fredag 30 november 2007

Ljusdal



Almegas dag i Ljusdal var väldigt bra och det var särskilt intressant att lyssna till de lokala entreprenörerna. Ljusdal har utan tvekan flera intressanta tjänsteföretag och tillsammans med regeringens aviserade förbättringar för hela tjänstesektorn så finns det goda förutsättningar till positiv förändring. Ovan deltar jag i en debatt med bland annat socialdemokraten Per Svedberg.

Chávez



På söndag ska Venezuela folkomrösta om en omfattande konstitutionsförändring av landet. I grunden handlar det om att den kommunistiska presidenten Hugo Chávez vill få möjlighet att styra landet i oavbruten tid (läs: så länge han lever). Inte ett helt ovanligt önskemål från kommunistiska diktatorer. Vidare ska Venezuela bli en socialistisk stat och det ska bland annat prägla skolundervisningen. Jag har en vän i Venezuela som just nu arbetar för oppositionen. Fick ett mail från henne i förrgår då hon trots allt var optimistisk. Det finns en möjlighet att folket röstar nej trots den omfattande propagandaapparaten som Chávez nu satt i verket. Håll tummarna för att Venezuelas folk vågar.

torsdag 29 november 2007


Sitter nu på X-tåget och ankommer snart till Ljusdal. Verkar otäckt kallt här. Imorgon deltar jag i en debatt om tjänstesoktorn som Almega arrangerar och sedan åker jag till Bollnäs för interna möten inom partiet.

Ambassadörer och kramar

Idag hade jag förmånen att äta lunch med bland annat talmannen och ambassadörerna för både USA och Kanada. Den amerikanska ambassadören Michael M Wood sa att han trodde att presidentkandidaten Mitt Romney hade goda chanser att vinna de tre första primärvalen och därmed bli republikanernas kandidat. Han trodde Barack Obama hade en chans kliva fram och ge Hillary Clinton en rejäl match också. Allt kommer vara avgjort i februari redan och är så klart mycket spännande.

Den kanadensiska ambassadören Alexandra Volkoff var som alltid jättetrevlig och vi har ju mycket att tala om eftersom jag är ordförande för Svensk-Kanadensiska Parlamentarikerförbundet.

Efter lunchen blev det intervju med Aftonbladet-TV som gjort en undersökningen där det visar sig att moderater vill kramas mer än andra. Jag ställde givetvis upp på en intervju för att kommentera denna empiriska undersökning:-)

onsdag 28 november 2007

Mat


Jag gillar att investera i bra matvaror. Äntligen så var det dags igen!

Reklam i TV och radio



Idag har vi röstat om reklamtid i TV och radio. Vi har givit TV4 lite bättre möjlighet att konkurrera om reklamtid med exempelvis TV3 och Kanal 5 samt givit de privata radiokanalerna en rimligare situation. På svenska betyder det att de fått mer tid att använda för reklam. Det var ett ok beslut.

Själv fick jag dock tyvärr rösta ned min egen motion i detta betänkande i enlighet med alliansens önskan. Min motion handlade inte om att gå emot inriktningen i betänkandet utan snarare tvärtom. Jag menar att politiker inte ska reglera reklamtid i minuter för varken TV eller radio. Det är ett arv från ett socialdemokratiskt motstånd till hela tanken om privat TV och radio. Visst, jag tycker också att reklamen börjat bli riktigt jobbig men jag tycker inte att jag som politiker ska besluta om detta. Jag som konsument kan däremot reglera detta genom val av radiokanal eller TV-kanal. Jag behöver inte riksdagens hjälp med det.

tisdag 27 november 2007

Ga(s)ledning i Östersjön

Oppositionen har under ett par dagar försökt dra politiska växlar genom att gemensamt (!) säga nej till den eventuella gasledningen i Östersjön. Miljöministern har gjort sitt bästa för att förklara att regeringen inväntar miljöprövningen innan den tar ställning. Det är helt rätt tågordning. Mona Sahlin är dock ute på farligt vatten eftersom hon tidigare knappast agerat för att motverka gasledningen. Hon borde tvingas förklara följande:

- Det var S-regeringen som fattade startbeslutet om att tillåta Nordstreams projekt.
- EU-nämnden behandlade frågan om energinät inom och med länder utanför EU i november 02, juni 03, juni 04 och juni 05. Utan kritik från (s).
- I EU-nämnden den 17 juni 2005 behandlades både energinäten och samarbetet med Ryssland. Dåvarande samhällsbyggnadsminister Sahlin deltog och sade bland annat att "vi är förstås mycket positiva" och "vi tycker därför att vi kan stödja förslaget fullt ut". Om ni vill ta del av Sahlins åsikter om gasledningen kan ni ta del av dem på följande länk.

måndag 26 november 2007

Svartarbete



Idag besökte jag och ytterligare några riksdagsledamöter från Gävleborg Skattekontoret i Gävle. Där presenteras ett projekt som syftar till att göra 1000 jobb vita i Gävle. Projektet kommer att pågå under en treårsperiod i samarbete med bland annat fack, arbetsgivare och Försäkringskassan med inriktning mot byggbranschen. Ett bra projekt som det ska bli spännande att följa.

Efter mötet skedde en spontan presskonferens med lokaltidningarna och SVT GävleDala. Socialdemokraternas Raimo Pärssinen kunde som vanligt inte låta bli att göra partipolitik av besöket vilket gjorde att det stundtals påminde om en debatt i vanlig ordning. Varför media var intresserad av mötet? Stavas politiker och svartjobb, övriga kommentarer är överflödiga...

På kvällen lyckades jag med att sätta ihop en byrå jag köpt på IKEA. Helt vitt.

Desperat Mona



Igår gick Mona Sahlin till hård attack mot regeringen i allmänhet och mot statsminisern i synnerhet på DN Debatt. En mer polariserande politisk debatt vore inte fel men hela artikeln är bara PR utan innnehåll. Paradoxalt nog så är det precis vad Mona anklagar statsministern för! Det blir allt mer uppenbart att socialdemokraterna gjort analysen att alliansregeringen i valet 2010 kommer att inneha flera starka kort och två av dem har (s) tidigare haft som triumf: regeringsduglighet och ekonomin. De inser att alliansen kommer att hålla ihop och noterar att finansministern håller i pengarna. Det gör att (s) nu tar alla chanser de får att misskreditera statsministern för att därmed sätta bilden av en oansvarig person och regering. Med andra är detta kommunikation med väldigt lite sakinnehåll.

lördag 24 november 2007

Alliansproblem i Bollnäs

Att döma av de senaste dagarna ser alliansen ut att falla i Bollnäs. Nu har centerpartiet inlett "samtal" med socialdemokraterna men frågan skall slutgiltigt avgöras på ett medlemsmöte. Om det är något socialdemokraterna är överlägsna på så är det politiskt spel och makt. Den nuvarande strategin är tydlig. Räcker det inte med stöd från vänsterpartiet eller miljöpartiet så gäller det spräcka alliansen. Om nu inte c-medlemmarna sätter stopp för en ohelig allians i Bollnäs så innebär det att centerpartiet i ytterligare kommun väljer att fungera stödtrupp till socialdemokratiskt styre. Det känns långt borta från det centerparti jag möter i riksdagen.

Daniel utröstad



Jag följer inte allt för många tv-program förutom nyheterna men Idol har blivit allt vanligare. Igår blev Daniel utröstad vilket var helt ofattbart. Hur kan Andreas "Bonde söker fru" Sjöberg slå ut honom? Visst, hans röst är helt ok men han rör sig som ...eller förresten han kan inte röra sig på en scen.

Shoppa

Idag försöker vänsteraktivister världens över att försöka övertyga oss om att inte handla. De kallar dagen för "Buy nothing day" och menar att konsumtion inte är bra. Själv ska jag försöka handla extra mycket idag för jag håller verkligen inte med. Marknadsekonomi är överlägsen vänsterns planekonomiska syn på handel. Shoppa för att bidra till ökad utveckling och välstånd världen över!

Speldebatt

I hälsingetidningarna pågår en debatt mellan mig och två lokala socialdemokrater om den svenska spelmarknaden. Idag var det dags att svara igen, se svar.

fredag 23 november 2007

Fredagen



Idag har det varit fullt med möten igen. Började på statsrådsberedningen med statssekreteraren. HG Wessberg är en klok person och det känns tryggt med honom på plats. Åt sedan lunch med min kompis Anna som också är politisk sakkunnig hos finansministern. Sedan kom min partiombudsman på besök, Jörgen Engvall, men han pratade mest i mobiltelefon hela tiden...(se bilden ovan)

Ska nu läsa igenom en intervju jag gjort med tidningen QX och sedan är det faktiskt helg. Har bokat av alla min arrangemang och ska vara helt ledig. Fantastiskt!

torsdag 22 november 2007

Många olika frågor i kammaren

Att vara riksdagsledamot innebär att du behöver läsa in dig på ett stort antal frågor för att kunna fatta kloka beslut. Visst kan du ofta lita till egna partikamrater i aktuellt utskott men likväl krävs att du har bra koll på vad som skall beslutas. Under veckans voteringar i kammaren har det varit ett stort antal olika frågor uppe för beslut. Allt från finanspolitik till totalförsvarsplikt. Stora och små frågor. Idag fattade vi till exempel beslut för att göra det svårare för hund- och kattägare att behandla sina husdjur illa. Det kommer i framtiden att krävas mindre innan samhället kliver och skiljer ägaren från till exempel en hund. Ett klokt beslut tycker jag.

Margaret installerar sig...

Fick några minuter över och sökte lite på YouTube. Ramlade över en klipp från när Margaret Thatcher installerade sig på 10 Downing Street. Det hörs både hurra- och burop. Det präglade också hennes tid som premiärminister. Kolla in det här!

onsdag 21 november 2007

Möten i Umeå och missad middag



Idag har jag varit uppe i Umeå för att träffa markägare med starka synpunkter på same- och rennäringspolitiken utifrån ett uppdrag i en alliansarbetsgrupp som just nu ser över dessa frågor. Med mig följde också statsministerns sakkunniga Moa Berglöf, som också ingår i arbetsgruppen, och som jag dessutom har ett långt förflutet tillsammans med i MUF Gävleborg. Vi laddade inför mötet på restaurang Maxin och det blev en riktigt onyttig kebabtallrik.

Nu på kvällen skulle jag egentligen ha varit träffat Nyamko Sabuni som bjudit in till middag på departementet men tyvärr hade jag helt missat det när hennes pressekreterare ringde mig. Pinsamt och ytterligare ett tecken på att dagarna är allt för intensiva just nu...

tisdag 20 november 2007

Vård av spelmissbruk

Idag träffade jag anställda vid Kolmårdens behandlingshem som ger vård till spelmissbrukare. Vi hade ett väldigt bra samtal men tyvärr fick jag mycket av min oro bekräftad. Det finns inte tillräckligt med resurser för att ge vård och forskningen på detta område är väldigt undermålig. Vidare framkom att flera kommuner nekar spelmissbrukare vård och därför har jag nu givit ett uppdrag till Riksdagens utredningstjänst om att undersöka detta närmare.

söndag 18 november 2007

Intervju med Gefle Dagblad

Idag har Gefle Dagblad gjort en längre intervju med mig som ni kan läsa här.

lördag 17 november 2007

Svalöv


Talar arbetsmarknadspolitik i Svalöv. Bra diskussioner. Alltid drygt med lång restid, men alltid värt det.

GP


På flygplatsen hittade jag Göran Perssons bok och köpte den. Även om många av nyheterna från den redan är avslöjade så ska det bli spännande att läsa den. Den beskrivs som en glödande kärleksförklaring till politiken...

fredag 16 november 2007

Framtidskonferens

Idag har jag deltagit i en framtidskonferens tillsammans med förbundsordföranden, partistyrelse och statsråd. Utan tvekan är det svårare att i regeringsställning hitta tid för ny politikproduktion inför valet 2010 men det är absolut nödvändigt. Vi ska inte göra om denna förra regeringens misstag att inte se samhällsproblem och därmed stagnera. För egen del kommer jag att vara huvudsekreterare i en av de kommunpolitiska förnyelsegrupperna med ett mycket spännande upplägg. Ska bli intressant att se vad vi landar i.

Imorgon bär det av till Skåne för att tala om arbetsmarknadspolitiken för medlemmar.

P1 inställt



Jag har full förståelse för att det bli avbokningar i debatter, det händer konstant. Idag var det dock på gränsen. En timme före debatt ringde P1 och avbokade:-( Jag verkligen såg fram emot att möta Sven-Erik Österbergs kritik gällande våra reformer för att minska deltidsarbetslösheten. En debatt där vi hållit för låg svansföring. Jag fick trösta mig med mandariner.

torsdag 15 november 2007

Dags för P1 Morgon igen

Imorgon kl. 08.15 debatterar jag regeringens förslag till åtgärder om deltidsarbetslösheten med socialdemokraten Sven-Erik Österberg i P1 Morgon.

Skriftlig fråga om frihandel

Idag har jag lämnat in följande skriftlig fråga till handelsminister Ewa Björling:

Ökad frihandel

I den globala konkurrensen blir det allt viktigare att exporterande företag får samma tillgång till marknader som sina konkurrenter. Svenska företags framgångar är beroende av lika möjligheter att konkurrera med kvalitet och kunnande som övriga aktörer från andra länder.

Sverige är bundet till Europeiska unionens handelspolitiska samverkan, och har hittills haft en föredömlig tydlig linje vad gäller värdet och vikten av ökad frihandel med länder och frihandelsområden utanför unionens gränser.
Den sydamerikanska handelsgemenskapen Mercosur har nu öppnat sig för förhandlingar med länder utanför kontinenten och redan fört långtgående förhandlingar om handelsgemenskap med nationer utanför EU.

För EU är det därför viktigt att ta en ledande roll i att etablera handelsrelationer med Mercosur för att säkerställa att europeiska och svenska företag får ett likvärdigt utgångsläge jämfört med sina konkurrenter.

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att Europeiska unionen ska inleda förhandlingar om ökad frihandel med Mercosur?

Kommenterar i Resumé

Idag kommenterar jag ett avslöjande som Resumé gör om att Svenska Spel i ett media-samarbete kräver att tidningarna inte får skriva redaktionellt material om privata spelföretag. Jag utgår från att Svenska Spel drar tillbaka sitt krav men jag upphör aldrig att förvånas över deras ostrategiska agerande.

Debattinlägg i Dagens Industri

”Snabba besked krävs om öppen spelmarknad”

Den moderata partistämman har tagit ställning för att avskaffa det svenska spelmonopolet och mot att det är en statlig uppgift att driva spelföretag. Moderaterna anser att spelfrågan måste lösas på ett ansvarsfullt sätt. Staten har viktiga uppgifter att fullgöra: att tillhandahålla ett regelverk och se till att det efterföljs.

Regeringen tillsatte i våras en utredning där direktiven visserligen tar ansats i att behålla monopol på flera spelformer men - ännu viktigare - öppnar för andra modeller. Moderatstämmans besked är en politisk signal till utredaren Jan Nyrén om att lägga fram förslag till ett licenssystem som kan ersätta det statliga monopolet.

Finansministern har varnat för att ett sådant förslag drastiskt minskar spelandets totala bidrag till staten och idrotten. Vi som har argumenterat för en annan spelmodell måste nu visa att konsekvenserna blir de motsatta. Särskilt för idrotten och andra folkrörelser, men även för statskassan.

Sverige har möjlighet att reformera spelmarknaden på ett sätt som attraherar högkvalitativa, världsomspännande spelbolag att bidra till svenska jobb, skatteintäkter och en socialt ansvarstagande spelmarknad. Med ett licenssystem ersätts monopolintäkterna av skatter på speltjänster. Genom effektivisering, mångfald och förnyad distribution kan en mer modern reglering skapa andra typer av samhällsnytta och vitalitet inom en tjänsteindustri.

Det politiska motståndet är undanröjt och ansvaret faller tungt på bolagen att visa hur de kan bidra till en finansiering av svensk idrott och andra folkrörelser, forskning och vård av spelmissbruk, samt hur de kan ta ansvar för att undvika problemspelande. Spelbolaget Unibet har sagt sig vara villigt att betala en spelskatt om 10 procent, men det duger inte. Det krävs utförligare besked som gör att omregleringen av spelmarknaden blir trygg för alla parter. I det ingår också ett statsfinansiellt ansvar.

I spelfrågan ryms även en känslig social aspekt som måste lösas. I många år har olagliga spelkrediter gjorts möjliga genom de statliga bolagens egna redovisningssystem, placering av Jack Vegas-automater i fattiga områden med relativt hög andel missbrukare, barn som säljer skraplotter med mera.

De som förlorat kontrollen över sitt spelande har stigmatiserats och blivit ett politiskt alibi, utan att erbjudas effektiv vård. Proportionen mellan reklam för statliga spelbolag och vård av spelmissbrukare är orimlig. På detta område krävs stramare och tydligare regler, en Lotteriinspektion som på allvar bedriver tillsyn och ordentliga insatser mot spelmissbruk.
Spelutredningen ska givetvis få ha sin gång men det krävs ett snabbare principiellt besked för att förhindra att Sverige dras inför EG-domstolen.

Om ingenting sker kommer EU-kommissionen sannolikt att inleda en rättsprocess om fördragsbrott redan under våren nästa år. Kommissionens motiverade yttrande i juni 2007 är en skarp kritik mot ett svenskt spellandskap som i allt väsentligt står i direkt konflikt med EU-fördraget. Ansvaret faller givetvis tyngst på tidigare socialdemokratiska regeringar, men även alliansregeringen får en släng av sleven. Ett snabbt och tydligt politiskt besked om att utredningen nu överger tanken på ett fortsatt monopol på flertalet spelformer skulle kunna ge Sverige en chans att undvika ett rättsligt efterspel. Den möjligheten borde Sverige ta, innan den är förlorad.

Tomas Tobé
Riksdagsledamot (m)

Gamla skolan på besök



Sorry att jag varit dålig med blogginlägg. Har varit för mycket helt enkelt. Möten från tidig morgon till sen kväll. Igår fick jag iaf tid över att ta emot min gamla klassföreståndare i gymnasiet och elever för att visa upp riksdagen. Var riktigt kul!

måndag 12 november 2007

I P1 om ALI


Idag har jag haft möte med förbundsstyrelsen i Gävle. Lagt en ram för nästa verksamhetsår som känns bra. Efter mötet hade jag debatt i P1 om arbetslivsforskning och den nedlagda myndigheten ALI. Blir alltid lika förvånad över de domedagsprofessior som förekommer i denna diskussion. Arbetslivsforskning är viktigt men ska inte äga rum inom ramen för en egen myndighet anser jag. Tyvärr blev det något tekniskt fel i avslutning av debatten där jag blev bortkopplad. Rätt irriterande.

fredag 9 november 2007

Nya jobb och MUF-middag

Har precis fått de senaste siffrorna arbetsmarknadsdepartementet och det ser riktigt bra ut! Även om det nu börjar synas vissa tecken på dämpning av de senaste årens högkonjunktur, är det fortfarande en stark utveckling på arbetsmarknaden. Detta gäller både antalet nya lediga platser och arbetslöshetens nedgång. Antalet nya platser som anmälts till Arbetsförmedlingen uppgick i oktober till 70 000, vilket är den klart högsta oktobernivån på flera årtionden. Andelen arbetslösa vid Arbetsförmedlingen, som andel av arbetskraften, är nu nere i 3,2 procent samtidigt som 1,3 procent deltar i arbetsmarknadspolitiska program med aktivitetsstöd. Våra reformer fortsätter med andra ord att förstärka högkonjunkturen. Det ska bli intressant att se vad arbetsgivarsänkningen för tjänsteföretagen kommer innebära efter årsskiftet.

I övrigt ser jag verkligen fram emot ikväll! Jag och Tove Lifvendahl kommer samla hela vårt gäng (förbundsstyrelse och centrala kansliet) från MUF-tiden 2000-2002 till middag. Ska bli så kul och det risker att bli riktigt sent:-)

torsdag 8 november 2007

GD och medlemsmöte


Här står jag & Cherine och väntar på tåget. Ser glada ut men fryser egentligen mer än det syns. Har skrivit två debattartiklar, gjort intervju med Gefle Dagblad och talat på medlemsmöte i Gävle. En bra dag.

onsdag 7 november 2007

I mitt mobilsvar...

Med anledning av senaste tidens avslöjanden så haglar det just nu erbjudanden i mitt mobilsvar om att sitta i morgonsoffa, delta i TV-debatter, radiodebatter eller att skriva krönika (med betalning!). Jag väljer att tacka nej till samtliga förfrågningar. Ibland för att jag inte kan men också för att jag inte vill. Det handlar inte om att jag anser att mina moderata partivänner agerat korrekt utan därför att jag anser att mediadrevet passerat en gräns för vad som kan anses vara ok. Jag vill inte vara en del av det och dessutom sköter andra det redan så galant...till exempel Mona Sahlin. Hon påstår att moderater är mer omoraliska än andra. Tänk vad tiden går snabbt i politik ibland:-)

tisdag 6 november 2007

I Aktuellt

Idag medverkar jag i Aktuellt med anledning av min motioner om hedersrelaterat våld och förtryck.

Bryssel



Mötet med EPP-arbetsgruppen var mer intressant än jag förväntat mig. Dagen inleddes faktiskt med att vi diskuterade spelpolitik, ett ämne jag behärskar väl, så det blev en bra start. Diskussionerna fortsatte sedan om den ökade handeln från statsägda fonder och därefter om de europeiska bankernas roll i tider av finansoro. Tyvärr kan jag inte återge särskilt mycket från diskussionerna, eftersom de är en del av ett kommande resolutioner från EPP, men när allt är klart så lovar jag att presentera det:-)

Dagen avslutades med att vi planerade nästa år där tre möten nu är inplanerade. Vet ej om jag ska ersätta Totto (arbetsmarknadsministern), på samtliga möten men jag gör det gärna. Att få träffa europeiska partivänner ger alltid nya uppslag och det behövs till den vision vi ska presentera för väljarna 2010.

måndag 5 november 2007

Badkar



Har anlänt till hotellet i Bryssel. Fick för en gångs skull ett bra rum som framför allt har badkar! Mycket bra.

Dagen har till stor del gått till att skriva på artiklar och några kommande projekt. Har även hunnit förbereda mig behjälpligt inför morgondagens EPP-möte som avhandlar rätt tunga områden som de europeiska bankernas roll i tider av finansoro samt hur EU skall hantera en ökad aktivitet från statsägda fonder (Läs: Kina, Ryssland mfl).

EPP-möte i Bryssel

Idag reser jag ned till Bryssel för att imorgon ersätta arbetsmarknadsministern på ett möte med en arbetsgrupp för ekonomisk tillväxt i Europa. Arbetsgruppen är knuten till EPP (Europeans People´s Party) som är den största partigruppen i europaparlamentet.

Det ska bli intressant att ta del av andras länders tankar kring reformer som krävs för att EU ska bli mer konkurrenskraftigt. Rapporterar mer om mötet imorgon.

söndag 4 november 2007

fredag 2 november 2007

E4:an


Ikväll tog jag bilen från Stockholm till Gävle och fick därmed premiäråka nya E4:an. Även om jag helst åker tåg så kändes det riktigt smidigt.

torsdag 1 november 2007

Kommunal



Utanför mitt fönster till riksdagsrummet demonstrerade idag Kommunal mot regeringens arbetsmarknadspolitik. Det är så trist att ett flertal LO-förbund väljer att begränsa sig till att fungera som kampanjorganisation för socialdemokraterna. Det borde klippa banden och på allvar arbeta för bättre villkor för sina medlemmar. Skattesänkningar för lågbetalda undersköterskor så att de kan leva på sin lön kan vara ett exempel.

Schenström

Statssekreterare Ulrika Schenström meddelade i natt att hon lämnar sin tjänst som en följd av den diskussion som uppkommit kring henne. Jag tänker inte recensera vare sig krogkvällen eller hennes beslut men bara konstatera att jag tycker det är trist. En kompetent person får lämna och medias allt mer närgångna journalistik borde väcka frågor.