lördag 29 september 2007

Lycksele


Solen strålade i vackra Lycksele. På flyget var det klassiska "talar-gänget" med, dvs Gunilla Sjöberg, analyschef, Pär Henriksson, kommunikationschef, Margareta Pålsson, skolpolitisk talesperson, och Tobias Billström, migrationsminister. Konferensen var välbesökt och mitt pass blev bra. Sedan fick det bli bilfärd till Umeå för vidare flyg mot Arlanda. I bilen blev det fika vilket Tobias njuter av på bilden.

Arlanda Express


På väg till Norrlandskonfrens i Lycksele för att tala om den nya arbetsmarknadspolitiken. Arlanda Express är snabbt och smidigt.

fredag 28 september 2007

Stöd till Burmas folk



På morgonen deltog jag i en kort manifestation tillsammans med ledamöter och tjänstemän i Riksdagen till stöd för Burmas folk och de burmesiska munkarna. Vi klädde oss i rött på överkroppen för att visa vår solidaritet och göra en symbolisk markering. På bilden syns de fyra moderaterna Niclas Holmgren, politisk sekreterare, Gustav Blix, riksdagsledamot, Pär Henrikriksson, kommunikationschef och Anna Kinberg Batra, riksdagsledamot. Idag kl. 17.00 blir det en större manifestation på Segels Torg som bland annat miljöpartisten Bodil Ceballos från Gävle förtjänstfullt organiserar.

onsdag 26 september 2007

Möte med Sabuni

Idag har dagen fortsatt med nya same-möten men också ett möte mellan delar av arbetsmarknadsutskottet och jämställdhets- och integrationsminister Nyamko Sabuni. Hennes frågor spänner så klart över flera utskott men både bättre integrationen och mer jämlika villkor påverkas av vilken arbetsmarknad som erbjuds. Personligen är jag orolig för att politiken inte går tillräckligt snabbt fram för att stärka integrationen och därför får jag se till återkomma oftare till Sabuni framöver:-)

tisdag 25 september 2007

Möten

Idag har dagen varit mötesintensiv. Började med förmöte med alliansgruppen för näringsutskottet, fortsatte sedan med möte för hela näringsutskottet och därefter lunchmöte med näringsminister Maud Olofsson. Under eftermiddagen samtalade jag med företaget KFG om hur vi bl a bättre kan hjälpa sjukskrivna tillbaka in i arbete för att därefter köra flera möten kring samepolitiken under kvällen. Är nu tillbaka i lägenheten igen och ska sova inför en minst en lika intensiv dag imorgon.

måndag 24 september 2007

Lägre elskatt i Ljusdal



Att läsa hela budgeten tar tid men är samtidigt nyttigt. Flera nyheter kommer fram, till exempel att norra Sveriges hushåll och servicesektor får lägre elskatt. I Gävleborg gäller det endast för Ljusdals kommun vilket jag kommenterat för Ljusdals-Posten idag. Den lägre skatten är en kompensation för att norra Sverige har en lägre medeltemperatur. I övrigt är det mycket inläsning och möten runt samepolitiken denna vecka.

fredag 21 september 2007

Budgeten

Att få möjlighet att resa är givetvis en förmån men tyvärr finns det också en baksida: massor av jobb som inte hinner skötas under resans gång som växer på hög...

Jag har nu spenderat två dagar på Riksdagen med att hantera det mest akuta. Det handlar om allt från inläsning av budgeten, motionsskrivande, fixande med två seminarium, boka in höstens aktivieter, skriva årsredovisning, genomföra möten och svara på frågor. Samtidigt med detta så ökas också tempot i arbetsgruppen för en ny same- och rennäringspolitik och spelfrågan fortsätter att ta tid i anspråk. Min politiska sekreterare är en ovärderlig resurs just nu men jag är nog inte världens roligaste uppdragsgivare:-)

Budgeten tog upp en stor del av gårdagen och jag är mycket nöjd med den. Visst finns det enstaka delar och förslag som inte står på min önskelista men det är ju inte särskilt förvånande. Alliansregeringen består av fyra olika partier som alla ska ge och ta. Dessutom kräver sänka skatter finansiering och det är aldrig populära åtgärder så klart.

Fem förslag ser jag som de främsta ljuspunkterna i budgeten:

1. Förstärkt jobbavdrag för personer med låga eller normala inkomster. Viktigt för att öka sysselsättningen och viktig ideologisk för att öka människors makt över den egna vardagen.

2. Satsning på att minska antalet sjukskrivna med nyfriskjobb, bättre rehabilitering och nya regler. Äntligen kommer en reform på ett område som stått stilla i över femton år.

3. Satsning på psykvården med 500 miljoner. Efter alla år av försummelse har vi fått en regeringen som inte bara talar om förstärkningar utan också levererar det.

4. Fastighetsskatten. Visst, strulig process men förslaget blev som helhet bra utifrån förutsättningarna. Ingen får högre skatt och reavinstskatten höjdes endast med två procent. Men framför allt: vi säger bye bye till den godtyckliga fastighetsskatten.

5. Satsning på skolan med 2 miljarder, främst riktad till lågstadiet. Det är en investering i framtiden.

onsdag 19 september 2007

Tokyo 14


Då är vi på planet som mellanlandar i München innan vi är på Arlanda vid 21-tiden. Vi hade tyvärr rejält med övervikt båda två och det blev en dyr affär:-( Bye bye, Tokyo!

Tokyo 13


Hotellet vi bokade var ekologisk och uppbyggt för att vi som gäster kunde göra smarta miljöval. Det gröna myntet på bilden ovan fick jag eftersom jag avstod från att använda engångsprodukter från hotellet. Myntet innebär att hotellet nu satsar pengar på miljöprojekt. I övrigt var till exempel air-condition endast igång när du var inne på rummet. Visst, det var sjukt varmt de första fem minuterna i rummet men sedan topp.

Tokyo 12


Att Oxygen bars finns och till och med kommit till Sverige visste jag om. Men att även hundar (!) nu fått egna Oxygen bars var en nyhet för mig. I asien växer detta nu starkt och hundägarna rapporterar om både piggare och gladare hundar:-)

tisdag 18 september 2007

Tokyo 11



Idag har det varit flera intressanta möten. Inledde med att träffa Swedish Style som arbetar med att bygga upp ett intresse för svensk design och mode i Tokyo. Därefter väntade möte med ambassadör Stefan Noreén och counsellor Magnus Holm. Avslutade dagen med att träffa Hans G. Rhodiner på Invest in Sweden Agency.

Imorgon bär det av hem till Sverige igen. Känns tråkigt att lämna Tokyo men samtidigt är det dags att ta tag i allt jobb som väntar där hemma. Missade tyvärr Riksdagens öppnande idag och lovar att det blir en engångsföreteelse. Känner mig iaf sugen på en intensiv höst nu.

Tokyo 10

Igår kväll träffade vi Anders Pentelis, VD för Alfa Laval i Japan, för middagsmöte. Vi åt på en fantastisk restaurang där, enligt ett rykte, delar av filmen Kill Bill även spelats in. Tyvärr blev dock mina bilder från kvällen av någon anledning raderade i mobilen:-(

Alfa Laval har varit i Japan i över 80 är och har en mycket stark ställning här. Anders Pentelius gav även ett bra intryck. Avslappnad, smart och målmedveten.

Tokyo 9



Det verkar finnas mycket media i Japan. TV-team som jagar kommenterar "från gatan" är inte en ovanlig syn.

Tokyo 8


I Japan har mobiltelefoner TV och chip för betalningar i t-bana, bio eller affärer.

Tokyo 7


Tokyo är en underbar stad. Pulsen är hög och förblir så dygnet runt. Engelska är svår att ta sig fram med men tokyoborna är så trevliga och det mesta löser sig med teckenspråk. Utbudet är överväldigande och det är precis i min smak:-) I övrigt är staden både säker och ren. Tokyo seglar nu in på min topp tre över favoritstäder i världen. Kanske nr. 1 till och med. Åk hit!

måndag 17 september 2007

Tokyo 6


Lunch med Carl-Gustav Eklund, ordf. för Handelskammaren och VD för Höganäs, och Tommy Kullberg, f.d. ordf. för Handelskammaren och styrelseordf. för Sweden Food & Forestry. Mycket driftiga och kloka personer. De gav oss goda idéer att ta hem till exportpolitiken och en bra överblick av japansk arbetsmarknad.

Tokyo 5


Möte med Johan Rugfelt på Exportrådet. Japan står fortfarande för hälften av ekonomin i Asien och är en viktig marknad för svenska exportföretag. Många av de nya svenska företagen sitter i samma lokaler som Exportrådet. Man blir nästan lite sugen på att köra igång en verksamhet här - fantastiska möjligheter erbjuds!

Tokyo 4


I tunnelbanan ska man inte tala i mobiltelefon eller visa för starka känslor. Att skratta är nästan lika illa som att gråta.

Tokyo 3


Under gårdagen studerade vi Tokyos tunnelbana och snabbtågssystem. Snabbtågen går i 300 km/h var 6:e minut. Det går undan:-)

söndag 16 september 2007

Tokyo 2


Höga politiker håller spontant torgmöte. Cirka 5000 stannar för att lyssna. Torgmöten må vara ute hemma i Sverige men inte här.

Tokyo 1


Framme i Tokyo. Utsikten från hotellrummet.

lördag 15 september 2007

Seoul 33


Nu lämnar jag och rd-kollegan Anna König Jerlmyr Seoul för Tokyo. Vi har nu lärt oss det självklara "v-tecknet" som ska göras vid fotografering här;-)

fredag 14 september 2007

Seoul 32


Visitkort är hårdvaluta här. Koreaner fullkomligt älskar visitkort. De räcks fram med båda händerna och måste tas emot med båda händerna. Därefter ska kortet granskas och kommenteras. Mina är nu slut vilket blir ett problem inför mötena i Tokyo.

Seoul 31


Efter ett snabbt möte på svenska ambassaden åkte vi sedan till Sydkoreas jämställdhets- och familjedepartement. Där träffade vi vice jämställdhetsminister Seung-Joo Park som hade en överraskat progressiv agenda. Det som dock överraskade mest var att cirka 35 procent av landets företagare är kvinnor. Det kan jämföras med Sverige där det endast är 25 procent. Men i övrigt ligger Sydkorea givetvis långt efter på många andra områden.

Seoul 31


Fredag förmiddag spenderade vi på Kyungbok Palace som var kungafamiljens residens. Idag fungerar det som ett museum. Se även bilder nedan.











torsdag 13 september 2007

Seoul 30


När jag reste till Seoul så mellanlandade jag i Tyskland. Vid passkontrollen hävdade de att mitt pass var stulet. Jag vägrade acceptera detta och stod på mig eftersom passet uppenbarligen existerade. Efter långt tal, som syftade till att övertyga dem om att jag ej planerat några terroristattackar, i kombination riksdagsleg så blev jag insläppt. Nu har jag dock fått det svart på vitt: mitt pass är anmält stulet av någon!:-( Känns lite scary att någon trixar med mina id-handlingar men framför allt så blir det struligt. Imorgon ska jag och ambassaden försöka lösa allt inför lördagens resa till Tokyo.

Seoul 29


Vakter från Nordkorea spanar på oss och tar kort. Nu tar vi bussen hem till hotellet.

Seoul 28


Fake-stad som Nordkorea byggt upp. Inga människor bor. Skumt.

Seoul 27


Bro över till Nordkorea. Vi fick stanna i bussen på grund av säkerhetsläget.

Seoul 26


Över gränsen som går mitt i bordet. I Nordkorea!

Seoul 25


Vaktbeskydd vid gränsen.

Seoul 24


Freedom house. Byggt för återförening men tyvärr används det sällan.

Seoul 23



Seoul 23


Hittade landskapsvapnet i Swedish Camp.

Seoul 22


På plats i Observation Post Dora i Swedish Camp. Till vänster major Alf Norbäck och till höger Ingrid Johansson som är vår 1:a sekreterare i Nordkorea.

Seoul 21


På väg in i demiliserade zonen. En vakt är på väg fram för att be sluta ta foton...

Seoul 20


Mötet med Sang Soo Lee, arbetsmarknadsminister, var klockrent. Tydliga besked och rak diskussion. Socialdemokraten Sven-Erik Österberg tackade för att ministern tog sig tid att träffa oss.

Seoul 19


Hotellfrukost är en bra start på dagen. Tyvärr har jag blivit dålig på frukost hemma nu för tiden men ska bättra på det. Dagen blir bättre. Gårdagens utnämning av Ewa Björling till handelsminister var en glad nyhet! Jag hade två favoriter varav Ewa var en av dem. Hon är klok och har hjärtat på rätt plats. Grattis Ewa!

onsdag 12 september 2007

Seoul 18


På kvällen gick vi på showen "Tanta" vilket kan liknas med koreas svar på river-dance. Kockarna spelade med köksredskap och dansade. Riktigt kul faktiskt! Imorgon väntar möte med Sydkoreas arbetsmarkmadsminister och därefter resa till gränsen till Nordkorea.

Seoul 17


Äntligen en god koreansk lunch! Grillat kött med grönsaker.

Seoul 16


Många lastbilar och väldigt svenskt. Väldigt stolta över golvvärme i hela fabriken.

Seoul 15


Dags för besök på Volvo Truck. De välkomnade oss med en banderoll.

Seoul 14


Säkerhet genomsyrar hela Autoliv.

Seoul 14


Svenska företaget Autolivs VD i Sydkorea berättar om deras företagsmodell där anställda ges stor möjlighet att påverka utvecklingen. Valt till bästa företag för arbetstagare i Sydkorea trots att de inte har något fackförbund. Det upprörde den socialdemokratiska delen av vår delegation.

Seoul 13


Jag älskar alla coola byggnader i Seoul. Staden är full av skyskrapor som alla har olika form, belysning eller längd. Frånvaron av kommunala planeringsbyråkrater är uppenbar. Helt rätt.

tisdag 11 september 2007

Sydkorea 12


Bredvid Sveriges ambassad ligger Venezuelas. Inte världens fräschaste granne direkt.

Seoul 11


Buffé på ambassaden.

Seoul 11


Delegationen på väg in i möte med Federation of Korean Trade Unions.

Seoul 10


Fackliga demonstrationer är mer färgstarka i Sydkorea.