. Bra utformning? Hyfsad. Första steget i en reform? Förhoppningsvis.

lördag 15 december 2007

Fönstershopping


Så snygg skål! Tyvärr kostar den 5000 kronor så den lär inte dyka upp bland julklapparna...

fredag 14 december 2007

Återvinning



Är fortfarande inte frisk men satte igång igår i alla fall. Kan inte vara borta mer nu. Gårdagen spenderade jag i Luleå för möte med SSR och ett antal samebyar. Konstruktiva och bra möten.

Idag har det blivt ett antal möten på Riksdagen men framför allt har jag gått igenom all post. Helt sjukt hur många som skickar tidningar till riksdagsledamöter. Lyckades bidra med mycket till återvinningen idag iaf:-)

onsdag 12 december 2007

S-styre i Bollnäs

Fick precis beskedet att centerpartiet i Bollnäs väljer att stödja ett s-styre över kommunen. Tråkigt, men inte oväntat. I Gävleborg styr nu centerpartiet tillsammans med socialdemokraterna i Ockelbo, Sandviken, Söderhamn, Bollnäs och Ljusdal. I Bollnäs hade en allians kunnat fortsätta styra framöver tack vare utslagsröst för fullmäktigeordföranden men likväl väljer centerpartiet att överge alliansen. I Ljusdal fanns efter valet också en majoritet för att byta ut s-styret men även där valde centerpartiet i svika. Trist och givetvis inte bra för allians-varumärket i länet.

I politik ska man dock aldrig bli bitter så det är bara att gratulera socialdemokraterna till ett snyggt hanterad strategidrag. Igen. Moderater får nu gå i opposition i Bollnäs och istället fokusera på hur en ny majoritet kan växa fram inför valet 2010.

Vin



Vill du få tillgång till vin direkt från datorn? Svaret är här. Kolla in reklamfilmen från USB Wine. Humor.

Sänkning av arbetsgivaravgift

Igår gav äntligen EU-kommissionen grönt ljus till sänkningen av arbetsgivaravgifter för tjänstesektorn från 32 % till 10 %. Det kommmer enligt beräkningarna att skapa cirka 17 000 nya jobb och kommer främst småföretagare till del. Tyvärr har det varit många turer om detta förslag och det nuvarande förslaget är inte lika bra som det först var tänkt. En gräns om max 250 anställda är införd, för att blidka EU-kommissionen, vilket så klart riskerar att till viss del snedvrida konkurrens och skapa svåra gränsdragningar. Det hade även varit önskvärt att få med fler tjänsteföretag än de som nu får del av sänkningen. I nuvarande förslaget ingår bland annat restauranger, frisörer, bilverkstäder, hunddagis och taxibolag.

Men jag tycker likväl att det är viktigt att få detta förslag på plats. Att försitta chansen att få in fler på arbetsmarknaden under högkonjunkturen vore ett misstag. Framöver önskar jag dock att vi snarare lägger vårt fokus på vad en generell sänkning av arbetsgivaravgifter skulle kunna innebära för sysselsättningen.

måndag 10 december 2007

Hemma idag



Julskinkan blev toppen! Stolt.

Jag har dock varit krasslig hela helgen och idag är illa. Har fått ställa in mötet med förbundsstyrelsen och håller mig inomhus:-( Te-koppen har blivit min bästa vän och jag passar på att läsa igenom två rapporter istället.

söndag 9 december 2007

Griljera


Skinkan kokade fem timmar igår och fick sedan kylna av under natten i kylskåpet. Nu klar att griljeras!

I Kaliber om Svenska Spel



Idag medverkar jag i ett repotage i SR Kaliber om Svenska Spel. I repotaget framkommer bland annat att Svenska Spel gärna går utöver de tillstånd som regeringen givit dem. Med andra ord: satsa först och fråga sen. En kultur som etablerades under denna förra regeringen men nu som skapar gnissel. Lyssna på det här!

lördag 8 december 2007

Julskinka


Kokar min första julskinka. Vuxenpoäng:-)

fredag 7 december 2007

Göteborgs Hamn


Idag besökte jag och arbetsmarknadsutskottets ordf. Catharina Elmsäter Svärd (m) Göteborgs hamn. Vi träffade både hamnledning och fackförbunden Transport och Hamnarbetarförbundet. En konflikt har börjat växa sig stark och vi ville få en bild av läget.

torsdag 6 december 2007

Möten och mer jobbavdrag



Torsdagen har varit en riktig mötesdag. Försökte hålla ungefär ett möte i timmen. Fungerade inte så bra. Fick avsluta möten för tidigt och kom sent till nästa möte osv. Måste prioritera hårdare de kommande dagarna. Imorgon bär det av till Göteborg med 06-tåget och möte med Göteborgs hamn samt de fackliga parterna.

Voteringen i kammaren innebar bland annat att vi förstärkte jobbavdraget. Det kommer med andra ord bli mer lönsamt att arbeta för dem som tjänar minst. En bra politik som oppositionen så klart röstade nej till.

onsdag 5 december 2007

Alliansen i Bollnäs

I Bollnäs har moderaterna ikväll bjudit in till samtal med övriga allianspartier och sjukvårdspartiet. Mycket bra! Att sondera terrängen för se över om det trots allt finns ett alternativ till s-styre med stöd av borgerliga partier behövs. Tyvärr har dock både folkpartiet och centerpartiet avvisat mötet men det återstår att se vad som händer framöver. Det är inte givet att centerpartiets medlemmar önskar inleda samarbete med (s) och då kan behovet av ett alternativ bli starkare. Den normalt så kloke ledarskribenten Anders Eklund på Ljusnan maler dock på om med sin önskan om s-styre med stöd av (c). Den åsikten är inte heller helt ovanlig på ledarsidan gällande landstinget. Trist. Gävleborg behöver inte mindre utveckling och mer av s-styre.

måndag 3 december 2007

Val i världen



Venezuelas folk satte stopp för Chavéz konstitutionsförändring. Mycket viktigt och bra! Men i Ryssland hade medborgarna inte en chans att sätta stopp för Putins parti Förenade Ryssland. Skillnaden mellan staten och partiet är obefintligt och oppositionen har inte haft en chans. Oroväckande.

Outlaws

Den nyhet som i helgen dominerade lokalt var avslöjandet om att Sandvikens kommun, med socialdemokraterna i spetsen, betalt mc-gänget Outlaws 200.000 SEK för att de ska lämna kommunen. Moderaterna hade vi sammanträdet röstat nej till utbetalningen.

Jag kan ha förståelse för att Sandvikens kommun kände en frustration med Outlaws etablering på orten, det har vi alla gjort, men att mörka en utbetalning om 200.000 kronor av skattebetalarnas pengar är inte ok. Kommunalrådet Hedin (s) menar att det ibland krävs "odemokratiska metoder" i det kommunala arbetet. Det säger en hel del om både honom och ett parti som styrt kommunen oavbrutet under aldeles för lång tid.