fredag 27 juli 2007

Kungliga älgar


Efter ett par dagar på resande fot besökte jag idag Älgparken utanför Ockelbo. Den blev nyligen känd för att ha namngett två älgar efter kronprinsessan och hennes lokala fästman Daniel. Enligt uppgift ska kronprinsessan vara mycket tacksam för detta och nyligen besökt parken:-)

lördag 21 juli 2007

Humor


"Vem fan säger det?" Gunnar Lund, ny Parisambassadör och fd. s-minister, svarar i Svd på frågan om det är sant som det sägs att han har häftigt humör.

fredag 20 juli 2007

LO och arbetskraftsivandring

När migrationsminister Tobias Billström i tisdags öppnande upp för ett nytt system för arbetskraftsinvandring så var det inte en dag för sent. Om Sverige långsiktigt skall klara av de välfärdsambitioner som ställs så behöver vi arbetskraftsinvandring. De politiska reaktionerna var överlag positiva men givetvis var socialdemokraterna skeptiska. Deras motstånd är dock inte helhjärtat utan är egentligen i grunden formulerat av deras dominerande finansiär LO.

LO har gång på gång klargort och odlat den beska myten om att det finns ett visst antal arbeten att fördela. Läs: nej till fler invandrare. Men att Sverige har problem med ett omfattande utanförskap, tom för många med invandrarbakgrund, är inget som varken hotas eller löses med arbetskraftsinvandring. Arbetskraftsinvandringen är nödvändig för att företag ska fortsätta växa när viss typ av arbetskraft saknas eller för att kunna rekrytera nyckelkompetens. Det inser de allra flesta och det har också tidigare varit en självklar nyckel i Sveriges framgång. LO ska inte tillåtas stoppa det.

torsdag 19 juli 2007

Semester


Jag har nu inlett min semester big time:-) Är på landet och ska nu rensa mitt morotsland (det behövs som ni ser...). Kan bli sparsamt med bloggande närmaste två veckorna eftersom jag bara har mobilen med mig.

måndag 16 juli 2007

Slovenien 8



Konferensen i Kranj, Slovenien, är troligtvis en av de bästa jag varit på. Har träffat nya vänner för livet, haft riktigt bra diskussioner och lärt mig massor. När jag tog flyget hem igår kände jag dessutom att Slovenien är ett land jag vill åka tillbaka till igen. Så vackert!

lördag 14 juli 2007

Slovenien 7


Avslutande diskussion om hur demokrati och mänskliga rättigheter ska öka i mellanöstern och centrala asien. På bild representanter från Frankrike, Holland, USA och Tyskland.

Slovenien 6


Dags för diskussion om USA som superstat.

fredag 13 juli 2007

Slovenien 5


Hope från USA. Mycket kunnig på internationella konflikter och numera ny vän. Har jobbat på Vita Huset för både Clinton och Bush.

Slovenien 4


Så vacker stad och underbart väder!

Slovenien 3


Efter långa diskussioner från morgon till sen kväll igår är vi nu på stadstur i Ljubljana. Ovan Timbros VD Maria Rankka.

onsdag 11 juli 2007

Slovenien 2


Inte världens största plan från Zürich till Ljubljana...

Slovenien


På väg till konferensen. Mellanlandat i Zürich:-)

tisdag 10 juli 2007

Till Slovenien

Jag har blivit antagen till Atlantic Brückes "The European Young Leaders 2007" som är ett internationellt nätverk för framtida ledare. Imorgon onsdag reser jag därför till Kranj, Slovenien, där 50 stycken utvalda personer mellan 28-35 år från 25 länder samlas. Under konferensen kommer vi bland annat att diskutera EU:s framtida konstitution samt hur villkoren för så kallade "superstater" som USA, Ryssland och Kina kommer att förändras framöver. Från Sverige förra året blev miljöpartiets Gustav Fridolin och Prime PR:s Thomas Idergard uttagen till nätverket. I år blev det undertecknad och Timbros VD Maria Rankka.

Det ska bli oerhört intressant att samtala och knyta kontakter med så många spännande personer! Tyvärr kommer det att bli svårt med bloggande från konferensen men jag ska göra mitt bästa. Programmet är stentufft och jag är tillbaka i Sverige igen på söndag kväll.

måndag 9 juli 2007

Almedalen

Jag måste erkänna att jag saknar politikens egna chartervecka i Almedalen. Nyhetsflödet. Pulsen. Lobbyisterna. Nätverkandet. Skvallret. Och roliga middagar. För mig är det första gången på många år som jag inte deltar och istället reser jag ned till Slovakien nu på onsdag för konferens. Berättar mer om den imorgon och under veckan.

För er som ändå vill följa med i skvallret under veckan rekommenderar jag Politikerbloggen.

fredag 6 juli 2007

Neo


På landet nu och ska precis börja läsa ett nytt nr av magasinet Neo. I like:-)

torsdag 5 juli 2007

P1 om a-kassan

Idag kl. 17.00 har jag debatterat a-kassan med LO:s Dan Andersson i Studio 1 i P1.

Go Rudy?



Den amerikanska presidentvalrörelsen går på högvarv redan och personligen tycker jag det är kul att följa. Demokraterna Hillary Clinton och Barack Obama verkar nu få en rejäl utmanare i form av republikanen Rudy Giuliani. Jag håller givetvis inte med honom om allt men jag gillar hans inställning i framför allt ekonomiska frågor. Hans program har en ideologisk stringens som jag ibland kan sakna i svensk politik.

onsdag 4 juli 2007

Babupa

I Gävle är det dominerande samtalsämnet och nyheten givetvis att fotbollslaget Gefle IF:s spelare Yannick Babupa är misstänkt för grov kvinnofridskränkning under ett års tid. Jag försöker för egen del att vara försiktig med att döma honom på förhand men om det stämmer så är det en tragedi. Främst för hans familj så klart.

Det finns vissa röster som vill göra gällande att detta är kulturellt betingat, dvs att Babupa inte kommer från Sverige och därför slår sin fru, men till alla som tror det vill jag påminna om att även svenska män misshandlar kvinnor. Det kan ett besök på någon av kvinnojourerna i länet bekräfta. Med råge.

Det finns ett rykte om att fotbollslagets ledning känt till misshandeln under en lång tid utan att agera. Om det stämmer så växer givetvis skandalen.

Från politikens sida är detta ett samhällsproblem som behöver ges hög prioritet under mandatperioden och därför känns det bra med Beatrice Ask som justieminister. Hon tar detta på allvar och har inlett den största satsningen någonsin på att bekämpa denna typ av brott. Det är inte en dag för sent.

måndag 2 juli 2007

Dags att ta semester?

Har tagit mig till Riksdagen och jobbat idag. Helt öde här så jag fick massor gjort även om jag saknar pulsen. Apropå puls så är det nog dags för mig att ta ledigt ett par dagar nu. Har tackat nej till tre olika debatter i både radio och TV idag. Det är inte likt mig...

söndag 1 juli 2007

LO:s syn på arbetsgivare



Att LO kan hjälpa ungdomar med schyssta arbetsvillkor på sommarjobbet är bra men jag slås varje år av att deras kampanj alltid har en så onyanserad bild av arbetsgivare. De allra flesta arbetsgivare är varken kriminella eller vill sina medarbetare illa.