söndag 29 april 2007

Fel om plusjobben

Just sätter socialdemokratin mycket framgångsrikt en felaktig bild om plusjobben som även på redaktionell plats i flera landsortstidningar pumpas ut: "Regeringen har tagit bort hela stödet till plusjobben". Även om alliansregeringen inte anser att plusjobben är en tillräckligt effektiv åtgärd så ger vi kommunerna fortsatt lönestöd för plusjobben under både år 2007 och 2008 med 1 000 kronor per dag per plusjobbare. Det stämmer att vi tagit bort merkostnadsersättningen till kommunerna för plusjobbare om cirka 100-150 kr per dag per plusjobbare men det har sin förklaring. Under den sista veckan valde Arbetsförmedlingarna att förmedla 4 400 plusjobb, trots att åtgärden skulle sluta förmedlas, vilket på en tvåårsperiod kommer att kosta staten cirka två miljarder kronor.

Denna nya kostnadsbilden behöver finansieras och därför beslutade regeringen att bort merkostnadsersättningen. Kommunernas ekonomi är just ni starkare än på länge vilket innebär att de allra flesta kommuner väljer att tillföra de medel som krävs, särskilt mot bakgrund av att de redan får ett lönestöd om 1 000 kronor per dag per plusjobbare. Men i s-styrda kommuner visar socialdemokratin att de inte bryr sig det minsta om plusjobbarna och istället gör politik av det. Trist.

fredag 27 april 2007

Ungdomsavtal Sverige-Kanada på plats



I mitt uppdrag som ordförande för Svensk-Kandensiska Parlamentarikerförbundet hade jag idag äran att närvara när ett ungdomsavtal mellan Sverige och Kanada undertecknades av migrationsminister Tobias Billström och ambassadör Lorenz Friedlaender. Avtalet innebär bland annat att 400 svenska ungdomar ges möjlighet att resa till Kanada för att arbeta eller studera i ett år. Go Canada!

torsdag 26 april 2007

I P3 med Josefin Brink

Idag debatterade jag med Vänsterpartiets Josefin Brink i P3:s debattprogram "Rond". Debatten utgick från V:s skuggbudget som presenteras imorgon och kan lyssna på den här.

onsdag 25 april 2007

Middag med arbetsmarknadsutskottet


I arbetsmarknadsutskottet har vi haft ett högt tempo ända sedan maktskiftet och det lär fortsätta under hela mandatperioden. Ikväll tog vi det dock lugnt och vår ordf. Catharina Elmsäter Svärd bjöd hem oss på middag. Riktigt trevligt!

tisdag 24 april 2007

Tid är guld värt



De som arbetat med mig vet att jag är en rätt strukturerad person men det är inte helt enkelt i mitt nuvarande uppdrag. Ständigt får jag förfrågningar från privatpersoner, politiker, organisationer, lobbyister, företag med mera som vill ha möten. I början tackade jag ja till det mesta. Idag är jag mycket bättre på att prioritera och mina mötestimmar har drastiskt minskat. Imorgon får jag dock betala för gamla synder och ska köra igenom nio möten på åtta timmar. Ovanpå det ska jag votera, svara på debattartikel och läsa igenom en ny utredning som jag fått om Svenska Spel. Är det någon som säljer tid? Jag köper gärna:-)

måndag 23 april 2007

Leijonborgs avgång



Folkpartiledaren Lars Leijonborg avgår vilket han meddelade på en presskonferens idag kl. 14.00 i Riksdagen. Han gör bedömningen att stödet inte tillräckligt stort för att han framgångsrikt ska kunna leda partiet. Bedömningen är säkerligen klok utifrån den process som pågått och den känns igen från när moderatledaren Bo Lundgren tvingades bort. Några enskilda partimedlemmar uttalar att de inte har stöd, några mindre länsförbund hakar på, media blåser på och slutligen kommer ett stort länsförbund med det avgörande beskedet. Det är sällan sådana processer är trevliga men de är givetvis en del av det politiska livet. Politik är en förtroendebransch och det innebär att gräsrötternas makt är större än vad många tror. På gott och ont.

söndag 22 april 2007

En obekväm sanning



Idag tog jag mig tid att titta på Al Gores film "En obekväm sanning" om den globala uppmärmningen av vår planet. Gores budskap, tillsammans med Stern-rapporten, har gett ett välbehövligt eko bland politiker över hela världen. Om den också kunde ge ett eko i amerikansk politik skulle det vara välkommet. Det räcker inte med att Sverige, eller ens Europa, göra stora insatser på området utan USA, Indien och Kina måste också med på vagnen.

Länsförbundsstämma i Ljusdal

I helgen hade Moderaterna i Gävleborg länsförbundsstämma i Ljusdal. En ny förbundsstyrelse valdes där hela fyra av sju styrelsemedlemmar är kvinnor. I den tidigare förbundsstyrelsen var hela tretton av femton styrelseledamöter män....

Under stämman bifölls även enhälligt min motion om en ny spelmodell för Sverige. Den nya förbundsstyrelsen presenteras nedan.

Förbundsordförande:
Margareta B Kjellin, riksdagsledamot, Hudiksvall

Vice förbundsordförande:
Tomas Tobé, riksdagsledamot, Gävle

Ledamöter;
Sigvard Ring, oppositionsråd, Gävle
Åsa Äng Eriksson, kommunpolitiker, Bollnäs
Inger Källgren Sawela, oppositionsråd, Gävle
Ziita Eriksson, ordf. m-kvinnor, Hofors

MUF:s distriktsordförande Linus Fredriksson är självskriven ledamot.

fredag 20 april 2007

Skogsbrandflyget


Idag presenterade vi regeringens beslut om att återinföra statlig finansiering av skogsbrandflyget vid en presskonferens på Moheds flygfält, Söderhamn. Beslutet visar att vi äntligen fått en regering som är lyhörd inför de behov som finns länet och att det redan till sommaren blir bevakning av bränder med flyg. Mikael Odenberg, försvarsministern, informerade mig för två veckor sedan och det kändes befriande att äntligen få ge beskedet.

torsdag 19 april 2007

Paneldiskussion på McDonald´s



Idag var jag inbjuden av Sveriges största privata ungdomsarbetsgivare, McDonald´s, för att diskutera ungdomsarbetslösheten på ett presseminarium tillsammans med Lena Hallengren (s) och Nina Larsson (fp). Frågan om hur vi ska lyckas sänka etableringsåldern för ungdomar på arbetsmarknaden blir allt mer het. Den är givetvis viktig på kort sikt för alliansen men framför allt på längre sikt med tanke på den demografiska utmaning vi står inför i Sverige.

Under diskussionen framkom att Hallengren och undertecknad har olika syn på vad som behöver göras inom arbetsmarknadspolitiken men vi var rätt överens om bristerna i utbildningssystemet. Ungdomars kompetens efter gymnasietiden är många gånger inte gångbar på arbetsmarknaden.

Imorgon blir det en rad aktiviteter i länet med arbetsplatsbesök i Ljusdal och presskonferens i Söderhamn. Regeringen har idag nämligen fattat ett mycket positivt beslut som berör Gävleborg men jag håller det hemligt innan presskonferensen:-)

onsdag 18 april 2007

Jobbgaranti för unga



Igår deltog jag i SVT:s debattprogram Argument för att debattera regeringens "Jobbgaranti för unga". Det blev en rätt klassisk "rallarsvingsdebatt" mellan undertecknad och Ung Vänsters ordf. Ida Gabrielssson.

Jag lade mitt fokus kring följande tre argument:

- Över 100 000 under 24 år är antingen öppet arbetslösa eller står utanför arbetsmarknaden vilket motsvarar en av de högsta siffrorna i Europa - mitt i en brinnande högkonjunktur! Ungdomsarbetslösheten fördubblades under förra mandatperioden.

- Jobbgarantin för unga är det tredje steget. Vi halverar också arbetsgivaravgifterna för unga från och med den 1 juli och unga kan kvalificera sig för nystartsjobben redan efter 6 månader.

- Det är viktigt med aktiv jobbsökande och särskilt intensiva insatser i början av arbetslöshetsperioden. Det kan handla om upp till 30 timmar coaching m.m. i veckan.

tisdag 17 april 2007

SVT ABC om spelmonopolet



Intresset för mina åsikter om spelmonopolet och kartläggningen av Svenska Spels utplacerande av Jack Vegas-automater fortsätter att vara stort. Idag intervjuades jag av SVT ABC och mailen från allmänheten fortsätter att strömma in. Jag kommer under kommande veckor att också att träffa både personer och organisationer med bra kunskap i ämnet. Innan en alliansuppgörelse är hamn tänker jag göra mitt för bidra till ett så klokt resultat som möjligt.

måndag 16 april 2007

SVT Argument imorgon

Imorgon kl. 22.05 deltar jag i SVT Argument för att debattera om ungdomsarbetslösheten med Luciano Astudillo (s).

Vårpropositionen presenterad

Under förmiddagen presenterade jag, Hans Backman (fp), Sven Bergström (c) och Lennart Sjögren (kd) vårpropositionen i Gävle. Det var stort intresse från lokal media och förhoppningsvis lyckades vi sätta bilden av hur positiv denna budget är för Gävleborg. Jag välkomnar särskilt den stora satsning på att minska ungdomsarbetslösheten och den nya integrationspolitiken. För mer information se www.regeringen.se

söndag 15 april 2007

Svalöv, Köpenhamn och pölse



Igår var jag i Svalöv och talade om den nya arbetsmarknadspolitiken för partivänner. Kändes positivt att så många av dem berättade att politiken börjar ge effekt och att de dagligen får höra berättelser om fler som får jobb i deras omgivning. Efter talet tog jag tåget över till Köpenhamn och njöt av ett strålande väder. Hade tänkt shoppa nya kläder men vädret bidrog till att jag skippade att trängsen i affärerna. Satte mig istället på torget med ett gäng tidningar, köpte pölse och njöt. Livskvalitet!

Idag är det inläsning av material inför vårpropositionen som står på agendan eftersom jag imorgon, tillsammans med mina alliansvänner, presenterar vårpropositinoen på en presskonferens i Gävle.

Unibets VD grips i Frankrike?



Igår uppmärksammande min kompis och europaparlamentarikern Christofer Fjellner att det svenska spelbolaget Unibets VD Petter Nylander kallats till Frankrike på måndag och hotas av fängelse. Varför? Jo, det franska spelmonopolet visar sina muskler och vill stoppa Unibet från att erbjuda sina tjänster i Frankrike. Att Frankrikes spelmonopol bryter mot EG-rätten och att de hotas av stämning från EU-kommissionen verkar inte bekomma dem. Typisk fransk protektionism med andra ord.

fredag 13 april 2007

Sd missbrukar mailsystem

Igår fick jag information om att Sverigedemokraterna använder sig av skolornas interna mailsystem för att marknadsföra sitt ungdomsförbund. Att använda sig av nya kanaler för marknadsföring för politiska partier är inte fel och där ligger Sverigedemokraterna tyvärr långt före oss etablerade partier. Men att skolorna i Gävle ska erbjuda detta, utan regelverk, för Sverigedemokraterna att missbruka köper jag inte. Läs mer i Arbetarbladet och Gefle Dagblad.

torsdag 12 april 2007

Det kommer mera...



Debatten i kammaren igår om spel var väldigt färgad av det utspel som jag gjorde i helgen. Redan i inledningstalen från oppositionen valde de att gå till attack mot mig personligen och det innebär att jag träffat rätt. De borgerliga debattörerna tog också ut svängarna och markerade en stark vilja till omreglering av spelmarknaden, förhoppnnigsvis ger det eko i den pågående alliansförhandlingen.

Svenska Spel är tyst som en mus, säkerligen efter råd från PR-byrån Springtime som Svenska Spel anlitar, men jag kan lova att de kommer att ha mer att svara upp mot. Jag har lagt fler uppdrag till Riksdagens utredningstjänst som kommer att presenteras framöver.

onsdag 11 april 2007

Debatt i kammaren

Ikväll är det debatt i kammaren om Kulturutskottets betänkande nr. 8 om "Spel- och lotterifrågor". Jag kan givetvis inte missa denna debatt utan har anmält mig och förbereder just nu mitt tal. Förhoppningsvis begär några i oppositionen replik på talet så att det blir en rejäl debatt.

Blogg i hälsingetidningarna

Hälsingetidningarna har följt upp med en artikel om Svenska Spels Jack Vegas-automater med en mer lokal vinkel. Citat från mig har de tagit direkt från bloggen vilket är premiär för bloggen i mediala sammanhang:-) Kul!

Fredrik Jarl på Hudiksvalls tidning har idag också en bra ledare om spelmonopolet.

tisdag 10 april 2007

Ingen debatt i SVT Gomorron

Svenska Spel vill uppenbarligen inte ta debatten och säger nu till SVT att hela ledningen är upptagen i konferens. Debatten i SVT Gomorron är därmed inställd. Förhoppningsvis väljer de att på konferensen ta en diskussion om deras allt mer aggresiva marknadsföring i kampen om spelarna ligger i linje med sitt uppdrag som ansvarstagande statligt bolag.

Jag vill i övrigt passa på att tacka för det massiva stöd som jag fått både från allmänhet och andra politiker! Nu fortsätter vi granskningen av spelmonopolet och inväntar ett, förhoppnings väl genomtänkt, alliansförslag i frågan till sommaren.

SVT Gomorron kl. 07.15



Ett stort antal tidningar fortsätter idag att på ledarplats kommentera mitt utspel angående Jack Vegas-automaterna och spelmonopolet, till exempel DN.

Imorgon bitti blir det även debatt i SVT kl. 07.15. Vet inte vilka monopolförsvarare som ska delta än eller om Svenska Spel kanske vågar sig ut på banan igen.

måndag 9 april 2007

Kloka ord från PJ

SvD:s PJ Anders Linder har idag skrivit en klarsynt ledare om spelmonopolet som också tar upp den kartläggning som jag presenterade igår.

Svenska Spel vill inte granskas mer

I morse skulle jag medverka i P1 för att fortsätta diskussionen om Svenska Spels allt mer aggresiva marknadsföring och ökade tillgänglighet för spelarna. Svenska Spel valde dock att dra sig ur och vill nu ha ett slut på granskningen av spelmonopolet. Jag kommer dock att göra dem besvikna och fortsätta med att kritisera dem så länge de inte visar minsta antydan till självkritik.

Gårdagen innebar ett stort medialt genomslag och blev till och med huvudnyhet i TV4 Nyheterna. I övrigt har bland annat följande medier rapporterat: SR Ekot, SVT, DN, Svd och Aftonbladet.

söndag 8 april 2007

TV4 ikväll kl. 19.00

Har fått ägna större delen av dagen med att kommentera kartläggningen om var Svenska Spel väljer att placera sina Jack Vegas-automater samt om varför jag vill avskaffa det svenska spelmonopolet.

Om ni är intresserade av kartläggningen eller motionen "En ny spelmodell för Sverige" så är det bara att skicka ett mail till tomas.tobe@riksdagen.se

Ekot och TT har uppdaterat nyheten under hela dagen men i grunden håller den sig huvudbudskapet. Svenska Spels VD, Jesper Kärrbrink, står på sig och menar att de ska finnas där spelarna finns. Han bidrar inte direkt med att stärka bilden av det statliga bolaget som ansvarstagande.

Jag medverkar ikväll i TV4 Nyheterna kl. 19.00. Håll utkik!

Svenska Spels hyckleri

På morgonen rapporterar Ekot och SVT om en undersökning som jag låtit Riksdagens uttredningstjänst göra som visar att Svenska Spel medvetet valt att placera sina vinstmaskiner Jack Vegas på ställen lokaliserade i områden med låga inkomster och större sociala problem.

lördag 7 april 2007

Sommarstuga, eld och Gästrikekonst



Hade igår en underbar dag i sommarstugan med strålande sol, lite vind men framför allt närhet till natur! Fick en hel del gjort som att kratta löv, ta bort mossa från tak och elda upp kvistar. Det blev iofs lite väl mycket eld när vi skulle elda upp buskar och små träd, som vi tog ned förra sommaren, vilket innebar att en stor del av udden tog eld...gissa om vi sprang med vattenhinkar:-) Puh! Men vi lyckades efter en timme besegra elden och kunde därefter avnjuta en fika aningen slutkörda...

Passade även på att göra en påsktradition i Gästrikland, nämligen att besöka lokala konstnärer som ställer ut över hela landskapet. Själv kollade jag in konsten i en ladgård i närheten av Gästrike-Hammarby. Hittade tyvärr ingen tavla jag fastnade för men kanske hinner spana in några fler idag.

torsdag 5 april 2007

Reformtempo!



Regeringen har de senaste dagarna levererat besked efter besked. Bort med förmögenhetsskatt redan under 2007. Bort med fastighetsskatt under 2008. Bättre villkor för företagare, där det bland annat ges leverans på min och Anna König Jerlmyrs motion om förlängd inbbetalningsperiod för småföretagares moms. Idag fortsätter det med flera nyheter inom integrationspolitken som ni kan läsa om på DN Debatt. Bilden av alliansen har också stärkts med anledning av partiledarnas gemensamma resa. Bli inte allt för förvånade om vi inom kort tar steg framåt i opinionen.

Själv åker jag nu äntligen på påskledighet till stugan i Gästrike-Hammarby. Ska försöka hinna med lite inläsning av propositionen "Ytterligare reformer inom arbetsmarknadspolitiken" men det blir nog mest röjande bland buskar och träd:-) Glad Påsk!

Debatt med Sd inställd

Den debatt som jag idag skulle har kört i SR med Roger Hedlund, Sverigedemokraterna, är tyvärr inställd. Vet att många sett fram emot den, inte minst jag, men det kommer väl fler möjligheter framöver.

onsdag 4 april 2007

Det går bra för regeringen

Arbetsmarknaden går fortsatt åt rätt håll sedan maktskiftet. Enligt konjunkturinstitutets, KI, prognos väntas sysselsättningen stiga med 148 000 personer 2007 och 2008. För första gången på 15 år sjunker nu även siffran för antalet bidragsberoende i Sverige. Prognoserna från KI visar att den som gick från arbetslöshet till ett normallönejobb i fjol vann 43 000 kronor på bytet. År 2008 kommer samma person ha tjänat 54 000 kronor mer på samma byte. Att det ska löna sig bättre att arbeta är en linje som jag tror blir socialdemokratins största huvudvärk även i valrörelsen 2010.

AMS följer regleringsbrev

Av regeringens regleringsbrev för AMS år 2007 framgår tydligt att de mer aktivt skall använda kompletterande aktörer, särskilt för att förbättra matchningen, men ännu har det i princip inte blivit någonting av detta. Det var därför glädjande att igår ta del av generaldirektör Bo Bylund utspel i Dagens Industri om att ett försök nu inleds för att bjuda in fler aktörer att hjälpa till med matchningsuppdraget.

Tyvärr är detta försök alldeles för begränsat och berör enligt uppgift cirka 1 000 personer med en särskild profil i endast tre län. Det duger inte utan nu krävs en utökning med fler försök för att komma till rätta med det illa misskötta matchningsuppdraget. Regeringen ökar både utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden men om matchningen på arbetsmarknaden inte fungerar så riskeras alliansregeringens vallöfte om att minska utanförskapet. Kom igen nu Bylund och släpp in fler aktörer!

måndag 2 april 2007

Det var inget aprilskämt

När jag igår fick höra att förra justitieministern Thomas Bodström och jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström går samman och bildar en advokatfirma trodde jag det var ett aprilskämt. Det var det inte. Tyvärr innebär beskedet inte att Bodström också lämnar sitt uppdrag som riksdagsledamot vilket jag hade välkomnat. Han är utan konkurrens den mest otrevliga debattören i kammaren och många gånger helt utan hyfs vilket utmärker honom bland socialdemokrater som vanligtvis håller bra debattnivå.