onsdag 31 januari 2007

Föreningskväll




Under onsdagen passade vi på att presentera Svensk-Kanadensiska Parlamentarikerförbundet när Riksdagen anordnade "Föreningskväll". På bilden ovan poserar kassören Camilla Lindberg och Daniel Schatz från Kanadensiska ambassaden.

tisdag 30 januari 2007

Liberala gruppen 2


Dags för paneldiskussin med PJ, estniska företagaren Ulrika Fors och Timbros Maria Rankka om platt skatt.

Liberala gruppen


Jag är just nu på uppstarten av "Liberala gruppen" som initierats av de centerpartistiska riksdagsledamöterna Fredrik Federley och Annie Johansson. Ovan ser ni en av talarna som är svenskans PJ Anders Linder.

måndag 29 januari 2007

Ovako och ALI

Idag har jag besökt Ovako i Hofors tillsammans med ett flertal andra riksdagsledamöter från länet. Ett mycket intressant möte som återigen pekade på behovet av en ny energipolitik för att vi på sikt ska kunna säkerställa basindustrins konkurrensmässighet. Fick med mig en hel del matnyttigt som jag kan föra vidare in i näringsutskottet.

I ett ändrat regleringsbrev för Arbetslivsinstitutet, ALI, meddelades idag även att delar av överingen av verksamheten kommit på plats. Körde precis iväg nedanstående kommentar:

Ändring av regleringsbrev för ALI:
Arbetslivsbiblioteket överförs till Stockholms universitet


Riksdagen har beslutat att myndigheten Arbetslivsinstitutet, ALI, ska läggas ned den 1 juli år 2007. I en ändring av regleringsbrevet för ALI framkommer det idag att arbetslivsbibliotekets samlingar flyttar till Stockholms universitet och att Arbetsmiljöverket förväntas överta delar av kriterieverksamheten. ALI ges även möjlighet att använda 60 miljoner kronor av anslagsposten för bidrag till annan organisation för att underlätta övergången av forskningsverksamheten till landets lärosäten.

- Det gläder mig att omställningen av Arbetslivsinstitutets olika verksamhetsdelar nu börjar falla på plats. Det är viktigt att nedläggningen av ALI sker på ett sätt som säkerställer att viktig verksamhet finner nya famnar, säger Tomas Tobé, riksdagsledamot (m) i arbetsmarknadsutsktotet.

Tsunamibanden


Svenskan berättar enligt källor att Danielssons historia om annandagen inte håller efter genomgång av de upphittade tsunami-banden. Är sanningen på väg fram nu? En ny kommission välkomnar jag.

lördag 27 januari 2007

Hett att vara borgerlig feminist




På bilden ovan blir min moderata riksdagskollega Christian Holm intervjuad om jämställdhet av Ukrainsk TV. Hur gick det till? Jo, det var i samband med att jag och Christian åkte som Sveriges representanter till en jämställdhetskonferens i Kiev i slutet av förra året. Att två ungdomderater kunde hålla två brinnande tal för jämställdheten i Europa tillhör kanske inte vad som förväntas vilket gav en del roliga reaktioner. Det finns en del kvar att göra på agendan för ett mer jämställt Sverige men jag vill inte sälla mig till skaran som kommer ut som feminist. Om jag gjorde det kanske jag skulle bli lika het som vår finansminister är just nu...åtminstone hos borgerliga feminister:-) Enligt ett rykte som går på riksdagen ska ett flertal borgerliga feminister tydligen vara helt till sig efter att han kom ut som feminist när en sammanställning över regeringsmedlemmarnas etikett i frågan redovisades av Svenskan för ett tag sen.

Hillary for president?

Amerikansk politik och i synnerhet deras valkampanmjer är något som vuxit till ett stort privat intresse de senaste åren. Just nu hänger jag rätt mycket på Hillary Clintons kampanjsite som är riktigt bra. Den bjuder bland annat på streamade videosändningar, till exempel på när hennes kandidatur blev officiell med "I´m in".

Huruvida Hillary blir vald eller inte är verkligen för tidigt att spekulera i. De med stor kunskap om amerikansk politik tror inte att hon håller hela vägen men samtidigt ger undersökningar henne ett bra utgångsläge.

Själv avser jag vänta på att fler kandidater kommer upp på banan innan jag gör mitt eget obetydelsefulla val. Vad rebublikanerna ska skaka fram för att mota bort en demokratisk seger är mycket oklart idag. I tidigare val har jag valt att landa stöd för republikanska kandidater men denna gång är det inte givet.

fredag 26 januari 2007

Sätt stopp för SR:s trojanska häst!

Jag har tidigare lämnat in fyra motioner med krav på bättre villkor för den kommersiella radion. Höga koncessionsavgifter, stränga reklamregler, krav på lokalt innehåll och orimliga skillnader i sändningstillstånd har skapat en ohållbar situation för den kommersiella radion. Inom alliansen finns det goda krafter på detta område och den politiska produktionen pågår just nu under ledning av vår nya kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Tyvärr finns det dock även ett flertal exempel på när borgerliga krafter ger uttryck för sin "personliga smak" om vad som är bra respektive dålig radio. Centerpartiet sticker ut mest med sitt ständiga tjat om lokalt producerat material. Leijonborgs nya recept som presenteras på DN Debatt kan kännas lovvärt vid en första anblick men han börjar inte i rätt ände. Han vill bl a ha en privat rikstäckande kanal vid sidan av SR. Den privata nya kanalen ska producera nyheter likt Ekot. Jättefint! Men varför bara en kanal? Varför inte flera som konkurrerar med varandra? Och vem tror på allvar att en privat radiokanal skulle klara av att producera samma omfattning av nyhetsmaterial med den fond som han vill skapa? Nej, bättre att börja från andra hållet. Liberalt utdelande av frekvenser och sluta beskatta och reglera sönder branschen.

I min oro för vad som skall hända på detta område framöver så har jag idag väckt en fråga till kulturminster Lena Adelsohn Liljeroth angående SR:s lokala radiokanal "Din Gata 100,6" i Malmö. Den kan beskrivas som SR:s trojanska häst. En kanal som startats upp i syfte att marknad för marknad slå ut befintliga kommersiella kanaler. I Malmö riktar den sig till samma målgrupp som befintliga "The Voice" och "NRJ". Läs frågan nedan:

Fråga till kulturnministern: Nya lokala radiokanaler från Sveriges Radio

Den kommersiella radion har sedan starten år 1993 haft stora svårigheter att finna vägar för att bedriva en lönsam verksamhet. Höga koncessionsavgifter, stränga reklamregler, krav på lokalt innehåll och orimliga skillnader i sändningseffekt i förhållande till Sveriges Radio bidrar till att skapa en ohållbar situation. Kritiker till kommersiell radio brukar ofta framföra att den utvecklats till att endast bestå av renodlade musikkanaler. Inte sällan kommer kritiken från politiker med ett starkt engagemang för just Sveriges Radios utbud.

Sveriges Radio har historiskt inte valt att efterlikna den kommersiella radion men detta förändrades under föregående år. I maj år 2006 startade Sveriges Radio upp den lokala radiokanalen "Din Gata metricconverterProductID100,6"100,6" i Malmö. Kanalen bär tydliga inslag av att vara just en renodlad musikkanal och har dessutom en liknande målgrupp som de befintliga kommersiella radiokanalerna "The Voice" och "NRJ". PTS har nu beviljat Sveriges Radio en ny frekvens i Göteborg och i Stockholm läggs P5 ned vilket öppnar upp för en eventuell expansion av "Din Gata metricconverterProductID100,6"100,6".
Att Sveriges Radio, trots överlägsna förutsättningar, nu påbörjat en utveckling för att strategiskt konkurrera ut lokala kommersiella kanaler kommer inte att bidra till en mångfald av utbudet.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till kulturministern:
Vilka åtgärder avser kulturministern vidta gällande Sveriges Radios nystartade lokala radiokanal "Din Gata 100,6"?

torsdag 25 januari 2007

Anna på besök

Min kära riksdags- och utskottskollega Anna König Jerlmyr ser ni på bild ovan. Hon passade på att besöka mitt kontor för att bl a utbilda mig om hur publicering av bilder från mobilen fungerar:-) Stort tack, Anna!
Idag har jag fått en hel del reaktioner på mitt svar på Vänsterpartiets begäran om särskild debatt i kammaren om a-kassan. Från partivänner blev det ros och från opposition blev det ris. Med andra ord landade jag rätt! Har även hunnit med att träffa två lobbyister för möte, bli intervjuad av SSU:s webbradio om a-kassan samt att bli klar med en enkel fråga till kulturminstern. Återkommer med frågan jag vill ha upp på kulturminsterns agenda...
Förresten! Igår hade jag besök av ett nykläckt moderat oppositionsråd från Ljusdal som heter Stefan Andersson. Han är ett exempel på en ny lysande kraft i vårt län. Ung, framåt och beredd att lyfta oppositionspolitiken i Ljusdal. Det lyft han och många andra bidrog med i valet för moderaterna i Ljusdals kommun bådar gott:-)

Facket borde försvara arbetslöshetsförsäkringen

Vänsterpartiets Josefin Brink begärde igår (24/1) en särskild riksdagsdebatt om avhoppen av medlemmar från a-kassorna vilket jag har svårt att förstå. Det är 3,8 miljoner arbetstagare som omfattas av arbetslöshetsförsäkringen och än så länge har vi endast fått rapporter om något tusental som har valt att gå ur. Begäran om en särskild riksdagsdebatt handlar med andra ord endast om politisk retorik. Om Vänsterpartiet vore seriöst oroade över denna utveckling borde de - i konsekvensens namn - välkomna vår utredning om en obligatorisk a-kassa.

Gällande fackföreningarna vågar jag påstå att de själva till viss del snarare bidrar till avhoppen genom att vara mer intresserrad av skrämselpropaganda om a-kassan istället för att marknadsföra försäkringens fördelar till sina medlemmar. Facken borde lugna oroade medlemmar med beskedet om att jobbavdraget ger dem rejäla plus i plånboken även efter höjningen av avgiften till a-kassan. Arbetslösa är undantagna från höjningen. Beslutet om a-kassan är fattat av Riksdagen och facken borde nu fokusera på att informera om fördelarna med arbetslöshetsförsäkringen. Den höga debattonen och skrämselpropagandan om a-kassan är överspelad.

Fick precis besked om att gruppledarna sagt ja till en särskild debatt (det skall föreligga särskilda käl för att de ska säga nej till ett partis begäran) så argumenten får väl föras upp igen då....

onsdag 24 januari 2007

Möte med Totto

Idag hade alliansens ledamöter i arbetsmarknadsutskottet ett möte med Sven-Otto Littorin eller "Totto" som han kallas, arbetsmarknadsministern, och departementet. Kändes bra med en ordentlig genomgång av höstens arbete som äntligen är på plats samt vad som ligger framför oss. För egen del är jag särskilt intresserad av Jobb- och utvecklingsgarantin som enligt planeringen kommer som proposition den 22 mars. Iofs blev vi försenade på mötet vilket innebar att vi fick springa hela vägen från näringsdepartementet till riksdagen för hinna med voteringen om bl a vapenamnesti kl. 16.00. Well, vi hann iaf även om både jag kristdemokraternas Désirée Pethrus Engström började gå redan från bron pga av andnöd....:-)

Gällande vårt uppdrag från väljarna att sätta Sverige i arbete passar jag på att klippa in följande information från SCB:

SCB:s arbetskraftsundersökningar, december 2006:
Ännu en månad med fler sysselsatta och färre arbetslösa

December 2006 var åttonde månaden i rad med stark ökning av sysselsättningen, antalet sysselsatta ökade med 81 000 personer jämfört med december 2005. Liksom tidigare under året sker ökningen i den privata sektorn och gäller främst män. Arbetslösheten fortsatte att minska, både antalet och andelen arbetslösa sjönk. Antalet arbetslösa minskade med 33 000 till 211 000, vilket motsvarar 4,6 procent av arbetskraften.

Regeringen har för avsikt att upphäva regeringsbeslutet från 1986 om definition av begrepp i arbetskraftsundersökningarna så snart det kan ske. Ett beslut om upphävande har ännu inte fattats. SCB fortsätter att redovisa arbetslösheten som tidigare.

Antalet sysselsatta var i december 4 345 000 personer, ökningen var 81 000 jämfört med december 2005. Ökningen är statistiskt säkerställd bara för män. Både fast anställda och tidsbegränsat anställda ökade. Sysselsättningen ökade främst inom utbildning och forskning, samt byggverksamhet. Sysselsättningsökningen har pågått sedan andra halvåret 2005.
Andelen sysselsatta av befolkningen (sysselsättningsintensiteten) visar en statistiskt säkerställd ökning för män, andelen var 76,6 procent. Av de sysselsatta var 44 000 (±8 000) personer sysselsatta utomlands men folkbokförda i Sverige.

Befolkningen 16-64 år visar en fortsatt stark ökning, i december med 60 000 personer jämfört med december 2005. Drygt halva ökningen består av ungdomar 16-24 år. Arbetskraften ökade med 49 000 personer, liksom i befolkningen är det ungdomar som ökar mest. Särskilt (unga) män ökade i arbetskraften, det var också de som ökade sin sysselsättning.

Deltagande i vissa AMS-program räknas i AKU-statistiken som sysselsatta. I december ökade antalet personer i sådana program med 19 200 jämfört med december 2005. Ökningen faller i sin helhet på plusjobben, det program som infördes i januari 2006.
Arbetade timmar ökade bland anställda
Antalet arbetade timmar var i genomsnitt 129,6 (±1,6) miljoner per vecka. Förändringen av det faktiska antalet arbetade timmar låg inom den statistiska felmarginalen. Med hänsyn tagen till helgdagar, semesteruttag och annan ledighet, samt arbetstidens förläggning var den kalenderkorrigerade ökningen av antalet arbetade timmar 3,6 procent.

Anställda arbetade 113,6 miljoner timmar per vecka, en ökning med 2,3 procent jämfört med december 2005. Övertidsuttaget ökade med 0,3 miljoner timmar. Av de arbetade timmarna utfördes 1,5 (±0,3) miljoner av personer sysselsatta utomlands men folkbokförda i Sverige.
Arbetslösheten 4,6 procent
Både antalet och andelen arbetslösa minskade.

Antalet arbetslösa var 211 000 personer, en nedgång med 33 000 jämfört med december 2005. Andelen arbetslösa var 4,6 procent av arbetskraften, jämfört med 5,4 procent i december 2005. För ungdomar 16-24 år var arbetslösheten även denna månad hög, 10,6 procent. Antalet sysselsatta ungdomar ökade i ungefär samma takt som antalet ungdomar i arbetskraften, vilket innebar att antalet arbetslösa ungdomar inte förändrades.
För inrikes födda var arbetslösheten 3,7 procent, en minskning från 4,5 procent i december 2005. Bland utrikes födda var arbetslösheten 10,5 procent, förändringen ligger inom den statistiska felmarginalen.

Enligt statistik från AMS deltog i slutet av december 120 000 personer i konjunkturberoende arbetsmarknadsprogram, en minskning med närmare 6 000 på ett år.
Latent arbetssökande

De latent arbetssökande var 176 000 (±16 000) personer, jämfört med 200 000 i december 2005. Av dessa var 74 000 (±10 000) heltidsstuderande som aktivt sökt och kunnat ta ett arbete, en minskning med 15 000. I internationell statistik förs de till gruppen arbetslösa, medan de i officiell svensk statistik räknas till gruppen utanför arbetskraften.

måndag 22 januari 2007

Signalspaning

Imorgon är det dags för möte med riksdagsgruppen igen, det har vi varje tisdag kl. 16.00. På mötet kommer bl a förslaget om signalspaning att gås igenom vilket ska bli väldigt intressant. För egen del så anser jag att min riksdagskollega Henrik von Sydows invändningar mot förslaget som presenterades på DN Debatt tidigare är kloka.

torsdag 18 januari 2007

Mona is back!

Då har äntligen Mona kommit ut som valberedningens förslag till ny partiledare. Ska bli intressant att se vilken politisk strategi hon väljer inledningsvis. Hård oppositionspolitik? Förnyelse av socialdemokratin? Ska även bli intressant att följa mediernas agerande. Kommer hon är att få den obligatoriska smekmånaden eller blir det kanske tvärtom? Hennes lik i garderoben kan alla gånger köras ett par vändor till...

Oavsett vad så talar allt för hon iaf blir vald på partikongressen i mars och hon gjort en imponerande come-back. Blir hon vald vinner jag dessutom ett vad och kan inhämta 100 kronor:-)

onsdag 17 januari 2007

Partiledardebatten

Just nu pågår partiledardebatten i kammaren. Replikskiftet mellan statsministern och Göran Persson höll ett förhållandevist lågt tonläge, givetvis präglat av att det är GP:sista partiledardebatt. Jag måste nog erkänna att jag på något plan längtar efter en ny ledare för socialdemokratin så att oppositionens röst kan få ett förändrat innehåll. Det skulle vara uppiggande för debatten i kammaren.

Debatten med Marianne Törner från ALI i P1 imorse präglades av kända argument. Av Törners tidigare åsikter som torgförts i media hördes väldigt lite. Lyssna på debatten

tisdag 16 januari 2007

P1 imorgon istället

Ekot ställde in nyheten om ALI och därmed även debatten som skulle ha ägt rum imorse. Var rätt skönt att få sova ut måste jag erkänna. Men nu blir debatten trots allt av kl. 06.15 imorgon mellan undertecknad och ALI:s ställföreträdande generaldirektör Marianne Törner. Ska bli intressant och höra om hon kan tillföra några nya argument.

måndag 15 januari 2007

Ekot och P1 om ALI

Imorgon bitti kör Ekot ett inslag om nedläggningen av Arbetslivsinstitutet, ALI. Det är tydligen professor Gunnar Aronsson från ALI som återigen ska berätta om sitt missnöje med nedläggningen.

P1 vill köra en debatt om ALI kl. 07.10 imorgon och jag har givetvis precis tackat ja. Varför sova när du kan gå upp i okristlig tid och diskutera ett ämne där alla argument vänts ut och in flera gånger om?:-) Skämt åsido så tycker jag att vi från alliansen inte lyckats kommunicera ut det faktum att vi anser att arbetslivsforskning är viktigt - även om vi vill lägga ned ALI. Medialt är det givetvis inga större segrar som hämtas hem i denna diskussionen men politik ska inte handla om att vinna, inte alltid iaf, utan snarare om att göra rätt. Det finns ingen anledning till att 1/5 av arbetslivsforskningen ska ske genom en egen myndighet och med färdiga medel från den för studen styrande arbetsmarknadsministern.

Jag är helt övertygad om när vi ser tillbaka på nedläggningen av ALI om fem så kan vi konstatera följande:
- Nedläggningen gick förhållandevis smärtfritt.
- Sverige har fortfarande en omfattande arbetslivsforskning som håller hög klass.
- Inget politiskt parti i Riksdagen förordar en egen myndighet för arbetslivsforskningen.

Någon som vill slå vad?

Well, just nu letar P1 febrilt efter en morgonpigg sosse eller arbetslivsforskare men jag har en känsla av att de lyckas:-)

Storm i Gävle

Helgen i Gävle avslutades igår med att stormen nådde oss med besked. Det var inget annat att göra än att hålla sig inomhus vilket iofs gav mig tid att börja läsa de motioner som arbetsmarknadsutskottet ska hantera under våren. Sammanlagt handlar det om över 1 000 sidor:-)

Just nu befinner jag på kansliet har bl a haft möte med Anders Aaasa på GävleDala Företagshälsa med anledning av nedläggning av Arbetslivsinstitutet. Ska iväg på lunch med partiombudsmannen Jörgen Engvall nu och därefter blir det besök på Samhall i Gävle.

fredag 12 januari 2007

Helg!

Ska bli väldigt skönt med helg och ska snart sätta mig i bilen mot Gävle. Nästa vecka drar allt igång igen "på riktigt". Har under dagen planerat in ett antal besök under våren i länet och det ser jag fram emot. Att möta väljare är nog egentligen vad jag trivs bäst med. Efter för lång tid i huset och alla undergångar känns det skönt med en "reality-check" med riktiga människor och riktiga verksamheter.

torsdag 11 januari 2007

Lunch med Peter MacKay

På Riksdagen nu efter lunchen med Kanadas utrikesminister Peter MacKay. En förhållandevis ung minister, 41 år, som verkligen imponerade. Trevlig, intresserad och verkade mycket målinriktad. Med på lunchen deltog också flera andra intressanta personer som Göran Lennmarker, moderaternas gruppledare i utriksutskottet, Folkpartiets Birgitta Ohlsson, Kanadas ambassadör Lorenz Fiedlaender, Sveriges Kanada-ambassadör Ingrid Iremark mfl. Själv talade jag mest med MacKays kommunikationschef Daniel Douglas som gav en bild över hur de arbetar med att kommunicera ut den nya regeringens politik. Utan tvekan fanns det flera paralleller att dra till den svenska regeringens kommunikation.

MacKay hade bye the way ett visitkort som var såååå pc: det hade blindskrift! Snacka om att vara progessiv:-)

Ambassadör Iremark berättade att familjens "fasta adress" i Sverige var Gävle vilket jag inte visste. Huset ligger dessutom i den valkrets där jag fick flesta personkryss i valet men det var mest ett sido-ego-spår:-)

Nu ska jag till Pronto och hälsa på. Ett företag som jag grundade tillsammans med Gabriel Sundqvist år 2003 men sålde i samband med att riksdagsuppdraget knackade på dörren.

onsdag 10 januari 2007

Möte på Kanadas ambassad och innebandy

Kommer precis från ett möte på Kanadas ambassad som var mycket intressant. Jag är ny ordförande för Svensk-Kanadensiska Parlamentarikerförbundet och i uppdraget ingår bl a att utveckla och stärka relationerna mellan politiker i Sverige och Kanada. Jag fick nog främst uppdraget utifrån mitt intresse för hur väl Kanada lyckats med sin migrantions- och integrationspolitik. Den svenska frånvaron av lyckad integration kostar inte bara samhället mycket, främst drabbar den enskilda människor som sökt sig till vårt land och möts av ett utanförskap.

I mitt möte på ambassaden fick jag först träffa Daniel Schatz som arbetar som Political Affairs and Public Diplomacy Officer. Han kommer jag att ha mycket kotankt med under året när vi arrangerar aktiviteter utifrån parlamentarikerförbundet. Sedan fick jag träffa ambassadör Lorenz Friedlaender. Han har varit ambassadör i Sverige i tre år och tog emot mig på ett mycket generöst sätt samt gav relevant information om Kanada. Det som kanske imponerade mest var att han talade svenska bra och inte en enda gång under mötet talade engelska vilket jag hade förväntat mig. Avslutningsvis träffade jag Peter Mörkeberg som är Designated Immigration Officer och han gav mig en ordentlig presentation av hur Kanada valt att organisera sin migration- och integrationspolitik. Jag fick med mig flera goda idéer som jag nu avser arbeta vidare med. Återkommer om det.

Klockan börjar nu dra ihop sig för att börja uppfylla mitt nyårslöfte om mer träning: innebandy. Jag har gått med i Riksdagens moderata innebandy-lag och varje onsdag kl. 17.30 kör vi träning. Sist jag var med höll jag på att dö av andnöd. Då hette mitt lag Philip Morris - med all rätta:-) Aj, vilken träningsverk jag kommer att ha imorgon och på fredag...:-(

Förresten! Imorgon ska jag delta på en spännande lunch med Kanadas utrikesminister Peter MacKay. Rapporterar imorgon!

tisdag 9 januari 2007

Wild´n Fresh

Debatten om att Hotell- och restaurangfacket satt salladsbaren Wild´n Fresh i blockad rullar vidare både i media, mailboxen och telefonen. Framför allt har ett antal småföretagare och väljare krävt svar om min ståndpunkt som jag tror bäst beskrivs i debattartikel från förra året.

Jag och ett antal andra unga borgerliga riksdagsledamöter hade nedanstående debattartikel införd i Expressen den 19/12:

Kanske lagligt - men inte rätt

Inom borgerligheten finns en positiv syn på fackföreningar men också en nykter inställning till de metoder som används. Tyvärr har det den senaste tiden visat sig en tydlig skiljelinje vad gäller inställningen till människor som väljer bort fackligt medlemskap. Det handlar inte om den svenska arbetsrätten och det handlar inte om vår inställning till fackföreningar. Det handlar om att vi inte accepterar metoderna som nyligen använts vid stridsåtgärder. Vi accepterar inte människosynen som fackföreningsrörelsen gett uttryck för i flera fall när människor frivilligt ingått avtal.

Facket är en del i det svenska samhället och fackföreningarna åtnjuter ett särskilt lagligt stöd och har till funktion att sluta kollektiva avtal med arbetsgivarorganisationerna. Du kan som enskild medborgare välja att ställa dig utanför den fackliga föreningstillhörigheten och du kan välja att bara ansluta dig till en a-kassa. Vi har en grundlagsstadgad frihet att välja vilka, om några, föreningar vi vill vara med i. Men fortsätter fackföreningarna att söka upp och blockera enskilda människor; arbetsgivare och medarbetare, som hittat andra lösningar för sin verksamhet, som ger arbetstagare bättre villkor, finns snart inte möjligheten att stå fri längre.

Nu prövas snart frågan om vilken ställning ett annat EU-lands kollektivavtal har i andra medlemsstater. Men oavsett hur den processen slutar så går inte att rättfärdiga inbussade ombudsmän i orange västar som skriker ”go home” åt lettiska byggarbetare. Det är faktiskt skamligt att anställda hos hotell- och restaurangfacket ”lagligt, lugnt och fredligt” ställer sig utanför porten till Wild´n Fresh för att hindra och ”informera” kunder som vill köpa lunch. Det må vara undantag men stridsåtgärderna saknar proportionalitet. En åtgärd kan vara laglig utan att vara rätt och diskussionen förs inte på rätt arena. Enskilda människor drabbas.

En fackförening bör snarare stärka sin ställning genom att se till att värva medlemmar och förbättra sina erbjudanden om de inte är tillräckligt attraktiva, precis som vilken förening som helst. Eller så kan den använda sig av möjligheten att sluta avtal med arbetsgivarsidan. Det brister i rättssäkerhet att godtyckligt utsätta enskilda medborgare för oproportionerliga stridsåtgärder och det är ovärdigt ett fritt samhälle.

Sofia Arkelsten, riksdagsledamot (m)
Tomas Tobé, riksdagsledamot (m)
Anna König Jerlmyr, riksdagsledamot (m)
Fredrick Federley, riksdagsledamot (c)
Annie Johansson, riksdagsledamot (c)
Fredrik Malm, riksdagsledamot (fp)
Emma Henriksson, riksdagsledamot (kd)

måndag 8 januari 2007

Nu startar jag min blogg....igen!

Riksdagen har fortfarande juluppehåll men jag har faktiskt smitit till Stockholm och riksdagshuset för att få undan en del dåliga samveten som mail, brev och goda idéer som inte hunnits med under hösten. Apropå dåliga samveten så kommer denna blogg att ersätta den blogg som jag tidigare hade på kampanjhemsidan i valrörelsen. Ber om ursäkt för att den bloggen brutalt dog ut men nu ska det bli ändring på det:-)

Den första tiden i Riksdagen har varit intensiv, omtumlande och kul. Inte lätt att sammanfatta på några rader men jag gör ett försök:

Jungfrutalet
Under den allmänpolitiska debatten var det dags....jungfrutalet i kammaren. Nervös innan men riktigt kul att hålla det. Check in out! (sök i webb-tv-arkivet)

Utskott
Den moderata gruppledningen gav mig förtroendet som moderaternas 2:a namn i arbetsmarknadsutskottet samt som suppleant i näringsutskottet. Frågorna ligger, som bekant, mig varmt om hjärtat från min tid som småföretagare och troligtvis kommer de att vara politiskt heta under hela mandatperioden. Att det finns mycket att göra i kombination med ett ordentligt förändringsmandat från väljarna är både utmanande och intressant. Utan tvekan har förslaget till ny arbetslöshetsförsäkring dominerat den inrikespolitiska debatten och gav oss alla i utskottet en mycket arbetstung period. För egen del hade jag ansvaret från moderaterna för debatten i kammaren innan vi klubbade det. Hur det gick? Själv är nöjd men annars kan jag tipsa om debatten på följande länk där den kan sökas upp i webb-tv-arkivet. Andra frågor som legat på min agenda är nedläggning av Arbetslivsinstitutet, ALI, där jag kan tipsa om en debatt i SVT Argument där jag deltog för att försvara regeringens linje (välj "Här kan du se Argument" och sök sedan på "Arbetslivsinstitutet" i uppe i högra hörnet).

Allmänna motionsperioden
Femton motioner hann jag med att lämna in under den allmänna motionstiden. En mix av många frågor som jag nu följer upp i utskottens behandling av dem. Ni kan ta del av dem här. Många väljare har kontaktat mig med andledning av motionerna vilket jag inte hade förväntat mig. Både glada tillrop och sådana som vill ge ytterligare fakta.

Länet
Under hösten har jag även hunnit med att besöka en hel del verksamheter, till exempel Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, SFI Gävle, Högskolan i Gävle, Gävle arbetscentrum mfl. Ett flertal enskilda möten med väljare har också ägt rum vilket känns viktigt att fortsätta prioritera framöver.

Tror jag stannar med min första rapport nu men lovar att ni numera löpande kan följa mitt uppdraget riksdagsledamot på denna blogg. Varmt välkomna!

/Tomas